Stiai ca poti folosi cu succes tehnicile de organizare a jurnalului si pentru cariera ta? Este vorba despre journaling profesional, o unealta care te va ajuta sa ramai concentrata si atenta in aceasta perioada sensibila, cand mintea are tendinta de a zbura rapid dintr-un loc in altul.
Cum sa lucrezi eficient de acasa: 5 recomandari pentru productivitate maxima
Chiar daca lucrezi de acasa, iar lucrurile pot fi ceva mai dificile decat in conditii normale, aceasta strategie te va ajuta sa tii minte fiecare conversatie, fiecare email si fiecare task.
Journaling profesional: 3 tips & tricks pentru a fi organizata cand lucrezi de acasa
1. Fa-ti o schita pentru intreaga saptamana
Lucrurile pot parea dificile la job atunci cand te gandesti la toate sarcinile in acelasi timp si nu stii incotro sa o apuci. Cu ce sa incepi, ce sa lasi la final si unde sa iti canalizezi mai multa energie?
Raspunsurile acestor intrebari vor deveni evidente atunci cand iti structurezi fiecare saptamana. Ia o agenda si intocmeste o schita pentru saptamana care urmeaza. Noteaza tot ce trebuie sa faci pe o lista cu bulleturi.
Sase obiceiuri mentale sanatoase ale femeilor puternice
Apoi, imparte saptamana in zile si aloca sarcinile astfel incat sa acoperi totul cat mai eficient. Privind lucrurile in ansamblu, iti va fi mult mai usor sa te raportezi la tot ce ai de facut si sa dedici timp suficient fiecarui task.
De asemenea, poti crea o rubrica pentru idei, proiecte noi sau taskuri pentru care nu ai timp in prezent, dar pe care ti-ai dori sa le implementezi in viitor.
2. Trece in jurnal tot ce ai facut in ziua respectiva
Odata ce ai in agenda lista cu taskuri, incepe sa le bifezi pe masura ce le rezolvi. Acest lucru iti va oferi o satisfactie aparte si iti va da motivatia necesara pentru a continua sa fii productiva.
La finalul fiecarei zile, aloca zece minute pentru a nota in jurnal tot ce ai facut. Ai trimis acel email important catre echipa? Bifeaza! Ai inceput sa lucrezi la proiectul X, iar colega ta ti-a oferit feedback in sedinta? Noteaza si acest lucru.
In acest mod, vei reusi sa tii evidenta tuturor activitatilor, iar atunci cand nu iti amintesti ceva, te poti intoarce cu usurinta la notite.
Aceasta strategie simpla nu dureaza mult si te poate salva din situatii complicate, mai ales atunci cand esti anxioasa sau nu te poti concentra foarte bine pe partea profesionala.
3. Noteaza-ti chiar si detaliile aparent insignifiante
Nu exista informatie inutila, cand vine vorba de journaling profesional. Chiar daca discutia informala din pauza nu pare atat de importanta, s-ar putea sa vrei sa iti aduci aminte ca ai vorbit despre acel proiect cu acea colega.
Performanta sub presiune: sfaturi pentru succes de la neurochirurgi
Nu se stie niciodata cand trebuie sa verifici lucruri din trecut, asa ca orice notita se poate dovedi utila, la un moment dat.
In plus, avand totul pe hartie, vei putea extrage date importante pentru CV-ul sau portofoliul tau profesional. Vei avea la indemana toate taskurile reusite, toate proiectele la care ai lucrat si toate reusitele pe care le-ai avut, structurate in timp.
Foto: Unsplash.com