Sigur, este si un rol care vine cu multa bucurie sufleteasca, dar provocarile de tot felul aduc un simt de detentie impusa asupra mamelor. De rutina dusa la extrem in beneficiul altora, fara pauze, mariri de salariu, vacante si evaluari pozitive.
Feedbackul vine cu planset, aruncat cu mancare, trantit jucarii si batut cu pumnul in podeaua supermarketului.
Pe langa asta, uite ce mai cuprinde rolul asta de zana buna cu program prelungit al fiecarei mame care sta acasa cu copiii:
Izolare
Daca toate zilele tale sunt dedicate copiilor, simti din plin nevoia de interactionare cu adulti, asemenea unei pofte pentru ceva dulce care nu te lasa in pace.
Oricat de simpatic ar fi modul in care se exprima micutii, esti redusa mereu la a ghici, intui, prevedea ce vor sa spuna, si aceasta comunicare limitata nu mai e atat de ofertanta dupa un timp.
Cel mai bine e sa-ti construiesti un sistem de suport, oricat de mic, format din alte mamici cu programe asemanatoare, cu care sa te intalnesti cand poti. Sa vorbesti, sa iesi din casa, sa schimbi pareri formulate in propozitii complete si cu care sa imparti aceleasi plangeri pe care nimeni nu le intelege la fel de bine.
Marturiile lui Hilary Duff despre alaptare arata cat de greu e sa fii mama
Pierderea identitatii
Impecabilele tinute office sunt schimbate cu pijamalele mereu murdarite in secunda doi, proiectele la care excelai, ambitia, rezultatele, notele cu care te mandreai inainte au ramas undeva in spate. Acum, ai intr-adevar un to-do list infernal, dar nu e acelasi lucru.
Iti lipseste sentimentul acela de adrenalina, emotiile si implinirea care vin din gandul ca aduci o contributie obiectiva la ceva.
Cel mai bine sa te gandesti ca asta nu o sa fie programul tau de acum inainte si ca, treptat, o sa fii reunita cu jobul, hobbyurile si prietenii tai. Te vei intoarce la munca ta, vei gasi alte modalitati de a castiga niste banuti, sau chiar poti pune bazele unei afaceri de acasa. Da-ti niste timp si adu-ti aminte ca nimic nu e batut in cuie.
Luarea de buna si judecata aspra
Mamele care se hotarasc sa stea acasa cu copiii poarta un stigmat aruncat, culmea, chiar de catre alte femei. Daca nu te intorci intr-o clipita la job si pozezi in superwoman, ramai la stadiul de gospodina, iar asta are alura unei jigniri.
Munca zilnica si epuizarea fizica si emotionala sunt trecute cu vederea si apar reactii de genul: “de ce ai nevoie de o menajera, daca stai acasa toata ziua?”. Daca cel mic nu vorbeste corect inca, e vina mamei, nu e implicata destul si tot asa.
Psihologii le recomanda mamelor o pauza de la familia lor cel putin o data pe an
Chiar daca rolul tau asumat este cel de parinte care alege sa-si dedice tot timpul copiilor, asta nu e echivalent cu preluarea tuturor activitatilor casei asupra ta. Vorbeste deschis despre asta cu sotul tau, dar si cu alte femei care trec prin acelasi lucru si degreveaza-te de standardul imposibil de perfectiune setat.
Foto: Shutterstock.com