Cum sa depistezi o minciuna: 3 lucruri la care sa fii atenta in interactiunile de zi cu zi

1
De Irina Constantin
25 aug. 2021

Studiile arata ca fiecare persoana spune, in medie, intre una si doua minciuni pe zi. In fiecare zi.

Poate ca statisticile te sperie putin si te fac sa te intrebi oare de cate ori ai fost mintita fara sa iti dai seama. Cel mai probabil, de foarte multe ori. Vestea buna, totusi, este ca poti invata cum sa depistezi o minciuna pe viitor.

Exista foarte multi indicatori care iti arata, in mod clar sau mai subtil, ca persoana din fata ta incearca sa iti vanda o poveste inventata. Iata care sunt acestia si cum sa descoperi imediat daca cineva te minte!

Cum sa depistezi o minciuna in 3 pasi:

1. Fii atenta la limbajul corporal

Chiar daca persoana care incearca sa te minta isi controleaza foarte bine emotiile si nu lasa sa i se vada tensiunea pe chip sau in voce, micro-gesturile si limbajul corporal o vor trada, la un moment dat.

Daca cel din fata ta isi atinge in mod repetat buzele sau isi tine mainile in dreptul gurii, cel mai probabil nu este confortabil cu ceea ce iese pe gura. Drept urmare, minte. De asemenea, daca isi atinge sau isi scarpina des nasul sau ceafa, este la fel de probabil sa iti spuna o minciuna.

Alte semne corporale care pot indica o minciuna sunt urmatoarele:

  • mainile incrusisate, tinute pe solduri sau in buzunare;
  • muscarea buzelor;
  • tendinta de a pastra distanta fizica;
  • inrosirea obrajilor;
  • transpiratia excesiva.

In schimb, daca persoana iti tine palmele la vedere si are miscari naturale, spontane, este foarte posibil sa spuna adevarul.

2. Ramai mereu conectata la privirea interlocutorului si observ-o cu atentie

Unii mincinosi isi controleaza foarte bine corpul atunci cand vorbesc cu tine. Cu toate acestea, privirea ii da de gol.

O persoana care tocmai incearca sa inventeze o minciuna va privi in partea stanga, de cele mai multe ori. Daca ochii interlocutorului privesc in coltul din stanga sus, cel mai probabil acesta tocmai construieste o imagine vizuala falsa. In schimb, daca ochii merg in partea superioara dreapta, mintea sa este concentrata pe ceva ce s-a intamplat in realitate.

De asemenea, daca interlocutorul tau te priveste profund in ochi, privirea sa parand fortata, este posibil ca acesta sa o faca intentionat, pentru a parea sincer. Totodata, evitarea completa a contactului vizual poate semnala o minciuna uriasa.

In schimb, daca privirea in ochi este naturala, alternata cu o privire relaxata, undeva in fundal, sunt sanse mari ca persoana din fata ta sa nu aiba nimic de ascuns.

3. Analizeaza inflexiunile vocii si felul de a vorbi

Daca nu ai depistat niciunul dintre semnele de mai sus, dar totusi banuiesti ca ai putea fi mintita, muta-ti atentia catre vocea personei din fata ta. Cum sa depistezi o minciuna? Simplu: daca interlocutorul vorbeste pe un ton ridicat, vorbeste foarte repede sau foarte lent, este foarte probabil sa minta.

De asemenea, daca persoana din fata ta se incurca des, se balbaie, repeta de mai multe ori acelasi lucru, intra foarte mult in detalii sau din contra, evita sa raspunda anumitor intrebari si schimba subiectul, minciuna este aproape garantata!

Ce faci dupa ce ai descoperit o minciuna?

Sa presupunem ca semnele de mai sus au dat de gol o minciuna, iar acum esti sigura ca esti mintita. Cel mai bun lucru pe care il poti face este exact opusul – sa fii sincera. Explica-i persoanei ceea ce simti, anunt-o ca te simti mintita si roag-o sa reveniti intr-o zona de sinceritate, pentru a clarifica lucrurile. Rabdarea, intelegerea si comunicarea deschisa sunt cele mai bune solutii, indiferent de situatie.

Foto: Pexels.com