Cum ne sabotam singuri relatiile si de ce vrem sa avem mereu dreptate

1
De Cristina Tudor
9 aug. 2019

Psihicul nostru este nativ inzestrat cu dorinta de a gasi in interiorul si in exteriorul nostru argumente pentru a dovedi ca „avem dreptate”, atunci cand credem un anume aspect, iar convingerile noastre ne focuseaza atentia asupra acelor aspecte din jurul nostru care le sustin.

Daca avem convingerea ca viata este grea, vom observa aspectele legate de obstacole, iar daca avem convingerea ca viata este usoara, vom observa resurse si oportunitati; si totul vine in sprijinul nevoii psihicului de a ne da dreptate.

In opinia cunoscutului psiholog Laura Maria Cojocaru, atitudinea de “auto-convingere” devine sabotaj in 2 cazuri:

(1) In relatia cu sine

“Daca insist sa cred ca nu stiu, nu pot, nu ma descurc, nu merit etc., voi observa in jurul meu, in diverse contexte si in atitudinea oamenilor, exact elementele care-mi vor confirma convingerile. Ba chiar voi avea tendinta ca si aspectele neutre sa le iau personal si sa le interpretez ca fiind din zona de neplacere. Si asta se intampla doar pentru ca acolo este atentia si imaginatia mea!”, explica psihologul;

(2) In relatiile cu ceilalti

“Daca insist sa cred ca ceilalti nu ma vad, apreciaza, inteleg, accepta, iubesc, sustin, respecta, ca au ceva personal cu mine, voi observa in atitudinea lor exact elementele care-mi vor confirma convingerile. Mai mult, prin reactia mea la ceea ce spun, simt, fac ei, pot chiar sa-i determin sa-mi raspunda exact din „povestea” care-mi displace”, declara Laura Maria Cojocaru.

Cand este utila aceasta atitudine de „auto-convingere”?

Psihologul Laura Maria Cojocaru considera ca aceasta atitudine de “auto-convingere” este utila in viata noastra atunci cand convingerile noastre ne ajuta sa crestem, sa evoluam, sa ne mentinem motivatia catre atingerea obiectivelor, sa fim flexibili, sa putem accepta, ierta, iubi, respecta pe ceilalti sau chiar pe noi insine.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei

Foto: Shutterstock.com