Nu trebuie sa fii mereu pe placul tuturor si nu are rost sa iti fie frica de ce parere isi vor face despre tine alte persoane. Ai nevoie sa iti oferi iubire si protectie, iar asta poate insemna uneori sa refuzi anumite lucruri care iti incalca principiile.
Cum sa spui „nu” astfel incat sa nu te simti prost
Desi nu ar trebui sa te simti vinovata atunci cand iti stabilesti prioritatile, in unele situatii s-ar putea sa-ti fie greu sa pui piciorul in prag. Invata cateva tehnici care sa te ajute sa fii ferma, dar fara sa simti ca cealalta persoana s-ar putea supara pe tine.
De ce ne este teama sa spunem „nu”?
Pentru ca suntem creaturi sociale. Ne place sa fim in compania celorlalti si ne temem ca am putea fi alungati de langa ei. De aceea, uneori, facem lucruri care nu ne stau in fire, doar pentru a nu fi indepartati.
Evident, a spune „da” altora este o modalitate grozava si la indemana de a obtine acceptarea si de a ne proteja de respingerea sociala.
7 lucruri neasteptate care se intampla atunci cand practici zilnic iubirea de sine
Totusi, tine minte ca ziua are doar 24 de ore si, la finalul ei, ramai tu cu tine. Cea mai buna relatie aceasta ar trebui sa fie, cea in care exista iubire de sine. Respecta-te si apreciaza-te suficient cat sa nu te incarci cu lucruri care te obosesc si te consuma. Fa, in schimb, ceea ce iti aduce bucurie si iti creste stima de sine.
Fii scurta si categorica
Nu stii cum sa spui „nu” fara a rani sentimentele altcuiva? Nu este cazul sa fii brutala cu raspunsul tau, dar nici nu are rost sa te lungesti cu argumentele cand poti spune foarte concis: „imi pare rau, nu am timp” sau „din pacate, de aceasta data nu te voi putea ajuta”. Daca vrei totusi sa indulcesti replica, poti spune „astazi nu, dar poate data viitoare voi reusi sa vin/sa te ajut/sa iti fiu alaturi”. In acest caz, e bine sa te asiguri ca esti te simti confortabil sa fii pusa in aceeasi situatie si pe viitor.
Nu oferi explicatii
Atunci cand incepi sa te justifici, s-ar putea sa transmiti mesajul ca nu esti sigura pe raspunsul tau. Evident, acest lucru depinde foarte mult de la caz la caz. Intr-o discutie personala cu partenerul de viata sau cu o prietena buna, explicatia s-ar putea sa te ajute sa dezvolti putin o anumita tema de descutie. Insa, in cazul unei intrebari legate de job, spre exemplu:”ma poti ajuta cu proiectul meu?”, un raspuns simplu: „din pacate, sunt ocupata cu al meu si nu voi avea timp” este mai indicat decat unul care cuprinde scuze si explicatii.
5 motive pentru care este OK sa spui „NU” unei relatii
Intelege tacticile oamenilor
Din pacate, trebuie sa recunoastem ca nu toti oamenii sunt bine intentionati. Este normal sa refuzi situatii in care te poti simti inconfortabil sau propuneri care nu te caracterizeaza. In acest caz, in loc sa-ti fie jena sa spui „nu”, gandeste-te ca cel care ti-a adresat intrebarea sau rugamintea isi vede propriul interes. Tu de ce nu l-ai urmari pe al tau?
Raspunde la intrebare cu o intrebare
O tehnica preluata din psihologie ar fi sa raspunzi printr-o intrebare. De exemplu, seful iti solicita un task suplimentar. In acest caz, este greu sa spui „nu”, dar poti sa spui: „sigur, in acest moment ma ocup de x,y,z lucruri, cum ai dori sa le prioritizez?”.
5 replici prin care sa impui limite ferme atunci cand te simti obligata sa dai un raspuns imediat
Nu iti pune la indoiala decizia
Chiar daca este greu sa te pui pe primul loc, nu mai reveni asupra decizie tale. Prietenii te-au invitat in oras, dar te simteai obosita – apoi ai simtit ca ratezi toata distractia? Nu are rost sa te mai intorci din drum. Ai refuzat intalnirea pentru ca aveai nevoie de timp pentru tine. Onoreaza-ti nevoile sa nu lasa gandurile negative sa preia controlul.
Foto: depositphotos.com