Forta infinita a emotiilor tale: Invata sa le navighezi

1
De Iulia Filip
15 oct. 2018

Zilnic suntem expusi unor situatii de viata care impun afisarea anumitor comportamente si incadrarea emotiilor asociate lor intr-un tipar social acceptat.

Ce facem totusi daca am uitat bagajul cu emotii potrivite acasa?

Probabil ai fost recent intr-un concediu si bucuria pe care te-ai asteptat sa o simti nu corespunde cu realitate trairilor. Tristetea nereusitei la un interviu te afecteaza mai putin decat te-ai fi asteptat? Ai depasit mai usor decat credeai sentinta unui diagnostic?

Cand emotiile te induc in eroare

Putem crede ca e ceva in neregula cu noi cand mintea calatoreste in directii disconcordante cu momentul si emotiile refuza sa se conformeze situatiilor de viata prin care trecem? Se pare totusi ca mintea are o serie de explicatii valide pentru aceasta nepotrivire.

Emotiile sunt vechi din punct de vedere filogenetic, determina actiunea blocand  sau anuland cognitia, si adesea impun o directie de actiune diferita de ceea ce este social acceptat intr-un context dat. Dezvoltarea lor in decursul timpului nu a tinut pasul cu modul in care se deruleaza evenimentele din viata de zi cu zi.

Tumultul reactiilor

Astfel, desi emotiile sunt stari trecatoare, aparitia lor poate fi decalata in raport cu ceea ce ni se intampla. Incercarea de a corela fiecare situatie cu o reactie emotionala potrivita poate fi problematica in ritmul de viata al secolui in care traim. In plus, daca studiem atent fenomenul, ne putem da seama ca acesta impune acomodarea si asimilarea la modul in care cei din jur simt si afiseaza ce li se intampla.

Fie ca ne raportam la evenimente majore de viata sau la contexte specifie, fiecare vine la pachet cu un set de reguli de cum ar trebui sa le traim.

Constientizarea directiei in care care mintea o ia si a faptului ca nu simtim in concordanta cu evenimentul prezent poate conduce la o discrepanta greu de acceptat de catre noi si ceilalti. Un inceput bun ar putea fi intelegerea ca emotiile pe care le afisam vin impreuna cu povestea noastra de viata. Astfel, conditiile de trai neprielnice, interactiunea constanta cu un mediu ostil sau inabilitatea de a gasi un suport poate contura in oameni nepriceperea legata de afisarea unui raspuns emotional adecvat. Mai mult, predispun cultivarea unei voci interioare punitive si favorizeaza exercitiul constant de inhibitie emotionala. Nu e de mirare ca acestor persoane le este greu sa se deschida sau sa fie empatice.

Nu-ti renega sentimentele

Desi poate parea contraintuitiv, putini dintre noi am fost obisnuiti sa ne etichetam si constientizam emotiile. De multe ori, e o adevarata aventura sa recunosti, denumesti si sa accepti ceea ce simti. Fara a fi prea iscoditori, putem zilnic da dovada de prietenie si sinceritate cu sinele prin simpla constientizare si verbalizare a emotiilor, fapt ce atenueaza incarcatura emotionala a situatilor si ne ajuta sa ne simtim mai bine.

Emotiile tale te vor suprinde

Apoi, homo sapiens impresioneaza prin independenta pe care si-a castigat-o de-a lungul secolelor data fiind capacitatea sa de a analiza realitatea si de a prezice tendinte de actiune. Cu toate acestea, omul risca sa cada testul atunci cand in joc se afla prezicerea propriilor emotii ca reactie la un eveniment din viitor. Astfel, emotiile pe care le raportam in prezent legat de cum ne vom simti in diverse contexte isi pot schimba semnificativ valenta. Cu alte cuvinte, uneori avem senzatia ca ne vom simti rau la confruntarea cu o situatie de viata cand, de fapt, emotiile se dovedesc a fi mai putin negative si revenirea nicidecum atat de grea.

Fiecare zi vine cu provocari diverse pe care le putem folosi pentru a invata cum sa navigam pe harta proprie a emotiilor. Ocazia este potrivita si pentru a ne nuanta asteptarile legate de modul in care ceilalti joaca in scenariul construit de mintea noastra.

„Nu poate fi nascocita o pedeapsa mai diavoleasca, daca acest lucru ar fi posibil fizic, decat ca un individ sa fie lasat liber in societate, dar sa ramana cu totul neremarcat de catre toti ceilalti membri.” – William James, filosof si psiholog american.

Suntem fiinte sociale si avem nevoie de ceilalti pentru a contribui la propriul progres. Un pas in acesta directie ar putea fi intelegerea complexitatii mintii si valentelor pe care intamplarile le pot avea. Faptul ca nu simtim ce credem ca ar trebui intr-un anumit moment nu semnalizeaza vreo defectiune, ci poate deschide calea catre a fi mai intelegatori cu modul in care emotiile ne insotesc in fiecare zi.

Foto: Shutterstock.com