Ambele perspective sunt reale si au partea lor de adevar, pentru ca detasarea emotionala poate fi utila in unele relatii si scenarii, dar nu si in altele. Secretul este sa intelegi cand este benefica detasarea si cand ar trebui sa o aplici.
Ce este detasarea emotionala in relatii
„Detasarea emotionala apare atunci cand cineva se deconecteaza sau nu mai interactioneaza cu emotiile unor persoane”, spune pentru wellandgood.com psihologul Scott Lyons, autorul cartii „Addicted to Drama”. „Poate fi realizata in mod intentionat, dar si neintentionat, in functie de persoane si circumstante”, adauga specialistul.
Poti, in mod natural, sa apelezi la un anumit grad de detasare, in functie de situatie. „Detasarea emotionala tinde sa fie un mecanism de protectie impotriva situatiilor stresante sau traumatizante”, adauga psihoterapeutul Debbie Missud. „Poate lua multe forme, precum retragerea sau stabilirea de limite, sau, mai nociv, precum negarea sau disocierea”, spune specialista.
In functie de situatie, poti folosi detasarea emotionala pentru a te proteja in relatiile in care nu te simti sustinuta si in cazul in care nu poti elimina acea persoana complet din viata ta. „De exemplu, nu poti controla cine face parte din familia ta. In cazurile in care nu poti controla existenta relatiei, detasarea poate implica stabilirea de limite, practicarea mindfulness-ului si implementarea abilitatilor de tolerare a emotiilor neplacute, precum exercitiile de respiratie”, declara psihologul.
Cand este benefica detasarea emotionala?
Atunci cand o relatie sau o situatie nu iti face bine, detasarea emotionala poate fi benefica, spune Missud. „Cand este folosita intentionat si controlabil, detasarea te poate ajuta sa iti identifici si sa iti comunici limitele, dar si sa tolerezi starile neplacute in situatiile care sunt in afara controlului tau”, adauga specialista.
Narcisistii au acest stil unic de a manca, arata studiile clinice
Pe de alta parte, in relatiile sanatoase, detasarea emotionala poate fi nociva. „Cand ai o discutie cu un prieten sau cu partenerul, sa fii detasata emotional iti va limita abilitatea de a forma conexiuni reale, dincolo de suprafata relatiei”, mai spune experta.
Cum sa te detasezi emotional de o persoana
Cea mai buna modalitate de a folosi detasarea emotinala depinde de rolul acelei persoane in viata ta. Iata cateva exemple:
Detasarea de o cunostinta
In unele cazuri, este benefic sa te detasezi de o cunostinta, fie ca este un coleg de munca, colegul de apartament sau o alta persoana din viata ta care nu face parte din cercul tau strans.
„Daca o mare parte din energia ta mentala sau emotionala este consumata de acea persoana, daca te simti coplesita in prezenta ei sau devine toxica si nesanatoasa pentru tine, atunci este benefic sa te deconectezi emotional sau sa reduci cantitatea de energie mentala si emotionala pe care o oferi”, spune Dr. Lyons. Iar pentru a face asta este importanat sa impui limite. Redefineste relatia in functie de ceea ce are sens pentru tine.
Pierzi bani in fiecare luna din cauza acestor 8 obiceiuri
De exemplu, daca te simti epuizata de o cunostinta care este dependenta de drama, ar trebui sa cauti modalitati prin care interactiunile cu acea persoana sa fie cat mai scurte si sa eviti sa te lasi atrasa in discutii lungi si epuizante, recomanda psihologul.
Detasarea de o persoana draga
Sa te detasezi emotional de o persoana apropiata, fie ca este un membru al familiei sau un prieten, poate fi mult mai dificil, dar uneori este absolut necesar.
„Detasarea emotionala poate fi necesara in cazurile de relatii nesanatoase. Poate fi benefica in astfel de situatii pentru ca ne permite sa ne comportam intr-un mod despre care stim ca este cel mai bun pentru noi, in ciuda faptului ca suntem legati emotional de acea persoana. Adesea inseamna sa nu mai lasi emotiile care alimenteaza atasamentul pentru acea persoana sa preia controlul. Nu este acelasi lucru cu a pretinde ca aceste emotii nu exista”, adauga psihologul.
Pentru aceste situatii, Dr. Missud recomanda urmatorii pasi:
- Identifica problema. Intreaba-te de ce simti ca trebuie sa te detasezi emotional de acea persoana.
- Identifica ce poti controla. Gandeste-te la posibilele moduri in care poti face interactiunile mai tolerabile. Daca ai controlul asupra existentei relatiei (care exista mai degraba in relatiile cu prietenii si mai putin in cele cu familia) identifica-ti limitele si in ce punct simti ca trebuie sa te retragi din relatia cu acea persoana.
- Foloseste Actiunea Opusa. Un concept in terapia de comportament dialectal (DBT), un tip de terapie cognitiv-comportamentala, Actiunea Opusa presupune evitarea persoanei respective, sa-ti reamintesti de ce te detasezi si sa te abtii de la exprimarea iubirii. Iar asta poate insemna blocarea acelei persoanei pe social media, stergerea numarului de telefon, sa iti reprimi gandurile despre acea persoana si chiar sa fii „rece” in interactiunile fata in fata cu ea.
- Gaseste o modalitate sanatoasa de a-ti elibera emotiile. Practicarea detasarii emotionale poate fi dureroasa, iar activitati precum cea de a scrie intr-un jurnal, exercitiile fizice, de a vorbi cu un prieten sau terapeut te-ar putea ajuta.
Detasarea de un potential partener
Primele etape ale unei noi relatii pot fi dificile, mai ales pentru ca nu stii cat de deschisa poti fi.
„Este important sa ai unele limite emotionale cand vine vorba de dating si este de preferat sa apuci sa cunosti bine o persoana inainte de a te atasa de ea”, spune Dr. Le Goy. „In acelasi timp, daca decizi sa fii complet detasata emotional si sa nu iti arati vulnerabilitatea sau deschiderea catre un potential partener, acest lucru va face dificil sa creezi conexiuni reale mai tarziu”, adauga specialista.
Analizeaza experientele trecute in materie de dating si cat de atasata sau detasata emotional ai fost in trecut, recomanda psihologul. Decide daca ai facut bine ca ti-ai protejat starea emotionala sau daca ai exagerat cu protejarea emotiilor tale.
Detasarea de un fost partener
Uneori poate fi o alegere buna sa te impaci cu un fost partener. In alte cazuri, cel mai bine este sa te detasezi de acea persoana si sa mergi mai departe, oricat de dificil ar parea. „Daca o relatie s-a incheiat prost, este benefic sa te detasezi emotional de acel fost partener”, spune Dr. Lyons.
Asta nu inseamna ca ar trebui sa ignori sau sa reprimi emotiile neplacute care apar in urma despartirii.
7 obiceiuri nocive la care am renuntat pentru sanatatea mea mintala
Incearca sa limitezi interactiunea cu fostul partener si imagineaza-ti ca tai toate legaturile emotionale cu el, eliberandu-te de acea legatura, recomanda psihologul.
Cand o relatie nu iti face bine, detasarea emotionala poate fi cea mai buna solutie. Fie ca reevaluezi legatura cu o cunostinta, cu un prieten, un membru al familiei sau un potential partener, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa stabilesti limitele necesare, dar fara sa incerci sa „ingropi” emotiile negative care pot sa apara.
Foto: freepik.com