S-ar putea sa te intrebi de ce adopti o anumita atitudine in fata conflictelor sau de ce ai multe temeri si nesigurante. Adesea, acestea au legatura cu modul in care te-au tratat parintii tai.
Daca banuiesti ca ai crescut cu un tata toxic, dar nu stii cu certitudine care sunt caracteristicile unui astfel de parinte, citeste in continuare.
Cum stii ca ai un tata toxic
Recunoasterea faptului ca ai crescut cu un tata toxic este primul pas catre vindecare.
„Primul semn este ca pur si simplu nu te simti bine in preajma lui – te poti simti anxioasa, deprimata, inadecvata sau trista si nu te simti in siguranta psihologica. Nu este o chestiune de cine are dreptate sau nu – este o chestiune de cum te simti in preajma acestei persoane, asa ca asculta-ti emotiile”, spune Robin Stern, director asociat al Centrului Yale pentru Inteligenta Emotionala si autor al cartii „The Gaslight Effect”.
Control excesiv
Un tata toxic incearca sa controleze fiecare aspect al vietii tale, de la alegerile tale vestimentare, pana la deciziile academice si profesionale. Acest comportament poate induce un sentiment de neputinta si nesiguranta.
Critica permanenta
Niciodata nu ai fost si nu esti suficient de buna in ochii lui. Criticile constante te fac sa te simti nevaloroasa si incapabila sa-ti atingi potentialul.
Lipsa afectiunii
Un tata toxic poate fi distant emotional, refuzand sa-si exprime iubirea sau sa ofere suport emotional. Acest lucru poate conduce la dificultati in formarea relatiilor sanatoase cu altii.
Comportament abuziv
Abuzul poate fi fizic, verbal, emotional sau chiar financiar. Oricare ar fi forma, acesta lasa urme adanci si poate determina dezvoltarea unor comportamente autodistructive.
Narcisism
Se pune mereu pe el pe primul loc, minimizand nevoile si dorintele tale. Acest lucru poate crea un sentiment profund de respingere si izolare.
Cum iti dai seama ca ai o mama toxica si cum impui limite sanatoase
Cum sa-ti vindeci sufletul daca ai trait cu un tata toxic
Sa cresti intr-o familie toxica poate avea efecte profunde si de durata asupra vietii tale. Aminteste-ti ca nu mai esti copilul neputincios de altadata si ca acum poti sa schimbi ceva in interiorul tau.
„Suferinta unui parinte toxic este complexa. Nu exista bine sau rau aici si este extrem de dificil. Intai trebuie sa recunosti ca nu au fost si nu vor fi probabil niciodata parintii de care ai avut nevoie si pe care ii meriti. Apar o multime de intrebari si se simte ca o pierdere similara cu decesul, poate chiar mai complexa”, explica Josh Connolly, autorul cartii „It’s Them, Not You: How To Break Free From Toxic Parents and Reclaim Your Story”.
Specialistii spun ca exista mai multe etape ale vindecarii. Pe parcursul acestora este posibil sa apara si sentimente de ura. Nu trebuie sa te rusinezi de aceasta emotie, ci sa o accepti si sa lucrezi cu ea.
Invatand sa depasesti usor, usor acele evenimente neplacute din copilaria ta, iti vei recapata puterea si atunci vei depasi aceste ganduri negative. Fii blanda cu tine si cu mintea ta.
„Trebuie sa-ti permiti sa-ti pui toate intrebarile si chiar sa fii suparata pe ei, iar acest lucru nu inseamna ca ii iubesti mai putin”, completeaza Josh Connolly.
Invata sa stabilesti limite clare cu tatal tau si cu alte persoane toxice din viata ta. Da-ti voie sa spui „nu”, fara prea multe explicatii. Acest lucru iti va oferi spatiul necesar pentru a te vindeca si pentru a-ti proteja bunastarea emotionala. Tu esti stapana pe viata ta.
Cum sa stabilesti limite sanatoase cu familia, fara sa ii ranesti pe cei dragi
Lucreaza cu un terapeut specializat in traume si relatii familiale. Terapia te poate ajuta sa intelegi mai bine impactul pe care tatal tau l-a avut asupra ta si sa dezvolti mecanisme de coping sanatoase.
Conecteaza-te cu alte persoane care au trecut prin experiente similare. Grupurile de suport sau comunitatile online pot oferi un spatiu sigur pentru a impartasi si a invata din experientele altora.
Foto: Freepik.com