Cum sa-ti cresti copiii ca sa ajunga oameni de succes, conform specialistilor

1
De Maria Dima
21 aug. 2019

Ronald Ferguson, profesor la Harvard, s-a intrebat intotdeauna ce anume facea diferenta intre studentii sai. De ce unii se descurcau atat de bine, pe cand ceilalti de-abia luau nota de trecere? De aici a pornit faimosul sau studiu care desluseste misterul: stilurile de parenting conteaza atunci cand vine vorba de succesul copilului.

La cercetarile sale au fost luati in considerare oameni ca cel mai tanar functionar al statului ales la nivel national, mama CEO-ului de la YouTube sau parintii celor din fruntea unor companii revolutionare de genetica.

Ce a reiesit dintr-un asemenea studiu? 8 tipuri de comportament parental care aduc in prim plan ingredientele necesare pentru cresterea si formarea unui copil pentru o viata de succes. Specialistul de la Harvard spune ca intreg procesul “a fost asemenea unui tipar ascuns in anumite calitati riguros studiate si extrem de cunoscute care stau la baza oricarui succes viitor”.

Iata, asadar, care sunt piesele de baza ale celui mai de pret puzzle pe care-l completezi cu si pentru copiii tai. Pentru a te asigura ca le vei insufla cheia implinirii absolute in viata, trebuie sa indeplinesti urmatoarele roluri cheie in dezvoltarea celor mici si sa fii, pe rand:

Colegul lor de invatare timpurie

Conform celui care a initiat studiul, acest rol de partener in procesul de invatare e cel mai important.

De ce conteaza atat de mult aceasta dezvoltare timpurie? Studiile au aratat ca micutii raspund pozitiv atunci cand invatatoarea e uimita de faptul ca ei stiu sa citeasca din primul an de scoala. Asta ii impulsioneaza sa faca lucruri extraordinare si mai departe si astfel se creeaza un tipar de succes. Asadar, cei mai de succes copii invata sa citeasca inca din gradinita.

Inginerul de zbor

Asemenea unui inginer de zbor, de data asta, rolul parintelui este sa se asigure ca totul functioneaza la nivel optim.

Nu trebuie sa acapereze tot spatiul si sa controleze orice miscare, ci doar sa monitorizeze dezvoltarea copilului astfel incat sa nu-i lipseasca nimic. Pentru asta, comunicarea este vitala.

Meseriasul

Sau, altfel spus, cel care rezolva orice.

Daca cumva exista o sansa de imbunatatire sau dezvoltare a celui mic, parintele se asigura ca ea nu este irosita. Nu are legatura cu starea financiara neaparat, ci cu constanta dupa care se ghideaza parintele, si anume binele viitor al copilului. Lipsa resurselor nu trebuie sa devina o piedica si cel mic nu trebuie sa se confrunte cu asemenea limite.

Exploratorul

Acest tip de parinti isi ajuta copilul sa descopere lumea prin vizite la muzee, expozitii, activitati desfasurate in librarii sau medii creative care-i ajuta sa-si dezvolte imaginatia.

Sfaturi de parenting de pe vremea bunicilor, care inca functioneaza

Filozoful

Conform cercetatorului de la Harvard, acesta este cel de-al doilea rol pe scara importantei deoarece ii ajuta pe cei mici sa-si gaseasca menirea in viata.

In aceasta postura, parintele nu inceteaza sa puna intrebari profunde despre sensul vietii si modul in care copiii vad lumea exterioara, nefiind limitati de varsta sau puterea lor de intelegere. Parintele nu subestimeaza nicio secunda capacitatea copilului de a descifra misterele lumii, in stilul sau propriu si original.

Exemplul

Orice valori urmeaza sa fie insuflate celui mic, trebuie mai intai sa fie traite si asumate activ de cei responsabili de cresterea lui. Numai asa pot fi transmise mai departe.

5 feluri in care iti sabotezi propriii copii fara sa iti dai seama

Negociatorul

E clar ca un parinte trebuie sa arate micutilor sai cum sa fie respectuos cu ceilalti chiar si atunci cand parerile lor difera. Mai important de atat, e necesar sa invete cum sa-si sustina si sa lupte pentru propriile credinte atunci cand e cazul.

Indrumatorul

Vocea parintilor se transforma de multe ori intr-un veritabil GPS care indruma copilul si dupa ce nu mai sta acasa si nu mai are contact zilnic cu parintii lui.

Chiar si atunci cand ruta lor personala sau profesionala se recalculeaza si ajunge mai departe decat si-ar fi putut inchipui mama sau tatal, principiile trasate in copilarie raman in picioare.

Sotii reprezinta un factor de stres mai mare decat copiii, conform specialistilor

Alaturi de toate cele mentionate, creatorul studiului pune accentul pe elementul secret ce se afla inauntrul fiecarui suflet de parinte: dorinta de a fi un parinte bun. Determinarea de a-i darui o viata mai buna decat ai avut tu, viziunea mareata pe care o ai despre ce fel de om vrei sa devina puiul tau. Asta nu poate fi inlocuita de nimic!

Foto: Shutterstock.com.