Cum sa porti cu succes acele conversatii decisive de care te feresti. Lectii invatate din lectura “Noi solutii pentru a gestiona cu succes situatiile critice”

1
De Alice Papuc
29 nov. 2023

De care ori nu ti s-a intamplat sa fugi de o conversatie dificila, de teama rezultatului? De cate ori nu te-ai gandit ca trebuia sa reactionezi intr-o maniera diferita? Eu stiu ca am trecut prin aceasta situatie, si nu doar o data.

Atunci cand esti pusa in fata unei decizii, mizele sunt mari, iar tu resimti multa presiune. Dupa cum stii, exista 3 moduri in care poti reactiona: eviti, pe cat posibil, momentul in care vei lua decizia; te lasi purtata de emotii si conversatia nu decurge asa cum iti doresti sau, in cazul fericit, inveti sa gestionezi situatia. Cartea “Conversatii decisive. Noi solutii pentru a gestiona cu succes situatiile critice” iti ofera instrumentele necesare pentru a te descurca cu cele mai dificile conversatii, astfel incat sa te asiguri ca ambele parti se simt auzite si respectate.

conversatii-decisive-carte

69 lei, Carturesti

Acestea sunt cele mai importante lectii pe care le-am invatat despre comunicarea eficienta in situatii dificile:

“Cand miza este mare, sentimentele o iau razna”

Este firesc ca sentimentele sa fie implicate in situatiile complicate. Altfel, conversatia nu ar mai fi deloc dificila, nu-i asa? Cu toate acestea, este important sa nu fugi. Trebuie sa ai curajul necesar pentru a purta o conversatie dificila. Acest lucru te va ajuta atat pe tine, cat si pe cei din jur. Tot ce trebuie sa faci este sa inveti care sunt lucrurile cu adevarat importante.

Exploreaza propria ta contributie

Inainte de a aborda o situatie critica, ia in considerare propriul rol in problema respectiva. Auto-reflectia si constientizarea propriilor actiuni te pot ajuta sa abordezi situatia cu o perspectiva mai obiectiva. Ce mod de reactionare ai atunci cand esti intr-un conflict? Ce iti este cel mai confortabil sa faci? De asemenea, nu uita sa te gandesti la ceea ce nu vrei sa se intample intr-o astfel de conversatie.

Concentreaza-te pe fapte

Evita judecatile personale si acuzatiile. In schimb, concentreaza-te asupra faptelor concrete. Comunicarea bazata pe fapte este mai putin defensiva si contribuie la solutionarea problemelor.

Casatoriile de pe Tinder nu rezista din cauza presiunii sociale, conform unui nou studiu

Ofera siguranta persoanei de langa tine

Asigura-te ca mediul in care se desfasoara conversatia este unul sigur si deschis. Oamenii sunt mai predispusi sa asculte si sa colaboreze atunci cand se simt respectati si in siguranta.

Foloseste tehnici de ascultare activa

Ascultarea activa este esentiala in gestionarea situatiilor critice. Incearca sa intelegi perspectivele celorlalti si sa demonstrezi empatie in timpul conversatiei. Permite-i celui de langa tine sa isi spuna povestea, ca apoi sa o spui si tu pe a ta. Astfel, vei putea sa gasesti un scop comun.

Evita conversatiile toxice

Invata sa eviti escaladarea conflictului si sa mentii conversatiile pe un ton constructiv. Cand situatiile devin tensionate, cauta solutii pentru a calma spiritele si a gasi rezolvari constructive.

Cum stii ca ai crescut cu un parinte narcisist. 5 semnale de alarma

Dezvolta un plan de actiune

Este important sa nu inchei conversatia in absenta unei concluzii sau unei decizii despre ceea ce vei face. Astfel, dupa ce ai identificat problema si ai discutat despre solutii, elaboreaza un plan de actiune clar si realizabil. Stabilirea unor pasi concreti pentru rezolvarea problemei poate contribui la punerea in practica a schimbarilor necesare.

Foto: freepik.com