Cum sa ai grija de tine fara sa cheltui niciun leu

1
De Maria Dima
15 ian. 2020

Ideea de self-care pare rupta dintr-un pliant de servicii spa de lux, la care nu ai sa aderi vreodata. E un fel de bufet extraordinar de rasfat, cu masaj exotic, tratamente cu caviar, extras de aripi de zana si cam tot ce nu ti-ai putea permite vreodata. Insa grija pentru sine poate sa fie mai practica si mai accesibila decat ti-ai inchipuit pana acum.

Asta nu inseamna ca nu mai visez la un robot de masaj terapeutic, care se pliaza si imi incape in geanta!

Insa pana atunci, incerc sa gasesc metode zilnice, usoare si realizabile de self-care care sa-mi lase gustul parfumat al unei victorii. Ca cel pe care-l am in ziua sfanta din calendar in care-mi fac curat in dressing. Satisfactia ca am reusit sa fac ceva ce-mi sta pe creier de luni de zile e inegalabila.

20 de moduri inedite de a te bucura din nou de viata ta, asa cum este ea ACUM

Iti las mai jos o lista de alte idei nastrusnice de self-care care nu te costa niciun leu, dar care sunt atat de bogate pentru linistea ta interioara. Crede-ma!

  • Fa curat

Inainte de a sari ca arsa, spunandu-mi sa ma intorc in epoca de piatra in care femeia era fericita daca stergea peretii pesterii de praf si muta de colo-colo pielea de T-REX in loc de redecorat, fac apel la indurare.

Daca m-ai cunoaste, pe mine cea de-acasa, ai sti pe bune ca locuinta mea nu e la fel de ordonata ca scrisul de aici. Sau ca un aspirator fancy nu ma va impresiona in vecii, vecilor, amin mai tare decat o pereche de pantofi. Sau ca nu am fetis cu ordinea in casa si prefer sa-mi petrec weekendurile in pijamale, cu prieteni, filme sau carti bune, decat cu geamuri spalate.

Acestea fiind spuse, uite ce-ti propun:

  • Gandeste-te la ceva ce te enerveaza zilnic – sertarul de sosete, dressing, dulapul din bucatarie, masina – trebuie sa fie ceva la care ajungi sa umbli in fiecare zi si care te streseaza, intr-un fel sau altul
  • Gaseste o modalitate de a-l imbunatati – fie ca pui niste separatoare de sertar si in acest fel o sa vezi mai bine ce e acolo, fie ca faci curatenie si arunci/donezi ce nu mai folosesti, sau ca organizezi toata nebunia si iti dai o sansa de a economisi niste timp dimineata
  • Bucura-te de realizarea ta – chiar daca presupune un efort, o actiune si nu lipsa ei, e foarte important sa te incante activitatea asta si sa te bucuri de rezultat
  • Aer curat

Ideal e sa te duci la o plimbare, sa-ti aloci niste timp pentru a iesi in natura, dar poti ajunge la un rezultat aproape la fel de bun si daca aerisesti zdravan toata casa, schimbi asternuturile si prosoapele etc. Ai prins ideea.

Daca tot ai bagat aer proaspat in locuinta, profita la maximum de el, si, de vreme ce nu mereu putem sa facem plimbarea dorita, pune-ti un video pe TV si fa miscare acasa. Yoga, stretching, serii de exercitii cardio, respiratie activa, orice functioneaza pentru tine.

  • Spa la tine acasa

Asta e momentul meu zilnic de rasfat.

Sarurile de baie, bombele efervescente, uleiuri de dus si lumanari parfumate, un scrub sanatos si energic, aromaterapie – asta inseamna relaxare! Chiar si o baie simpla, pentru care nu-ti trebuie un arsenal de pregatiri si, musai, la care nu trebuie sa te grabesti, face minuni.

  • Rasfat culinar

Self-care inseamna, in primul rand, sa-ti asculti corpul si sa-l crezi atunci cand iti arata o nevoie, fie ea chiar de ordin culinar.

Daca te posedeaza brusc o pofta de a te simti din nou copil, ca atunci cand mancai paine prajita cu unt, lapte de pasare sau tocanita ca la mama acasa, nu te da inapoi si onoreaz-o. Apuca-te de gatit mancarea ta preferata sau comanda ceva ce-ti bucura la unison si sufletul si papilele. Daca tot e vorba de ospat si satisfactie, vinovatia nu are ce cauta in ecuatie, da?

Pe ce ne irosim cei mai buni ani din viata?

  • Odihna

Pana acum am vorbit de lucruri care trebuie facute.

Odihna, lipsa de activitate, timpul de refacere si reincarcare sunt la fel de importante. Efectele o sa fie insemnate daca faci ce trebuie:

Fa-ti curaj si invata sa ceri ajutor atunci cand nu mai poti

  • Te pui la somn la o ora decenta, preferabil mai devreme decat de obicei – orele de somn de care poti sa te lipesti de la 22 pana la 2 noaptea sunt cele mai pline de rezultate benefice. Numai atunci corpul se regenereaza cu adevarat la nivel celular, dupa ora 2 dimineata ciclul de somn devenind superficial.
  • Profiti de o zi mai usurica sau de o duminica lenesa si te bucuri de un somn de dupa-amiaza
  • Inlaturi orice sursa de distragere a atentiei inainte de somn – lumini albastre, TV, telefon
  • Faci din dormitor un spatiu dedicat relaxarii – pune pe undeva o planta fresh care, pe langa faptul ca arata bine, produce si oxigen pe timpul noptii; asigura-te ca ai apa, crema, carti etc. la indemana; poti incerca un umidificator daca ai nevoie.

Foto: Getty Images.