Ideea de a trai in prezent a reprezentat intotdeauna o dificultate pentru mine. Am tendinta sa raman blocata in anumite momente din trecut si stiu ca acest lucru ma impiedica sa ma bucur cu adevarat de viata. In acest sens, am descoperit o lectura captivanta, incarcata de lectii importante: “Puterea prezentului”, scrisa de Eckhart Tolle. Astazi iti impartasesc cele mai importante lectii pe care le-am extras!
Prezentul este tot ce avem
Autorul subliniaza importanta trairii in momentul prezent. In acest sens, el argumenteaza ca trecutul si viitorul sunt doar constructii mentale si ca adevarata viata se desfasoara doar in prezent. Acceptarea neconditionata a momentului prezent este cheia pentru a trai in armonie. A accepta ceea ce este, fara a incerca sa-l schimbam, ne permite sa ne eliberam de rezistenta si sa gasim pace interioara.
Trebuie sa constientizam ceea ce se intampla in corpul nostru
Tolle ne invata sa facem un pas in spate si sa ne intrebam in mod obiectiv “Ce se intampla in corp in acest moment? Astfel, ne observam emotiile, fie ca sunt ele anxietate, teama, suparare sau ingrijorare, fara a le respinge.
Relatii si iubire neconditionata
Autorul discuta despre importanta relatiilor autentice si a iubirii neconditionate. Practicand traiul in prezent si eliberarea de ego, putem dezvolta relatii mai profunde si pline de insemnatate.
Observarea mediului inconjurator
O alta lectie importanta este aceea conform careia, in fiecare zi, timp de cateva minute, trebuie sa observam lucrurile din jurul nostru. Este vorba despre un moment de pauza, in care sa ne conectam cu mediul inconjurator, observand culorile, sunetele, mirosurile si texturile de langa noi. Acest exercitiu simplu ne ajuta sa ne bucuram mai mult de puterea prezentului.
Exercitii de respiratie si meditatie
Respiratia constienta si meditatia reprezinta modalitati excelente care ne ajuta sa ne conectam cu sinele nostru autentic si sa traim in prezent. Aceste practici ne pot ajuta sa ne reorientam atentia de la gandurile noastre si sa ne concentram asupra senzatiilor fizice, creand astfel un spatiu de liniste interioara. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa alegem un moment linistit in care sa facem cateva exercitii de respiratie sau sa urmarim o meditatie ghidata.
Studiu: lipsa somnului afecteaza calitatea vietii si creste nivelul de anxietate
Practicarea “non-rezistentei”
Acceptand ceea ce se intampla in viata noastra si luand lucrurile ca atare, ajungem cu un pas mai aproape de echilibru si de pacea interioara. Astfel, principala concluzie a cartii este ca trairile in prezent si eliberarea de ganduri inutile si de ego ne “apropie” de pace interioara si fericire autentica la care aspiram.
Foto: depositphotos.com