Fie ca vorbim despre doliu, simptome ale coronavirusului, probleme financiare sau doar despre efectele izolarii, anul trecut a fost un carusel emotional, un caleidoscop al crizei. Asa ca, in acest context, sa te gandesti la viitor, proiectandu-ti asteptari si visuri la care nici nu ai mai indraznit sa speri in ultima perioada, este mai degraba coplesitor. De altfel, chiar si in conditii normale, sa iti imaginezi viitorul este o provocare.
Insa, ceea ce numesti generic „bucket list” — care este, in esenta, o lista cu ceea ce iti doresti sa realizezi atunci cand este momentul potrivit si esti in siguranta —, e posibil sa fie pluta ta de salvare, chiar daca acum, cand citesti aceste randuri, s-ar putea sa ti se para ca n-are nicio noima.
De la inceputul anului 2021, cu totii am experimentat o oaza de speranta.
Din ce in ce mai multi oameni, din Romania si din lume, se vaccineaza sau sunt pe listele de asteptare a platformei nationale pentru vaccinare, iar cifrele mari care au inceput sa circule alaturi de zecile de selfie-uri cu momentul vaccinarii, care mai de care etalandu-si bratele, ne fac sa ne gandim la posibilitatea de a avea in curand o viata normala.
5 motive pentru a spune NU in viata de zi cu zi
Doar ca dupa o perioada atat de lunga in care obiectivele tale au fost puse pe hold, intoarcerea la normal s-ar putea sa te sperie mai degraba decat sa te entuziasmeze. Gandeste-te putin la viitor, nu simti ca e aproape imposibil sa te intorci la vechea ta viata?
In jurul noii sperante pluteste inca multa incertitudine, ceea ce inseamna numeroase intrebari fara raspuns. Vaccinul chiar ne va proteja? Vom reveni la vechile obiceiuri? Dar la vechea dinamica existenta in trecut la scara larga? Daca tot ce a fost inainte de pandemie a fost anulat pentru totdeauna, de fapt? In cazul celor care au avut de-a face cu pierderea cuiva drag, conceptul „intoarcere” sigur va avea o noua perspectiva. Insa, oricat de infricosator ti se pare sa continui si sa speri, o lista cu dorinte post-pandemie te va ajuta sa infrunti mai usor viitorul.
Controleaza-ti anxietatea
„Cand exista incertitudine, oamenii anxiosi simt ca pierd controlul”, a declarat, pentru publicatia Self, Inger Burnett-Ziegler, profesor in studiul psihiatriei si al stiintelor comportamentale in cadrul universitatii Feinberg School of Medicine. „Un instrument important pentru reducerea anxietatii consta in recunoasterea acelor factori pe care chiar ii poti controla, si renuntarea la ceea ce nu poti controla”, a continuat Inger.
Nu exista nicio minune terapeutica care sa ne scape de durerea pe care am simtit-o in ultimul an. Un bucket list nu este un remediu. Dar constientizarea acelor parti din viata ta pe care le poti controla te ajuta, de fapt, sa controlezi anxietatea in raport cu ceea ce iti scapa printre degete.
Desi prima reactie a ta ar putea fi aceea de a renunta la orice anticipari, este mult mai sanatos sa iti proiectezi in continuare dorinte, nevoi pentru cultivarea rezistentei in fata indoielilor.
De exemplu, lista mea, oricat de naiv suna, are rezolutii simple si foarte concrete, precum „Sa ma tund”, in timp ce „Sa merg intr-o excursie de doua zile imprejurul localitatii unde traiesc” poate parea indraznet, dar nu coplesitor de ambitios. Astfel de proiectii doar imi ofera senzatia ca am anumite certitudini in ceea ce priveste ce va urma. Ceea ce nu inseamna ca am invins orice tip de anxietati, dar imi reaminteste ca mai am inca o groaza de lucruri de bifat.
Oricat de mult ai lucra cu tine insati, tot vei simti ocazional aceste 5 lucruri – E normal!
Daca totusi numai cand auzi „bucket list post-pandemie”, iti vine sa dai ochii peste cap, sunand de parca ai gasit o solutie banala pentru niste probleme existentiale, nu uita ca viata este un amalgam cu de toate. Un amestesc de planuri, decizii, surprize si intalniri care pot aparea pe parcurs. Iar un bucket-list este doar un vehicul de speranta catre toate acestea.
Iar speranta chiar este singura pe care o putem avea fara niciun dubiu, si care poate face drumul spre viitor mai putin infricosator.
Foto: Unsplash.com.