Iubirea de sine este un aliat de nadejde in lupta impotriva depresiei. Depresia, despre care stim ca afecteaza atat relatia cu noi insene, cat si cu toti cei din jur. Insa, lucrand la dezvoltarea unei relatii pozitive si iubitoare cu propria persoana, iti vei sprijini capacitatea de a avea relatii productive, echilibrate si sanatoase cu prietenii, familia si colegii.
Dar cum se manifesta mai exact aceasta mult ravnita iubire de sine? Ei bine, iubirea de sine inseamna pur si simplu ca iti pasa de tine si te apreciezi intr-un mod similar cu cel in care admiri si respecti un prieten sau un membru al familiei. Inseamna ca iti faci timp pentru a te cunoaste, a te respecta si a dezvolta o relatie sanatoasa cu tine. In plus, inseamna ca vei avea grija de tine si vei practica obiceiurile care iti vor spori bunastarea si te vor proteja de rau.
Dupa cum se spune, “dragostea este indelung rabdatoare si plina de bunatate”. Sa te iubesti pe tine insati inseamna ca iti oferi (in primul rand) tie ajutor, bunatate si sustinere, sa vezi binele in tine si sa te ierti.
Cum sa nu omiti iubirea de sine atunci cand esti intr-o relatie serioasa
CUM INFLUENTEAZA DEPRESIA IUBIREA DE SINE
Daca ai fost diagnosticata cu depresie, trebuie sa fii constienta de faptul ca exista o lupta interioara care, fara indoiala, va influenta relatia cu tine insati, modul in care te vezi si te simti in pielea ta.
De fapt, lupta cu depresia este adesea o conditie in care are loc opusul, exista o dispretuire fata de sine, care se poate transforma in autovatamare sau alte comportamente distructive. Acest lucru este cauzat de durerea si disconfortul depresiei sau de lipsa grijii fata de sine.
Este important sa ne amintim ca depresia este o tulburare mintala care distorsioneaza imaginea de sine, precum si perceptia asupra realitatii. Sinuciderea si gandurile sinucigase sunt simptome comune ale depresiei, fiind un alt aspect al gandirii distorsionate care intra in joc atunci cand depresia este prezenta.
Prin urmare, a invata sa te iubesti (din nou) este unul dintre cei mai importanti pasi pe care ii ai de facut atunci cand te confrunti cu depresia. Reusesti astfel sa vindeci relatia pe care o ai cu tine si sa gasesti in tine puterea necesara pentru a iesi din starea in care esti.
CUM SA TE IUBESTI ATUNCI CAND TE LUPTI CU DEPRESIA
AI GRIJA DE TINE!
Grija de sine in acest moment nu va veni usor, deoarece a face ceva frumos pentru tine este ultimul lucru la care vrei sa te gandesti sau pe care vrei sa il faci. Esti mult mai predispusa sa te pedepsesti decat sa ai grija de tine. Dar in momente ca acestea poti imbratisa mentalitatea generala – “Fake it ‘till you make it” – in care nu te indoiesti sau nici macar nu te gandesti la asta, ci pur si simplu o faci.
Si lucrul important de retinut aici este sa alegi ceva usor de facut. Vei incepe sa sesizezi mici diferente care ti-ar putea oferi energia pentru a le aborda pe unele dintre cele mai grele. Nu vorbim despre a te reinventa sau a incepe un doctorat. Vorbim despre treburile zilnice de auto-ingrijire, lucruri precum sa ai grija de igiena ta, sa mananci alimente sanatoase, sa faci o plimbare si poate chiar sa iei legatura cu un prieten in compania caruia te-ai simtit mereu in siguranta.
De indata ce starea ta de spirit se imbunatateste macar putin, este posibil sa simti energia necesara pentru a intensifica rutina de ingrijre, cum ar fi sa iesi in oras pentru a lua pranzul, sa citesti un roman, sa mergi la cinematograf sau sa iti faci o rezervare la spa sau la salonul de infrumusetare. Orice alegi sa faci, te va ajuta sa te simti mai bine in pielea ta si sa iti zambesti atunci cand te privesti in oglinda.
NU TE (MAI) JUDECA!
“Sunt cel mai dur critic al meu” – asa se mandresc unele dintre noi, asa se mandresc si celebritatile de la Hollywood. Insa adevarul este ca a te judeca pe tine insati este una dintre cele mai grave greseli pe care le poti face. Un al doilea pas spre dobandirea iubirii de sine este sa iti acorzi o pauza. Esti om, nu esti perfecta, vei face greseli multe si de acum inainte, dar asta este ceva absolut normal. Afla ca nici macar nu trebuie sa fii buna la toate.
