Daca faci parte din categoria a doua, dar vrei sa inviti mai multa spontaneitate in viata ta, acest articol este pentru tine. Nu iti promitem ca vei fi cea mai spontana femeie din Univers. Totusi, vei avea parte de mici schimbari importante.
Adesea, persoanele calculate si rezervate nu au antrenat muschiul deschiderii la noi experiente. Acesta se poate „antrena” treptat, din fericire. Iar mai multa spontaneitate te va ajuta, cu siguranta, atat in viata personala, cat si in cariera.
Iata cum sa fii mai spontana in viata de zi cu zi!
1. Exerseaza mai intai acolo unde riscul este foarte mic
Daca ai ezitat intotdeauna sa spui „da” din prima, nu este momentul sa te arunci cu capul inainte in toate situatiile de maine incolo. Din contra, este mai bine sa incepi cu pasi mici, pentru a nu fi intimidata si trimisa la loc in spatiul cunoscut al confortului.
De ce unii oameni nu se imbolnavesc de COVID-19: explicatia unui medic
Asadar, nu te aventura sa fii spontana la birou sau in situatii in care deciziile luate sunt esentiale. In schimb, observa atunci cand opui rezistenta la invitatia la petrecerea unor prieteni sau la ideea unei iesiri pe nepusa masa in oras.
Daca, in trecut, ai fi refuzat cu vehementa, acum poti spune „da” si poti vedea ce se intampla. Poate vei iesi sau poate te vei scuza in ultima clipa, iar prietenii te vor intelege. Este in regula. Macar incerci!
P.S.: E bine sa nu ai asteptari uriase de la tine. S-ar putea sa nu te distrezi si sa iti para rau ca ai acceptat sa iesi. Totusi, este un pas important pentru tine, iar data viitoare este posibil sa fii fericita cu alegerea facuta.
2. Invita spontaneitatea si in viata profesionala
Daca te intrebi cum sa fii mai spontana, cel mai probabil la job esti persoana care evita intotdeauna sa preia cuvantul in sedinte sau sa conduca o prezentare. Totodata, preferi sa te pregatesti foarte bine inainte de orice proiect, pentru a nu fi luata niciodata prin surprindere.
Ei, bine, daca vrei sa devii spontana incet-incet, incepe prin a-ti spune mai des parerea in sedintele de echipa. Apoi, ofera-te sa prezinti ceva, chiar daca gandul te sperie. De cele mai multe ori, speakerii se descurca foarte bine sau cel putin decent. Sansele de esec total sunt foarte mici, mai ales daca ai alaturi o echipa care poate interveni oricand pentru a te sustine!
3. Concentreaza-te pe beneficii
De regula, cei carora le este frica de spontaneitate se simt cel mai bine in zona de confort, acolo unde nimic neprevazut nu poate crea agitatie. Iar cand apare o oportunitate de a face ceva nou si diferit, motivele pentru care nu ar trebui sa te aventurezi sunt cele care iti apar primele in minte. Ai putea chiar sa faci o lista lunga cu ele!
5 seriale noi pe care le poti vedea pe Netflix primavara aceasta
De data aceasta, cand te concentrezi sa fii mai spontana, incearca sa controlezi tu patternul de gandire. Atunci cand iti vin in minte motive pentru care sa spui nu, cauta motive pentru care sa spui da. Ce beneficii ai avea daca ai accepta? Ce ai putea afla nou despre tine? Ce ai putea castiga? De ce te-ai simti mandra?
Raspunsurile la aceste intrebari te vor ajuta mereu sa iei cea mai buna decizie pentru tine si mai ales pentru evolutia ta.
Foto: depositphotos.com