Credintele limitative sunt acele convingeri pe care fiecare dintre noi le „colectioneaza” din jur. Ele ne opresc din a avea ceea ce ne dorim, creand frici sau bariere invizibile. Cu totii avem credinte limitative despre relatii, fie ca ne dam seama sau nu. Da, chiar si tu!
Poate ca bunica ta ti-a spus ca trebuie sa astepti pana il gasesti pe acel Fat Frumos legendar. Poate ca mama ta ti-a oferit cateva sfaturi pe baza experientei sale, dar care nu se aplica in cazul tau.
Toate aceste lucruri au ramas impregnate in mintea ta, impiedicandu-te sa ai relatii sanatoase, hranitoare si benefice. Ce poti face? Simplu: le constientizezi, apoi renunti treptat la fiecare dintre ele.
Iata 3 dintre acele credinte limitative despre relatii pe care foarte multe femei inca le au!
1. Certurile frecvente si impulsivitatea in relatie inseamna pasiune sau „flacara”
Este o impresie pe care ti-o ofera filmele romantice, telenovelele, melodiile si alte povesti fantastice. Daca nu exista trairi intense, lacrimi si impacari spectaculoase, inseamna ca nu este destula pasiune in relatie, asa ca ar fi mai bine sa pleci in cautarea iubirii adevarate. Nimic mai gresit!
Certurile dese si atitudinea impulsiva dintre doua persoane semnaleaza o incompatibilitate acuta sau o indisponibilitate de a discuta diferentele si de a gasi un punct comun. Nu confunda acest lucru cu „flacara pasiunii” sau cu iubirea adevarata. O relatie sanatoasa trebuie sa te faca sa te simti calma, implinita, inteleasa si linistita, nicidecum agitata, anxioasa si nesigura.
2. Relatiile „de succes” trebuie sa dureze pentru totdeauna
Foarte multe femei nu ies din relatii nesanatoase pentru ca au credinta ca o relatie care se termina nu a fost de la inceput o relatie „de succes”. Asadar, raman in relatie pentru a evita manifestarea esecului.
Trebuie sa stii ca, uneori, anumiti parteneri apar si dispar in viata noastra pentru a ne ajuta sa ne dezvoltam, pentru a avea realizari despre ce ne dorim cu adevarat si la ce suntem gata sa renuntam.
Daca o relatie se incheie, nu inseamna ca aceasta nu a fost o relatie buna. A fost o relatie utila, o experienta valoroasa si un prilej de invatare. Dimpotriva, o relatie care dureaza, dar in care partenerii nu sunt impliniti, este mult mai toxica si mai dureroasa decat o despartire!
3. Partenerii pot fi schimbati daca incerci suficient de tare
Relatiile se construiesc in timp si ne putem determina partenerii sa schimbe anumite aspecte ale personalitatii lor, daca ne dorim acest lucru. Exista o linie foarte fina intre aceste doua afirmatii.
Este adevarat ca o relatie sanatoasa are nevoie de efort din ambele parti. Relatia perfecta nu se gaseste, ci se construieste constient, alaturi de o persoana care are aceeasi dorinta: de a ramane si de a creste impreuna.
Totusi, ideea ca iti poti schimba partenerul dupa bunul plac face parte din categoria acelor credinte limitative despre relatii care pot rani foarte mult. Partenerul tau se va schimba doar daca isi doreste acest lucru, in mod autentic. Asadar, este nevoie sa accepti ca felul lui de a fi va ramane, probabil, aproximativ acelasi pe termen lung.
Foto:Unsplash.com.