Obiectivitatea necesara pentru a vedea efectele monoculturii actuale este foarte greu de mentinut (odata ce s-a acceptat atat de profund o idee ca adevar), dar este cruciala.
O mare parte din framantarile noastre interioare sunt pur si simplu rezultatul unei vieti cu care nu suntem de acord in mod inerent, deoarece am acceptat o naratiune interioara despre normal si ideal fara macar sa ne dam seama.
5 moduri prin care nevoia de control iti saboteaza relatiile
Fundamentele oricarei monoculturi tind sa-ti impuna cum sa traiesti o viata mai buna si pentru ce merita cel mai mult sa traiesti (natiune, religie, sine etc.) si exista o serie de moduri in care actualul nostru sistem ne face sa ne taiem singuri craca de sub picioare in timp ce incercam sa evoluam.
Pur si simplu, exista cateva elemente fundamentale ale fericirii, luarii deciziilor, urmaririi instinctului si gasirii pacii pe care parca nu le intelegem.
Asadar, iata 7 dintre obiceiurile zilnice si comportamentele inconstiente care te tin departe de viata pe care ti-o doresti.
CE TE IMPIEDICA SA TRAIESTI VIATA CUM ITI DORESTI
1. Consideri ca a-ti crea o viata mai buna inseamna sa te decizi ce vrei si apoi sa mergi sa obtii. In realitate, esti incapabila din punct de vedere psihologic sa prezici ce te va face fericita. Creierul tau poate percepe doar ceea ce stie, asa ca atunci cand alegi ce vrei pentru viitor, de fapt, recreezi doar o solutie sau un ideal al trecutului.
In mod ironic, atunci cand ideile mentionate nu se concretizeaza (lucrurile nu arata niciodata asa cum ni le imaginam), suferi, deoarece crezi ca ai esuat, cand, cel mai probabil, experimentezi ceva mai bun decat ai fi putut alege pentru tine la momentul respectiv. Concluzia: a trai momentul prezent nu este doar un sfat usor de oferit de catre psihologi si cei care vor sa impartaseasca voie buna. A trai in prezent este singura modalitate de a trai o viata iluzorie, singurul lucru pe care creierul tau il poate intelege cu adevarat.
2. Presupui ca atunci cand vine vorba de a-ti urma “instinctele”, fericirea este un sentiment pozitiv, iar frica si durerea sunt o parte dintr-un rau. Cand te gandesti sa faci ceva care iti place cu adevarat si in care esti ancorata, vei simti un aflux de frica si durere, mai ales pentru ca te va face sa fii vulnerabila.
Cand vine vorba de a lua decizii, trebuie sa stii ca acele sentimente “negative” nu apar ca sa te descurajeze si sa te impiedice. Sunt semnale ca vrei sa faci ceva, dar te sperie ideea (si daca ma intrebi pe mine, sa faci ceea ce iti doresti, chiar daca te sperie, conteaza si merita cel mai mult. In astfel de cazuri, frica inseamna ca iti doresti cu adevarat acel lucru.
OBSTACOLUL ESTE CALEA
3. Creezi inutil probleme si momente de panica in viata ta, pentru ca iti este frica sa traiesti cu adevarat. Panica este, de fapt, o tehnica de evitare. Iti distrage atentia de la a fi vulnerabila, trasa la raspundere sau de la orice iti este frica.
Rar se intampla sa fii suparata din motivul pentru care crezi ca esti. In centrul necesitatii tale de a crea o problema este pur si simplu frica de a fi cine esti si de a trai viata pe care ti-o doresti.
4. Ai convingeri absolute. O credinta este ceea ce stii ca este adevarat, deoarece experienta ti-a aratat asta. Daca vrei sa-ti schimbi viata, schimba-ti convingerile. Daca vrei sa-ti schimbi convingerile, iesi si traieste experiente care sunt reale pentru tine. Nu invers.
5. Consideri ca problemele sunt obstacole care te impiedica sa realizezi ceea ce iti doresti, cand, in realitate, sunt oportunitati. Daca nu ai auzit-o pana acum, Marcus Aurelius rezuma bine aceasta idee: “Impedimentul la actiune avanseaza actiunea. Ceea ce sta in cale devine calea.” Ryan Holiday o explica cu si mai multa gratie si extrem de simplu: “Obstacolul este calea”.
Pur si simplu, intampinarea unei probleme te obliga sa iei masuri pentru a o rezolva. Aceste masuri te vor conduce pe calea pe care ai intentionat sa mergi de la inceput. In cele din urma, problemele tale se rezuma la modul in care te impotrivesti sa fii cine esti si la felul in care viata ta se desfasoara in mod natural.
10 obiceiuri ale oamenilor calmi pe care trebuie sa le inveti
ACCEPTA TRECUTUL
6. Crezi ca trecutul te defineste si, mai rau, crezi ca este o realitate de neschimbat, cand, de fapt, perceptia ta asupra lui se schimba pe masura ce tu o faci.
Deoarece experienta este intotdeauna multidimensionala, exista o varietate de amintiri, experiente, sentimente, pe care poti alege sa ti le amintesti… iar ceea ce alegi indica starea ta de spirit actuala.
Atat de multi oameni sunt prinsi in trecut, pe care il lasa sa ii bantuie si sa ii defineasca, incat nu reusesc sa constientizeze ca trecutul este cel care i-a impiedicat sa traiasca viata pe care si-o doresc. Sa uiti trecutul nu inseamna sa ignori sau sa stergi cu buretele evenimentele dureroase sau traumatice, ci inseamna sa le accepti facand pace cu ele si sa le plasezi in povestea evolutiei tale personale.
7. Incerci sa schimbi alti oameni, situatii si lucruri (sau te plangi/te superi din cauza lor), atunci cand furia se identifica cu recunoasterea de sine. Cele mai multe reactii emotionale negative sunt identificarea unui aspect disociat al tau.
Eul din umbra reprezinta parti din tine pe care, la un moment dat, ai fost conditionat sa crezi ca nu sunt in regula, asa ca le-ai suprimat si ai facut tot ce ti-a stat in putere pentru a nu le recunoaste.
Deci, cand vezi pe altcineva afisand una dintre aceste trasaturi care te enerveaza la culme, nu este pentru ca nu-ti place in mod special, ci pentru ca trebuie sa te lupti cu dorinta de a o integra pe deplin in intreaga ta constiinta.
Lucrurile pe care le iubesti la altii sunt lucrurile pe care le iubesti la tine. Lucrurile pe care le urasti la altii sunt lucruri pe care nu le poti vedea in tine.
Foto: Pexels.com