La fiecare 7 ani, corpul, mintea si sufletul nostru evolueaza in aceste moduri surprinzatoare

corpul nostru evolueaza
1
De Alice Moisescu
10 dec. 2018

Nu e un mit, ci mai degraba un fapt dovedit stiintific ca mintea si corpul nostru se schimba la fiecare 7 ani. Ne schimbam in fiecare secunda a vietii noastre, celulele noastre sunt in continua evolutie.

Conform lui Rudolf Steiner si al altor oameni de stiinta, ciclurile de schimbare care au loc la fiecare sapte ani sunt extrem de importante. Iata de ce.

Incepand de la nastere si pana la varsta de 7 ani

Acesta este inceputul vietii – cel mai important stadiu din viata noastra. In aceasta perioada suntem manati de instincte precum foamea, nevoia de iubire, protectie si sprijin, durere si impactul asupra mediului inconjurator. In tot acest timp, structurile noastre mentale interne se dezvolta, pentru ca mai apoi sa ne permita sa simtim, sa gandim si sa fim constienti de identitatea noastra ca indivizi.

Invatam in mod subconstient foarte multe raspunsuri comportamentale iar cultura in care ne-am nascut ne influenteaza foarte mult. De fapt, una dintre activitatile de baza din aceasta perioada este invatarea: invatam sa mergem, sa vorbim, sa cream relatii cu noi insine si cu mediul inconjurator.

Depindem de cei apropiati si ne bazam pe ei sa ne satisfaca nevoile fizice, emotionale si sociale. Daca mama sau tatal pleaca sau ameninta sa plece, simtim durere, gelozie sau furie. Daca nu suntem ajutati sa ne maturizam emotional la aceasta varsta si sa devenim independenti, aceste emotii vor fi resimtite cu atat mai pregnant la varsta maturitatii.

Stadiul 7 – 14 ani

Dezvoltarea noastra ca oameni continua in aceasta perioada. Ideile, conceptele si asocierile care au inceput anterior sunt acum sedimentate. Incepem sa dezvoltam responsabilitate sociala si sa facem diferenta intre bine si rau. Ne cream propria lume interioara, pe care o populam cu propii nostri eroi, vise, fericire, pericole si imaginatie.

Incepem sa fim constienti de ceea ce ne intereseaza in mod particular. Incepem sa impartasim, sa interactionam si sa ne controlam instinctele primare pentru a socializa in mod armonios cu cei din jur.

Stadiul 14 – 21 ani

Aceasta perioada este caracterizata de schimbari puternice de natura emotionala si fiziologica. Incepem sa devenim constienti de sine, sa apreciem arta, muzica, literatura. Devenim constienti de propria sexualitate, cautam un partener care sa ne satisfaca nevoile si avem probleme in a ne seta limitele.

Dorinta acuta de independenta da nastere asa-numitei crizei ”adolescentine”. In general, aceasta se manifesta mai ales prin incalcarea regulilor, prin tendinta de aderare la grupuri sociale marginale, prin insusirea de idei anarhiste sau prin desconsiderarea valorilor invechite.

Stadiul 21 – 28 ani

Aceasta etapa este una de rafinare. In sfarsit devenim maturi mental si emotional. Incercam sa ne integram in societate si dorim sa ne intrecem parintii pe toate planurile. Cautam o slujba cat mai buna, o locuinta mai ofertanta, mai mult respect din partea celor din jur.

La aceasta varsta se infiripa si dorinta de intemeiere a unei familii – invatam sa traim alaturi de un partener, sa-l iubim, sprijinim si respectam, si ne ajustam propria personalitate de dragul acestuia, acceptand sa facem compromisuri.

Stadiul 28 – 35 ani

In acest stadiu abilitatile noastre creative sunt la apogeu si atingem cele mai inalte onoruri in cariera. Conform oamenilor de stiinta, partea creierul responsabila cu asocierile este cea mai dezvoltata la varsta de 35 de ani. Emotiile devin mai subtile, ne intelegem pe noi mai bine, stim cine suntem si care sunt atitudinile care ne sunt impuse din exterior.

Stadiul 35 – 42 ani

In aceasta etapa, in functie de personalitatea si circumstantele fiecaruia, are loc o noua perioada de rebeliune si anxietate. Ne evaluam, modificam si schimbam cariera, obiceiurile si relatiile. Stim ce ne foloseste si ce nu.

Stadiul 42 – 49 ani

Acesta este momentul cand au loc schimbari majore in viata noastra. Ne auto-analizam si luam decizii esentiale, fie ca e vorba de cariera sau relatii. Daca nu am obtinut succesul pana in acest moment, acum incercam sa o facem. Iubirea emotionala devine neconditionata, desi multi dintre noi inca incercam sa ne tinem cu dintii de sentimentele specifice varstei adolescentine. Acum renuntam la stereotipuri si credem in noi insine.

Stadiul 49 – 56 ani

Aceasta perioada marcheaza o crestere spirituala importanta. Pentru ca incepem sa ne pierdem si putere si vitalitate, privim cu precadere in interiorul nostru. Ne preocupa tot mai mult de valorile nonmateriale si conectarea la aspectele universului. Aceste cautari spirituale poate continua pana la moarte. Cei care nu si-au dat seama pana la aceasta varsta cine sunt sunt si care este scopul lor in viata vor trece printr-o perioada de mare depresie.

Stadiul 56-63 ani

Aceasta este varsta pacii interioare si imbratisarii linistei in viata. Ne obisnuim cu corpul nostru, ne acceptam relatiile si incepem sa privim cu alti ochi lumea din jur. Nu mai avem atat de multe nevoi externe si incepem sa vedem cu precadere partea plina a paharului si sa fim constienti de moarte.

Stadiul 64+ ani

Oamenii se pot maturiza la orice varsta, dar aceasta este cea la care acest lucru se sedimenteaza complet. Privim cu duiosie la experienta vietii traite si ne uitam la trecutul nostru intr-o maniera noua, diferita.

Foto: Shutterstock.com