Cum cresti un copil sanatos emotional

1
De Roxana Dobrita
16 nov. 2020

Din momentul in care copilul se naste si doctorul il ia pentru a fi cantarit, masurat si infasat, sanatatea sa devine prioritatea noastra principala. Dar sanatatea sa emotionala?

Ca parinti, suntem in mod instinctual atenti la fiecare stranut, zgarietura sau problema cu somnul. Avem grija sa nu ratam nicio consultatie de rutina sau sa ignoram vreo tuse.

Cu toate acestea, pe cat de multe griji ne facem in legatura cu imunizarea copilului, pe atat de putin timp ne luam pentru a ne intreba cat de sanatos emotional e copilul nostru.

Ca parinti, in prezent suntem incurajati sa ne centram viata in jurul copiilor nostri. Doar ca ne concentram atentia pe alimentatie, scoala, playdates si adesea ignoram ce e cel mai important: cum se simt copiii nostri.

Copiii nostri sunt o prioritate pentru noi, dar nimic nu e mai valoros si nu are un impact mai mare ca atentia la emotiile sale. E extrem de important sa-i intrebam cum se simt si sa le dam voie sa-si exprime gandurile, impresiile si fricile.

In general, multe din emotiile copiilor sunt trecute cu vederea pentru ca tindem sa ne concentram mai mult pe cum se comporta decat pe ce simt. Fiind constienti de starea psihologica a copiilor nostri si respectand urmatoarele 5 principii de parenting vom reusi sa crestem copii sanatosi emotional.

Nu ignora semnele ca micutul tau sufera

Fii atenta la schimbari comportamentale care pot indica o suferinta. Daca profesorul iti spune ca micutul tau are probleme in a comunica cu ceilalti copii in casa, nu trece acest lucru cu vederea, la fel cum n-ar trebui sa ignori o indesire a acceselor de furie sau nervi ale copilului. Ce poate incepe ca o mica modificare a pattern-ului comportamental poate duce mai tarziu la probleme serioase de atitudine. De exemplu, atunci cand copilul tau se concentreaza in mod exagerat pe mancare sau jocuri pe calculator, acest lucru poate fi un semn ca micutul se foloseste de acestea pentru a evita o durere. Lasate nerezolvate, pot adanci problema.

11 semne ca e recomandat sa-ti duci copilul la psiholog

Nu trivializa sentimentele copilului tau

E foarte usor pentru parinti sa nu ia in serios starile de spirit ale copiilor, considerandu-le parte din stadiile de dezvoltare (terrible twos sau rebeliunea adolescentina). Desi aceste stadii contribuie intr-adevar la comportamente emotionale, e important sa inveti sa te conectezi emotional la copilul tau atunci cand este intr-o astfel de stare si sa-l inveti cum sa-si manevreze emotiile. Cand observi o schimbare emotionala la copilul tau, e important sa incerci sa intelegi ce a cauzat-o si sa raspunzi in consecinta. Poate ceva l-a speriat si nu constientizeaza complet asta sau nu e confortabil sa vorbeasca despre asta. De exemplu, o prietena a observat recent ca fetita ei de 13 ani, care de obicei era independenta si extrovertita, a devenit tacuta si anxioasa atunci cand era departe de parinti. Au trecut saptamani pana sa-si dea seama ca aceasta fusese extrem de tulburata dupa ce un coleg de scoala isi pierduse parintii intr-un accident.

Atunci cand ii transmiti copilului ca esti interesata si ingrijorata de problema sa, il inviti sa-si investigheze propriile emotii si sa le inteleaga mai bine sursa. Atunci cand esti deschisa si nu judeci, iti incurajezi copilul sa fie sincer cu tine. Iar cand acesta se deschide in fata ta, e important sa reactionezi cu compasiune si tarie. Aceste doua raspunsuri il invata pe cel mic care este atitudinea constructiva pe care acesta o poate adopta in fata problemelor si astfel isi va construi o rezilienta care-l va ajuta in viitor.

Fii sensibila si atenta, nu reactiva sau parentala

Din momentul in care spunele primele cuvinte, e esential sa-ti incurajezi copilul sa vorbeasca cu tine. Impunerea de reguli nu functioneaza, dar mentinerea unei comunicari deschise da. Insa ca acest lucru sa functioneze trebuie sa te tii mereu de cuvant – doar asa ii vei castiga increderea. Daca ne invitam copiii sa ne vorbeasca deschis, iar apoi suntem defensivi sau dezechilibrati in modul cum raspundem le dam motive sa nu ne spuna ce se intampla cu ei. De exemplu, un prieten a observat ca baietelul sau de 6 ani era brusc mai nervos si furios la masa. Atunci cand l-a intrebat daca ceva l-a suparat in ziua respectiva, fiul acestuia i-a marturisit ca era suparat pentru ca nu se jucasera impreuna inainte de cina, asa cum faceau de obicei. Luandu-si o atitudine defensiva, i-a spus celui mic ca a trebuit sa lucreze peste program si ca oricum acesta nu este un motiv sa faca scandal la masa. Mai tarziu si-a dat seama ca fusese insensibil si a initiat o a doua conversatie. I-a spus ca stie cat de important e pentru el sa se joace impreuna si i-a marturisit ca si el era dezamagit ca munca l-a impiedica sa faca asta.

Semne ale unui parinte toxic care de multe ori trec neobservate

Ca parinti, trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta sa nu reactionam defensiv la ce ne spun copiii nostri si sa nu incercam sa-i convingem ca realitatea lor nu e valida. Trebuie sa-i ajutam sa inteleaga prin ce trec si apoi sa impartasim cu ei propriile noastre sentimente daca ne dorim o interactiune onesta si egala.

Invita-l sa petreaca timp cu tine

Cand vine vorba de timpul petrecut cu copiii, calitatea e mai importanta decat cantitatea. Aloca-i un timp in care sa-i oferi atentia ta neintrerupta si sa-i comunici ca e o prioritate pentru tine. In plus, vei invata multe despre copilul tau din ce iti sugereaza sa faceti sau ce jocuri alege.

De ce ar trebui sa-i oferi copilului tau experiente si nu jucarii

Ai grija de sanatatea ta emotionala

Desi e important sa prioritizam nevoile copiilor nostri, e la fel de important sa nu uitam ca modul cum ne simtim noi ii afecteaza extrem de mult. Copiii sunt extrem de conectati la starea de spirit a parintilor. Atunci cand iti ascunzi fricile sau iti renegi frustrarile n-o sa reusesti complet sa maschezi ce simti, iar aceste emotii – pe care copilul tau in mod clar le va percepe – il vor afecta. Daca nu esti fericita si implinita, bunastarea emotionala a copilului tau va suferi. De aceea e important sa te intrebi mereu: Cum ma simt? Ceea ce simt influenteaza cum am grija de copilul meu? Ma concentrez pe el prea mult sau prea putin? Pun prea multa presiune pe el? Atunci cand te descoperi si te echilibrezi iti ajuti copilul sa faca acelasi lucru.

Foto: Unsplash.com