Grijile parintilor sunt normale
Cand e inca un bebelus, nu stii ce sa mai faci ca sa creasca bine si sanatos. Cand incepe sa mearga, te gandesti la toate cazaturile de care nu stii cum sa-l feresti. Cand incepe scoala, stai treaza noptile gandindu-te la pericolele din drumul lui, la colegii rautaciosi care s-ar putea sa-l supere, la cat de bine se va descurca la examene, si tot asa. Grijile nu se termina niciodata.
Desigur, framantarile parintilor isi au originea in iubire si sunt, de fapt, niste manifestari ale unor dorinte normale: nevoia de siguranta, de protectie, de a-ti sti copilul fericit si sanatos. Insa atunci cand ele deraiaza spre un taram toxic si incep sa limiteze experientele intregii familii, doar de dragul de a garanta o falsa siguranta, anxietatea isi intra in drepturi.
Sfaturile expertilor pentru a-ti face mai putine griji pentru copilul tau:
Fa pace cu fricile tale
O bravada inchipuita nu ajuta la nimic.
“Oamenii se simt mult mai anxiosi si stresati atunci cand se gandesc ca e ceva in neregula cu ei, de vreme ce sunt atat de anxiosi si stresati tot timpul”, conform lui Carrie Krawiec, consilier de cuplu si familial. “Anxietatea este parte din noi, din raspunsul natural de lupta sau fuga, inerent oricarei fiinte in fata unui pericol. Atunci cand avem un copil in grija noastra este normal sa experimentam o doza mai mare de atentie si preocupare, asa cum face, pana la urma, orice animal cu puiul sau. Nu trebuie sa asteptam ca senzatia aceasta sa treaca”.
Cum sa-ti cresti copiii ca sa ajunga oameni de succes, conform specialistilor
Evita acel “trebuie”
Ca sa reduci considerabil temerile legate de copiii tai, e cazul sa setezi asteptari realiste, pentru voi toti.
Odata ce elimini tot ce “trebuie” ei sa faca pentru a fi bine, sau ceea ce tu “trebuie” sa reusesti sa indeplinesti pentru bunastarea lor, o sa reusesti sa respiri mai linistita. Poti folosi o proportie de 5 la 1: pentru fiecare asteptare mareata pe care o crosetezi in cap pentru copiii tai sau pentru tine, ca parinte, asigura-te ca ai pregatite 5 variante mai usor accesibile.
Respira
Nu orice situatie cere un raspuns automat din partea ta.
Specialistii recomanda un timp de gandire inainte de a trece la actiune si de a schimba ordinea lumii pentru copiii tai. Daca simti ca se aduna presiune in sufletul tau, ia-ti niste momente pentru tine, mergi la o plimbare, fa niste exercitii de respiratie si infrunta noua situatie numai dupa ce ti-ai pus ordine in ganduri.
Sfaturi de parenting de pe vremea bunicilor, care inca functioneaza
Ai incredere in instinctele tale
Nimeni nu te poate blama pentru ca-ti faci temele, ca parinte, si te documentezi pe orice tema de interes pentru tine si copilul tau.
Problema intervine atunci cand toti expertii in parenting au pareri contradictorii si nu mai stii ce sa crezi. Ai incredere in instinctele tale, pana la urma tu iti cunosti cel mai bine micutii.
Pune social media pe pauza
Ai destula presiune si fara a vedea zilnic tone de poze stilizate in care totul pare perfect. Mama arata impecabil, copiii sunt ca scosi din cutie si uite ce bine se distreaza cu totii intr-o zi minunata de duminica. #blessed.
Petrece mai mult timp cu copiii tai si mai putin pe social media.
Adu-ti aminte ca cei mici invata facand
Chiar daca siguranta copilului este responsabilitatea ta, asta nu inseamna ca trebuie sa elimini orice obstacol sau durere. Consecintele naturale ale actiunilor lor o sa-i invete mult mai mult decat evitarea lor sau povestirea despre acestea, indiferent cat de convingatoare ai fi.
Nu te mai invinovati pentru orice greseala
Parintii sunt si ei oameni. Imperfecti, nesiguri, emotionati si stangaci.
Barbatii care ajuta la treburile casnice au un IQ mai ridicat
Vina intervine atunci cand ai facut ceva intentionat pentru a-l rani pe altul, insa asta nu se aplica atunci cand actiunile tale, izvorate din drag si grija, au efecte nedorite asupra copiilor tai. Atunci cand se intampla asta, si nimeni nu e ferit de asemenea situatii, intreaba-te ce poti invata din ele si treci peste.
Foto: Getty Images.