Cum sa economisesti bani pentru a-ti permite ce iti doresti in #2019

cum sa economisesti bani
1
De Alice Moisescu
21 dec. 2018

Chiar nu-ti permiti cadoul acela mai scump sau pur si simplu nu te pricepi sa-ti manevrezi banii si ai impresia ca nu-ti poti permite niciodata sa te rasfeti?

Romania este pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste educatia financiara.

Scolile din tara noastra nu te invata sa iti gestionezi banii eficient. Parintii incearca sa te indrume asa cum stiu ei mai bine, dar nu e neaparat suficient, intrucat nici pe ei nu i-au invatat nimeni si nu se pricep cu adevarat, ci mizeaza pe instinct.

Esti inconjurata de tot felul de tentatii si oferte, astfel ca sa ramai organizat si chibzuit devine din ce in ce mai greu.

Noi ne-am gandit si am pregatit pentru tine cateva sfaturi utile care sa te ajute sa economisesti bani mai usor:

Noteaza fiecare ban cheltuit

Ti se intampla deseori sa te uiti in portofel si sa nu stii pe ce s-au dus banii? Pur si simplu nu iti mai amintesti pe ce i-ai cheltuit pentru ca nu iti vine in minte nimic concludent? Raspunsul poate fi unul simplu: pe ”nimicuri”, pe ”maruntisuri”, pe „prostii”.

Cativa zeci de lei pe cafea si mic dejun dimineata, cateva sute pe iesirea din week-end, alte cateva sute pe poseta aia misto, alte cateva sute lasate la salon, plus taxi si… Nici acum nu stii pe ce s-au dus banii?

Ce vrem sa te facem sa intelegi de aici? Ca nu ai cum sa iti analizezi cheltuielile sau sa ai control asupra lor daca nu ai o evidenta clara.

Asa ca noteaza-ti fiecare cheltuiala, chiar daca e vorba doar de un covrig.

Astfel, la final de saptamana, o sa stii clar de cati bani dispui, de cati bani ai nevoie, de unde poti sa reduci etc.

Sunt tot felul de aplicatii dec are te poti folosi. Sau, pur si simplu, poti nota totul intr-un carnetel propriu.

Creeaza un fond de urgenta

Banii pentru zile negre nu sunt o gluma. Nu stii niciodata cand poti avea un necaz, cand te poti imbolnavi, etc. Asadar, ai nevoie de o suma pe care sa te bazezi in cazurile de urgenta.

Specialistii recomanda sa ai in acest fond o suma care sa acopere cel putin 6 luni de cheltuieli.

Sa ai un fond de urgenta trebuie sa constituie prioritatea numarul 1! Cat sa pui deoparte pentru acest fond? Oricat de mult iti ramane dupa achitarea facturilor.

Nu amana platile

Plateste mereu facturile la timp, astfel incat sa nu te trezesti cu penalizari sau cheltuieli extra. Seteaza-ti un reminder, daca trebuie, dar nu uita niciodata de datele scadente ale facturilor.

Gaseste surse de venit pasiv

Sa ai multiple surse de venit e mereu o idee buna. In momentul in care ai o suma considerabila pusa deoparte, poti investi in lucruri care sa iti aduca bani la randul lor.

De pilda, poti sa cumperi un apartament pe care sa il inchiriezi, poti sa deschizi un fond de economii cu o dobanda buna, poti deschide o afacere, poti sa investesti la bursa sau sa publici o carte. Gaseste ce ti se potriveste, iar banii pe care ii faci, poti sa ii reinvestesti! Banii trebuie rulati! Intotdeauna.

Foto: Shutterstock.com