Cu totii simtim furie in momente si moduri diferite. Ea este o emotie care face parte din experienta umana si poate aparea in contexte diferite, uneori din motive pe care nu le intelegem. Poate ca uneori incercam sa ne inabusim emotiile si sa uitam experientele trecute, iar un mic factor declansator va duce la o explozie de furie.
Cand suntem tratati cu lipsa de respect, auzim critici, o barfa suparatoare sau cand, pur si simplu, nu obtinem ceea ce ne dorim sunt doar cateva situatii declansatoare. Experienta furiei poate varia de la iritare usoara pana la frustrare si furie aprinsa. Plictiseala poate fi adesea privita ca o versiune usoara a furiei sub forma de nemultumire fata de ceea ce se intampla.
FURIA SI CREIERUL
Cortexul cerebral este o parte a creierului responsabila cu logica, gandirea, imaginatia, decizia si judecata. Cortexul poate fi descris ca fiind centrul de strategie si de control al creierului.
7 comportamente inconstiente care iti distrug sansa la fericire
Sistemul limbic (cortexul paleomamifer) este centrul emotional al creierului si este cunoscut ca partea ceva mai primitiva a acestuia. In cadrul sistemului limbic se afla o mica structura numita amigdala, un depozit pentru amintiri emotionale, care este, de asemenea, zona creierului responsabila pentru reactiile noastre de “lupta sau fugi”, adica instinctele noastre naturale de supravietuire. Cand simtim si exprimam furie, folosim sistemul limbic al creierului.
Cand devenim suparati, se declanseaza reactia de “lupta sau fuga”, eliberand un val de hormoni care provoaca alarma fizica si emotionala. Aceasta furie este apoi dusa la tipete, nerabdare, frustrare si cuvinte dureroase.
FACTORI CARE DECLANSEAZA FURIA
Motivele care declanseaza furia sunt nenumarate. Unele dintre cauze sunt conflicte profunde nerezolvate care nu au fost abordate, in timp ce alte motive includ urmatoarele:
- Lipsa de respect sau atitudinea superioara a altcuiva;
- Te simti amenintata sau ca simti ca iti este invadata intimitatea;
- Abuzul fizic sau o singura palma primita;
- Te simti fara speranta;
- Te simti neputincioasa;
- Nu iti mai gasesti locul;
- Nivelul ridicat de stres sau starea de anxietate.
Un pas important spre tratarea furiei este identificarea problemelor/experientelor din trecut care ar fi putut contribui la acest sentiment. Ai fost abuzata sau aspru pedepsita in trecut? Ai dificultati in a-ti controla temperamentul si emotiile? Iti lipseste sentimentul de liniste interioara? De asemenea, identifica scenariile prezente care te supara si te infurie, cum ar fi nemultumirea fata de locul de munca, de sot, de sine sau chiar si de copil.
Printre principalele semne ale furiei sunt: vocea ridicata si tipetele, vorbele grele si amenintarile, autovatamarea, devii retrasa si distanta, simti nevoia sa spargi obiecte.
CAUZELE FURIEI
Sa presupunem ca ai de-a face cu o situatie stresanta sau te confrunti cu hartuirea sau alte circumstante negative de viata. In acest caz, este normal sa experimentezi furie si frustrare, mai ales atunci cand ai de-a face cu stari cronice de stres, izolare si anxietate. In copilarie si chiar mai tarziu, este posibil sa fi fost inconjurata de persoane cu comportamente nesanatoase si neproductive. Poate ca parintii tai, bunicii sau alti membrii din familie nu si-au exprimat emotiile intr-un mod sanatos, si-au descarcat nervii si furia fara sa le pese ca tu esti in preajma si fara sa constientizeze ca atitutdinea lor ar putea avea un impact negativ asupra ta.
Recunoasterea faptului ca nu ai fost invatata sa iti gestionezi furia este primul pas pentru a intelege de ce furia se transforma in emotii si circumstante nesanatoase la maturitate. Un psiholog te poate ajuta sa rezolvi traumele din trecut, situatiile stresante prezente si conflictele subiacente din copilarie.
Ce este „rana tatalui” si cum iti afecteaza viata
POATE FI FURIA O EMOTIE POZITIVA?
Societatea vede furia ca pe o emotie negativa. Prin urmare, de multe ori nu vrem sa vorbim despre ea si ne simtim vinovati ca ne lasam dominati de un asemenea sentiment. Insa furia devine daunatoare atunci cand nu o privesti ca pe un semnal de rezolvare a problemei de baza. Ai lasat furia sa se dezvolte pana cand ai inceput sa nu te mai simti bine in pielea ta, sa nu iti mai placa comportamentul tau, sa nu iti mai placa de tine, dar nici de persoana care te-a adus in starea asta. Furia netratata poate duce la agresivitate fizica, depresie si anxietate.
De cealalta parte, este si furia sanatoasa. Aceasta te obliga sa rezolvi problema initiala pentru ca nu iti doresti ca starea ta si felul tau de a fi sa fie influentate de aceasta incarcatura. Furia poate fi o emotie pozitiva atunci cand o folosesti pentru a rezolva probleme si a recunoaste conflictele. Este important sa accepti furia ca pe o emotie normala si, in loc sa actionezi asupra ei in moduri negative, invata sa o exprimi in maniere sanatoase, astfel incat sa nu o simtim ca pe o greutate.
Sa iti exprimi furia intr-un mod sanatos inseamna sa iti faci timp sa respiri, sa lucrezi prin emotii si sa dezvolti solutii sanatoase. Aceasta poate insemna sa tii un jurnal in care iti scrii gandurile, sa stabilesti limite si inainte de a lasa furia sa puna stapanire, sa recunosti conflictul si sa gasesti rapid solutii.
Foto: depositphotos.com