Doreste sa pastreze locuri de munca si sa implineasca viziunea celui care a pornit afacerea respective, daca vorbim despre un antreprenor.
In anii de criza, capacitatea noastra de a ramane motivati, de a ne gasi toate fortele interioare pentru a merge mai departe si, pentru a inspira echipele noastre sa nu abandoneze, va face diferenta intre companiile facute sa dureze si cele care raman in bataia vantului. Fragile.
Va propun doua unghiuri de analiza a motivatiei noastre de a merge inainte, in momente fragile, incarcate de provocari ce par a fi insurmontabile. Cu totii avem motivatie. Si cu totii avem momente in care ne pierdem motivatia. Este natural, este uman, iar ceea ce conteaza este capacitatea noastra de a ne mobiliza. Cei care au reusit sa creasca o afacere au aceasta motivatie bine definita. Si si-au dezvoltat mecanisme de automotivare in momente dificile si mecanisme de regasirea motivatie personale in momente de cumpana. Motivatia personala este cea care ne-a adus in locul in care suntem si, ne-a asigurat etape de succes si de satisfactie personala si profesionala. Ne-a oferit sentimentul utilitatii si al contributiei, ne-a oferit recunoastere si siguranta faptului ca daca continuam ne vom putea simti bine in continuare, facand ceea ce ne place si ne face fericiti. Faptul ca avem momente in care ne simtim descurajati si coplesiti este, inca o data, cat se poate de natural. In plus, cu pandemie sau fara, cei care conduc afaceri stiu ca momentele fragile vin sa intareasca si sa ofere lectii pentru viitor. Dar, nici macar acestia nu sunt feriti de momentele in care se simt drenati de energie si de motivatie.
Cum ne tinem motoarele turate in fata provocarilor: suprinde momentul
Pierderea motivatiei este un proces, nu se intampla instantaneu. La un moment dat, simti ca motivatia ta este puternic afectata de ceea ce se intampla in jurul tau. Incepi sa-ti pui intrebarea “de ce fac asta?”, “chiar am nevoie de toate astea?”, iti poate veni sa renunti, si ti se poate parea ca ai epuizat toate optiunile. De exemplu, 2020 a creat provocari cu care nicio afacere nu s-a intalnit pana in acest moment. Inchiderea si deschiderea peste noapte a activitatii, reorganizarea in timp record a proceselor pentru ca oamenii sa poata lucra si de acasa sau, cei care vin in continuare la birou, sa fie organizati in schimburi pentru a evita contaminarea Covid19 si multe alte provocari, de la disparitia contractelor peste noapte sau blocaje ale furnizorilor de care depindem. E o perioada in care pare ca nu ne plictisim deloc…
In coaching, vorbim deseori despre a fi in contact cu tine insuti si a intelege ce ti se intampla, a intelege felul in care relationezi si raspunzi la ce vine din mediul extern. Mediul extern va genera presiuni multiple asupra noastra in decursul timpului si este practic imposibil de controlat. Felul in care raspundem la aceste presiuni genereaza stres si are ca rezultat pierderea energiei, a increderii in propria persoana si a motivatiei de a continua anumite proiecte.
Citeste continuarea pe Life.ro.
Foto: Unsplash.com.