Cercetarile vorbesc despre aceasta legatura stransa dintre depresie si perfectionism, cum ca cei care se concentreaza pe a face totul corect, vor suferi de sanatate mintala precara, in special de depresie. Insa acesta este un subiect mai amplu, iar daca este ceva cu care te lupti, atunci este recomandat sa iei in considerare sa incepi terapia, care te va ajuta in gestionarea provocarilor.
In loc sa te judeci, gandeste-te ca esti intr-un continuu proces de dezvoltare si imbunatatire. Nu esti astazi acolo unde iti doresti sa fii, dar pasii pe care ii faci clar te indruma in directia aceea. Pana cand ajungi sa fii cea mai buna varianta a ta. O alta modalitate de a combate autocritica este sa descoperi lucrurile la care te pricepi, ce iti place la tine si sa te concentrezi asupra lor, ba chiar sa le notezi si sa iti reamintesti de ele atunci cand uiti iar.
De asemenea, nu te compara cu prietenele tale! Fiecare are propria cale, propria destinatie. Desi pare sa fie totul mai usor in vietile lor, fiecare are propriile batalii. Concentreaza-te pe ceea ce ai tu de facut si la drumul pe care trebuie sa il parcurgi.
IARTA-TE!
Dupa cum am spus mai sus, toti facem greseli, toti cedam cand nu ar trebui, toti acordam prioritate lucrurilor gresite uneori. A-ti lasa loc pentru greseli face parte din a te iubi pe tine. Aici se strecoara acea parte negativa, urata si enervanta, in care te concentrezi pe lucrurile la care nu te descurci mai degraba decat pe lucrurile pe care le faci bine.
Dezvoltarea compasiunii de sine este un alt proces, dar in centrul acestuia este lasarea locului pentru greseli si faptul ca faci tot ce poti la momentul respectiv. Greseste si iarta-te! Chiar daca ai gresit cuiva care refuza vehement sa iti accepte scuzele, tu iarta-te pe tine! Te vei simti mult mai impacata. La final de zi, esti doar cu tine si asta este tot ce conteaza – asta este relatia care conteaza cel mai mult.
PASTREAZA LIMITELE!
Acesta este un pas important, mai ales cand vine vorba de alte relatii. Este greu sa mentii o distanta sanatoasa, cu atat mai mult cand este vorba de o relatie romantica, unde liniile pot deveni foarte neclare, foarte repede. Cand mentinem granitele, suntem capabili sa spunem “Nu” oamenilor si sa le explicam ce este sau nu in regula, ce ne deranjeaza.
Exemple de situatii in care ar putea fi necesar sa stabilesti anumite limite:
Un vecin sau un prieten care trece neanuntat, asa cum facea pe vremuri… acest lucru ar putea fi dificil, depinde de prietenie, dar este ceva normal sa-i ceri sa-ti trimita un mesaj scurt sau sa sune daca si cand intentioneaza sa te viziteze. Lucrurile se schimba in viata fiecaruia, obiceiurile se schimba si ceea ce a fost ok in trecut, acum poate sa nu mai fie.
Cele mai bune lectii de viata pe care le inveti pana in 30 de ani, potrivit unui psiholog
Seful iti cere sa lucrezi ore suplimentare. Este important sa inveti cum sa spui “Nu” in astfel de situatii, fara sa se simta cineva deranjat, si sa iti mentii prioritatile personale. Nu o sa se gandeasca nimeni ca ai o viata privata pe care vrei sa simti ca o traiesti.
In relatiile romantice, sentimentele de gelozie si nesiguranta pot aparea rapid daca nu sunt exprimate aceste limite. Daca iti place sa petreci timp singura si iti doresti sa iti fie respectata intimitatea, atunci nu te abtine de la a-i impartasi partenerului aceste aspecte.
Mentinerea granitelor va deveni mai usoara, deoarece pe masura ce iubirea si compasiunea de sine cresc, la fel va creste si capacitatea de a spune “Nu” si de a exprima ce iti place si ce nu.
IUBIREA DE SINE: ASA DA/ASA NU
TE IUBESTI atunci cand: iti asculti instinctul, faci pauze atunci cand lucrezi, spui “nu” acolo unde este cazul, dormi sambata la pranz, iti prepari acasa mancarea preferata, iti tunzi parul sau iti faci manichiura, te bucuri de o plimbare singura, te rasfeti din cand in cand, chemi o firma de curatenie pentru curatenie generala.
NU TE IUBESTI atunci cand: iti ignori vocea interioara, lucrezi fara pauze, lucrezi peste program, nu te odihnesti, nu te hranesti, faci tot ce iti spun ceilalti sa faci.
Foto: Pexels.com