Consumul excesiv de social media poate cauza depresie

1
De Alice Moisescu
20 nov. 2018

Un studiu recent efectuat la Harvard indica faptul ca oamenii care petrec foarte mult timp online pot experimenta o forma de depresie, preferand sa se retraga, sa se izoleze din punct de vedere social.

Cum te fac platformele sociale mai nefericit? Mai jos, cateva explicatii.

Ce legatura exista intre depresie si social media?

Depresie este o afectiune grava, care influenteaza modul in care gandesti, te simti si te comporti. Social media poate cauza depresie in cazul persoanelor predispuse sau poate inrautati simptomele existente ale depresiei. Deci problema nu este neaparat la nivelul platformelor sociale, ci in modul in care le folosim.

Simptomele depresiei cauzate de social media

Daca simti ca social media are un impact negativ asupra starii tale de spirit, atunci este posibil sa suferi de depresie cauzata de online. Printre simptomele acesteia se numara si: un nivel scazut al stimei de sine, o perceptie negativa sau eronata despre sine, o dispozitie proasta, retragere sociala.

Cu toate ca depresia cauzata de social media nu este o afectiune recunoscuta in sfera medicala, aceasta pare sa fie un fenomen real, care afecteaza aproximativ 50% dintre utilizatorii de social media. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca social media poate inrautati sanatatea mentala a persoanelor care au o predispozitie catre depresie sau alte tulburari.

Conform spuselor medicului Igor Pantic, social media ne poate inrautati perceptia asupra vietii si asupra celor din jur.

De ce?

Pentru ca majoritatea oamenilor prezinta o imagine idealizata a vieti, a trasaturilor personale si a imaginii lor in retelele sociale. Daca ajungi sa confunzi aceasta imagine idealizata cu realitatea, s-ar putea sa traiesti sub falsa impresie ca toata lumea este mai buna decat tine, perceptie ce iti poate distruge stima de sine, ducand la aparitia depresiei.

Acest lucru este valabil mai ales pentru adolescenti si tinerii adulti care sunt mai predispusi la comparatiile cu alte persoane.

Cand izolarea iti aduce confort emotional

Un alt impact pe care il are social media este reprezentat de izolarea sociala. Persoanele deprimate aleg sa se izoleze din punct de vedere social si aleg sa interactioneze in mod indirect, prin intermendiul platformelor online. Dar atunci comunicarea risca sa nu mai fie una reala, ci una mai degraba superficiala.

Foarte multi parinti au indoieli in ceea ce priveste utilizarea retelelor de socializare de catre copiii lor, multi dintre ei fiind nevoiti sa consoleze adolescenti care ajung la lacrimi si consum emotional, in urma unor certuri in online.

Fie ca ne place sau nu, retelele de socializare vor mai fi prezente in vietile noastre mult timp de aici incolo, iar pentru multi dintre tineri renuntarea la mediul online inseamna pierderea accesului la propria retea de prieteni. Pentru ei nu este o optiune.

Pentru moment, nu stim suficient despre impactul pe termen lung pe care il pot avea retelele sociale asupra sanatatii mentale. Intre timp, poate cea mai buna optiune ar fi sa recunoastem faptul ca #facebook, #instagram reprezinta moduri de a pastra legatura cu prietenii, cu cei dragi noua si ca interactiunile noastre nu ar trebui sa ne influenteze in vreun fel stima si increderea.

Ar fi indicat sa avem in vedere si faptul ca, desi toata lumea pare ca se distreaza de minune in vietile lor private, algoritmul retelelor sociale favorizeaza doar postarile pozitive, cu lucruri interesante pe care oamenii le evidentiaza.

Practic, acestia expun cele mai frumoase parti ale vietii lor, insa asta nu inseamna ca au vieti perfecte. Ramai cu picioarele pe pamant.

Foto: Shutterstock.com