Episoadele de furie pot fi teribil de deranjante, indiferent daca sunt cauzate de tine sau de altii. De aceea, este indicat sa inveti cum sa-ti tii sentimentele de furie sau de agresivitate sub control. Hai sa vedem cum putem sa ne stapanim atunci cand furia parca ne sugruma.
De ce ne lasam dominati de furie?
In primul rand, trebuie sa aflam ce ne face sa fim furioase, nervoase sau chiar agresive chiar si in limbaj.
Stresul, alcoolul, drogurile si, uneori, sentimente neimpartasite pot declansa izbucniri bruste care surprind si deranjeaza in aceeasi masura. Pe noi, dar si pe altii. Daca nu esti o persoana conflictuala, exista riscul sa iti canalizezi toata furia spre tine. Ar trebuie sa te opresti: nu este deloc un lucru bun! Episoadele de furie iti pot provoca anxietate, depresie sau autovatamare. Explicatia este aceea ca strangi in sufletul tau o serie de sentimente negative, de frustrari sau de angoase care, in timp, te vor macina.
Cum sa te lupti cu anxietatea si sa readuci in viata ta linistea si calmul?
Ce se intampla cand te infurii?
Cresterea nivelului de adrenalina duce la accelerarea batailor inimii si a frecventei respiratiei. De asemenea, tensiunea arteriala, tensiunea musculara si transpiratia sunt si ele considerabil modificate. Cuvintele noastre, tonul, fata si limbajul corpului pot trada existenta furiei.
Adio, perfectionism! Cum sa nu mai fii atat de dura cu tine insati
Cum te poti ajuta?
Dupa ce ai aflat ce se intampla in interiorul tau cand esti furioasa, trebuie sa stii si cum sa procedezi ca sa te linistesti. Cand simti ca se apropie un episod critic, cel mai bine este sa te asezi pe un scaun, sa numeri pana la zece si sa respiri adanc.
Da, suna ca o replica dintr-un film, insa este un sfat foarte bun. Majoritatea psihoterapeutilor sustin ca tehnicile de respiratie chiar ne ajuta atunci cand vrem sa ne calmam. Apoi, trebuie sa iti iei o pauza in care sa te linistesti. Nu este indicat sa vorbesti in astfel de momente, fiindca exista riscul sa spui lucruri care dor, iar situatia se poate complica.
De ce ar trebui sa privim furia cu ochi mai blanzi
Gestionarea furiei
Odata ce te-ai linistit, incearca sa revezi episodul in mintea ta. Daca furia ta era justificata, ai fi putut sa rezolvi problema mai bine? Ia in considerare lucrurile cum sunt: timpul, locul, cuvintele folosite.
Daca nu stii de ce ti-ai pierdut controlul, poate ca este bine sa apelezi la consiliere sau terapie comportamentala cognitiva (te va ajuta sa intelegi modul in care gandurile tale iti influenteaza actiunile).
De asemenea, exercitiile fizice si un stil de viata sanatos te pot ajuta sa scapi de stres. Si somnul te va ajuta mult. Nu uita: in astfel de perioade este bine sa nu consumi alcool.
Ce sa faci in preajma unei persoane furioase
Ce faci daca ai ghinionul de a te intalni cu astfel de oameni? Sau daca colegii tai sunt iuti la manie? Ei, bine, in astfel de situatii trebuie sa fii foarte stapana pe tine si sa stii cum sa reactionezi.
Iata ce trebuie sa faci daca nu vrei sa fii ranita sau sa cresti furia cuiva:
- Nu-i spune sa se calmeze, nu ridica vocea si, mai ales, nu il atinge pe furios! Nu vei reusi decat sa-i accentuezi si mai mult starea de nervozitate.
- Pastreaza distanta fata de persoana furioasa. Ideal este sa parasesti incaperea sau sa nu vorbesti deloc. In situatia in care esti amenintata, cauta urgent ajutor!
- Aminteste-ti: criticile, insultele, amenintarile sau generalizarea („intotdeauna” sau „niciodata”) pot agrava o situatie si asa conflictuala, incarcata de energie negativa. Asa ca stai pe margine, nu cauta sa-i arati celui furios ca ai dreptate.
Foto: Shutterstock.com