Cum isi invinge Michelle Obama gandurile negative pentru a-si regasi increderea in sine

cartea lui michelle obama
1
De Maria Constantin
9 dec. 2022

Fosta Prima Doamna a Statelor Unite a lansat al doilea volum biografic, la cinci ani dupa prima carte de acest gen, „Becoming”.

Lansarea primei carti a avut loc in timp ce fostul cuplu prezidential si Statele Unite treceau prin imensa schimbare a administratiei de la Casa Alba, la capatul celor doua mandate obtinute de Barack Obama.

Al doilea volum, intitulat „The Light We Carry” („Lumina pe care o purtam”) si lansat in Statele Unite la 15 noiembrie, vine dupa experienta pandemiei de Covid-19 care a fortat intreaga lume, inclusiv pe sotii Obama, sa se adapteze la o schimbare majora, noteaza Shape.

Inaintea aparitiei pe piata a cartii, Michelle Obama a explicat ce instrumente detine in „setul de instrumente” pentru sanatate mintala, ce inseamna forta pentru ea si cum isi stapaneste gandurile negative.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Michelle Obama (@michelleobama)

Mentinerea unei rutine echilibrate

Pentru Michelle Obama, cel mai valoros obicei din „trusa de instrumente” in ce priveste sanatatea este o rutina echilibrata. „Cred ca acesta este unul dintre lucrurile pe care tinerii nu le-au invatat: ceea ce mananci, cat de mult dormi, cata miscare faci iti afecteaza starea emotionala si psihologica”, a explicat ea.

„Cand eram in pandemie, toti am avut un program cat de cat regulat. Ne-am pus alarmele. Ne-am trezit. Am facut miscare. Am incercat sa stam la masa la o anumita ora, cu mese la un anumit moment. O anumita rutina si o anume predictibilitate iti pot ajuta in multe feluri starea de spirit. Nu stiu motivul chimic, dar am observat ca daca ma scufund in stari negative, sunt si mai deprimata”, a spus Michelle.

In schimb, ea isi propune sa treaca prin problemele aparent simple ale vietii de zi cu zi ca un mod de a se descurca in perioadele grele. „Daca ies afara, imi schimb hainele, fac un dus, imi aranjez parul, chiar daca nu ma duc sa vad pe nimeni, aceste practici si aceasta rutina imi refac spiritul de multe ori”, a explicat ea.

„Daca te simti doborata, gandeste-te la cat de mult dormi”, a sugerat ea. „Ar putea fi o legatura directa intre faptul ca traiesti din trei ore de somn si faptul ca te simti obosita si trista. Ai mancat o leguma in ultima luna? Lucruri marunte ca acestea conteaza, de fapt”, a spus ea.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Michelle Obama (@michelleobama)

Sensul puterii

Gratie in mare parte chiar fostei Prime Doamne a Americii, exista multe femei puternice pe care tinerele le pot urma ca modele. „Avem modele incredibil de puternice pentru fetele din intreaga lume de la care au ce invata – Venus si Serena, da, dar si Beyoncé, Oprah, Ketanji Brown Jackson si multe altele”, a spus Michelle Obama.

„Iar prin exemplele lor, vedem cum definitia cuvantului ‘putere’ se schimba. Nu e vorba doar de putere fizica; este despre a fi puternica in inima, puternica in spirit. Si din fericire exista o intelegere mai buna ca momentele de vulnerabilitate si sensibilitate sunt, de asemenea, exemple de putere. Asta spune ceva despre cum s-a schimbat societatea noastra”, a adaugat ea.

7 sfaturi de viata desprinse din autobiografia lui Michelle Obama

Pentru Obama, insusi conceptul de forta fizica are mai multe fatete: „Pentru mine, puterea fizica nu inseamna doar sa ai muschi. E vorba de flexibilitate si despre rezistenta si despre cum te misti. In acelasi mod, sa fii puternica mental sau spiritual nu inseamna doar sa fii rezilienta. E vorba despre incredere si independenta si despre dorinta de a ne spune parerile cu demnitate si gratie. E vorba despre intelegerea a cine suntem si cine vrem sa fim.”

Ea ofera un memento important ca puterea vine in multe forme diferite. „Toti putem fi puternici, indiferent cum aratam, atata timp cat lucram pentru acea forta a mintii, a trupului si a sufletului.”

Anihilarea indoielii de sine

De-a lungul anilor, Michelle Obama a vorbit cu sinceritate despre indoielile de sine si gandurile negative cu care se confrunta, pe care le include in conceptul „minte tematoare”. „Acea parte nemiloasa din mine care era sigura ca nimic nu va merge”, o descrie ea in cartea recent lansata.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Michelle Obama (@michelleobama)

Insa, asa cum scrie mai departe, a invatat cum sa se descurce si cu asta: „Unele dintre cele mai bune lucruri care mi s-au intamplat in viata au fost posibile pentru ca am respins acel impuls initial de teama.”

Una dintre cele mai mari temeri cu care s-a confruntat a fost, poate, aceea de a deveni Prima Doamna a Americii. „A fost o propunere infricosatoare. Nu a fost ceva pentru care aveam inclinatie, dar, pe de alta parte, a fost faptul ca imi vedeam tara in intregul ei, ca intalnesc milioane de oameni tineri uimitori si poate de a schimba o viata sau doua doar dandu-le o stralucire”, a marturisit Michelle.

Experienta traita la Casa Alba i-a permis sa-si astampere acea parte a creierului care o facea sa dramatizeze o situatie. Acum ca este obisnuita cu aceasta senzatie, ea stie cum sa o tina sub control. „Pentru mine, posibilitatea e dincolo de aceasta teama. Asa ca trebuie sa-mi reamintesc singura asta: nu te bloca. Doar treci peste”, a explicat ea.

Foto: Getty Images.