Cum stii ca ai crescut cu un parinte narcisist. 5 semnale de alarma

1
De Alice Papuc
13 nov. 2023

In psihoterapie exista ideea conform careia modul in care ai crescut are un impact semnificativ in viata ta de adult si in toate alegerile pe care le vei face. In acest caz, ce se intampla daca ai crescut alaturi de un parinte narcisist?

Intr-un sens limitat, cand te gandesti la o persoana narcisista, iti imaginezi o persoana plina de ea, care se admira mult timp in oglinda. Din exterior, aceasta poate fi perceputa chiar drept o persoana cu multa stima de sine, o persoana perfectionista, pretentioasa, care ar putea muta muntii din loc pentru a obtine ceea ce isi doreste. Dar ce se intampla in spatele usilor inchise, numai partenerul sau copiii acestei persoane stiu. Partenerul stie ce inseamna aceasta relatie care te seaca de puteri, iar copiii sunt cei care cresc cu sentimentul ca nu sunt niciodata indeajuns. Iata cele mai importante semne ca ai crescut cu un parinte narcisist!

Casatoriile de pe Tinder nu rezista din cauza presiunii sociale, conform unui nou studiu

Iti este teama sa faci greseli

Parintele narcisist ia intotdeauna lucrurile la modul personal. Se teme de “ce va spune lumea”. El trebuie sa pastreze intotdeauna aparentele, iar viata sa trebuie sa fie nici mai mult, nici mai putin decat perfecta. Acestea fiind spuse, copilul este supus unei presiuni enorme, totul pentru a se conforma cu asteptarile nerealiste ale parintelui. Acesta este motivul pentru care te temi sa gresesti, cauti intotdeauna aprobare si te panichezi cand primesti un feedback negativ.

Nu ai avut parte de sprijin emotional

Fiind o persoana concentrata doar pe sine, parintele narcisist nu poate sa le arate celor din jur dragoste, empatie sau sprijin. Acesta poate lasa copiii sa creasca simtindu-se neintelesi si neiubiti, lucru care prezinta consecinte serioase in viata de adult. Cel mai probabil, ai ales sa iti tii sentimentele pentru tine, iar atunci cand ai avut nevoie de un umar pe care sa plangi, nu ai stiut incotro sa te indrepti.

Nu ti-a fost respectata intimitatea

Considerand ca totul este despre el si numai despre el, narcisistul nu stie sa respecte limite. Acesta a invadat intimitatea copiilor, iar lucrul acesta se poate intampla in continuare, chiar si cand copilul este deja adult, pentru ca narcisistul crede ca totul i se cuvine. El nu iti respecta niciodata trairile si individualitatea, insistand ca el este cel care detine adevarul absolut.

Vindecarea inainte de a incepe o relatie sau vindecarea in relatia de cuplu. Ce este de preferat?

Fluctuatia constanta a stimei de sine

Crescand cu un parinte narcisist, copiii pot experimenta o fluctuatie constanta a stimei de sine. Intr-un moment te-ai simtit pusa pe un piedestal de parintele tau, iar in alt moment acesta ti-a distrus intreaga incredere in tine. De cele mai multe ori, persoana narcisista percepe totul ca pe o competitie, astfel ca nu ai voie sa fii mai buna, nu ai voie sa reusesti, sa te simti bine, sa castigi.

Simti intotdeauna ca ii datorezi ceva

Parintele narcisist percepe grija fata de copilul sau ca pe un sacrificu suprem. Acesta se martirizeaza, se victimizeaza, iti reproseaza tot ceea ce a facut pentru tine. Te face sa te simti legat de el pe viata. Se asteapta in permanenta ca cei din jur sa il serveasca, sa il admire si sa ii demonstreze cat de important este.

Foto: freepik.com