Cum functioneaza terapia de cuplu

1
De Monica Radulescu
4 sept. 2018

Daca relatia ta se afla intr-un impas pe care tu si partenerul tau nu-l puteti depasi, poate ar fi o idee buna sa apelati la terapia de cuplu.

Potrivit unui studiu, ne despartim de doua ori mai repede decat o faceau generatiile anterioare. Asta si pentru ca nu mai stim sa avem grija de relatia noastra de cuplu.  Insa fiecare relatie vine cu provocarile ei si este normal sa treaca si prin momente mai grele. La fel de normal este ca partenerii sa ceara ajutor specializat, iar una dintre solutii este psihoterapia, o notiune inca noua pentru romani. Asa ca l-am intrebat pe Liviu Elefterie, psiholog specializat in terapie de cuplu la Atlashelp.net, cum poate ajuta aceasta terapie.

Ce este terapia de cuplu?

Psihoterapia pentru cuplu este o forma de psihoterapie care ajuta cuplurile sa isi identifice si sa isi rezolve conflictele. Sedintele implica ambii parteneri.

Care sunt cele mai frecvente probleme in cuplu?

Cele mai intalnite probleme sunt cele legate de bani, familie, sex, infidelitate, problemele de sanatate ale unui membru al cuplului, infertilitate, vicii, distantarea emotionala dintre cei doi si certurile dese.

Cum ajuta terapia de cuplu?

Odata identificata cauza conflictului, terapia le ofera instrumente celor doi parteneri, astfel incat ei sa gaseasca solutiile potrivite pentru relatia lor. Abia apoi vor putea lua o decizie constienta si asumata de a recladi unitatea cuplului sau, dimpotriva, de a recurge la despartire.

Potrivit Asociatiei Americane a Terapeutilor Maritali si Familiali, majoritatea cuplurilor care apeleaza la psihoterapia de cuplu raman cu o experienta pozitiva. In multe cazuri, acest gen de terapie a avut un altfel de succes, in sensul ca le-a aratat cuplurilor ca relatia lor e toxica, ajutandu-i sa se elibereze si sa gaseasca drumuri separate.

De aceea, recomand sa nu asteptati pana cand lucrurile au scapat de sub control. Specialistii spun chiar ca este sanatos sa apelati la psihoterapeut daca doriti sa va imbunatatiti calitatea vietii in doi. Nu exista relatie perfecta, dar prin contributia fiecaruia dintre parteneri, iubirea poate dura tot restul vietii.

Foto: Shutterstock.com