Indiferent de cat de stanjenitor ar putea parea momentul, mai bine sa afle de la tine toate aceste aspecte, decat de la cineva care le-ar putea da diverse conotatii.
Dr. Robin Berman—apreciat profesor de psihiatrie la celebra UCLA- raspunde, intr-un material publicat pe goop.com, unor intrebari puse de cititorii americani. Raspunsurile se potrivesc insa parintilor din intreaga lume.
Intrebare: Ce trebuie facut ca discutia despre sex sa nu fie stanjenitoare?
Raspuns: Accepta ca aceasta poate fi o conversatie ciudată, in parte pentru ca pruncul tau nu mai este un… copil nevinovat. El creste si… e firesc sa fie asa.
Asa ca fii atenta la modul in care abordezi problema – este important sa proiectezi asupra copilului informatii curate, sa nu fii jenata sau rusinata, stari pe care le-ar putea resimti si copilul tau. Mai ales ca iti doresti ca fiica sau fiul tau sa se bucure de relatii sexuale sanatoase.
Actrita Diane Kruger a declarat ca era „prea egoista” ca sa faca un copil
Intrebare: Care este varsta potrivita ca sa initiezi o astfel de discutie?
Raspuns. Nu e o varsta fixa. Depinde de la copil la copil, de la familie la familie. Ia aminte insa ca acum, din cauza internetului, varsta a scazut considerabil. Copiii se maturizeaza mult mai rapid din cauza informatiilor obtinute online. Un studiu efectuat in 2016 in SUA arata ca varsta minima la care copiii sunt expusi pornografiei online este undeva in jurul a 11 ani.
Asa ca da-i de inteles copilului ca esti dispusa la o astfel de discutie si ca i-ai putea raspunde oricand. Nu ridica un zid. Dar nici nu relata aspecte care ar putea sa-l indeparteze pe cel mic sau i-ar putea crea o stare de respingere.
Intrebare: E mai dificil pentru copii sa deschida ei discutia? Simt si ei stanjeneala?
Rapsuns: Spre surpriza parintilor, copiii nu vad lucrurile deloc asa. Ei sunt foarte curiosi sa afle informatii noi. Asa ca pregateste un mediu calm si relaxat, astfel incat copilul sa vrea sa iti puna intrebari. Si nu doar despre sex. E valabil pentru orice.
Ce trebuie sa faci inainte de a aduce pe lume un copil
Intrebare: Specialistii sustin ideea unor astfel de discutii?
Raspuns: Da! Cei mai multi chiar ii incurajeaza pe adulti sa initieze, delicat, subiectul. Iar avantajele sunt mai multe decat dezavantajele.
Un studiu efectuat in liceele americane a aratat ca adolescentii care au purtat „Discutia” cu parintii lor, au folosit mijloace de protectie si nu au fost supusi riscului de a deveni parinti minori, fata de cei ai caror parinti au fost mai…conservatori.
Iar parintii mai deschisi au constatat incantati ca majoritatea copiilor lor nici nu s-au aventurat in casatorii timpurii, care sa le puna viitorul sub semnul intrebarii.
Intrebare: Cum sa-mi invat copilul sa se apere de pedofilii care impanzesc internetul?
Raspuns: Dificil de raspuns. Ai grija sa stabilesti niste limite in privinta conversatiilor online. Poti chiar sa-i interzici orice discutie cu un strain care l-a abordat online. Monitorizeaza, pe cat posibil, prietenii pe care ii are in listele retelelor de socializare.
Si, mai ales, invata-l sa spuna Nu. Nimeni nu trebuie sa ii atinga daca ei spun Nu. Explica-i copilului tau ca trebuie sa dobandeasca singur capacitatea de a evalua un potential pericol. Daca nu reuseste, obisnuieste-l sa te cheme in ajutor.
Cum vindeci ranile din copilarie cauzate de relatia cu mama ta
Intrebare: Cum ii determinam sa inteleaga ca si altii au propriile limite?
Raspuns: Una dintre pietrele de temelie ale unei relatii bune este respectul de ambele parti. Este ideal ca fiica sau fiul tau sa afle de la tine ca o relatie sexuala are loc doar daca ambii parteneri vor asta. Uite niste intrebari pe care adolescentul trebuie sa si le adreseze lui insusi: Partenera (partenerul) se simte confortabil? Oare ii respect limitele? Imi presez cumva partenerul sa faca lucruri care nu ii plac?
Foto: Shutterstock.com