Desi lucrul cu sinele este extrem de valoros si de util pentru oricine, uneori putem exagera chiar si la acest capitol. Mai exact, atunci cand te fortezi sa fii non-stop orientata catre dezvoltare si imbunatatire, risti sa te epuizezi sau chiar sa iti creezi noi probleme si frustrari.
Fiecare dintre noi are cel putin cateva practici de self care si vindecare, pe care le aplica cat poate de des. Totusi, cateodata, obsesia pentru perfectiune devine cu adevarat periculoasa.
Iata 5 semne ca practicile tale de vindecare iti fac, de fapt, mai mult rau decat bine!
1. Gasesti mereu cate ceva de reparat sau de imbunatatit
Nu erai multumita de alimentatia ta, asa ca ai adoptat o dieta mai sanatoasa. Acum ca ai rezolvat acest lucru, te-ai gandit sa lucrezi mai mult cu fricile tale. Dupa ce le-ai infrant si pe ele, a sosit momentul sa fii mai rabdatoare, mai putin impulsiva, mai spontana si mai amuzanta.
Cum te antrenezi pentru a deveni o persoana optimista
Exista o diferenta uriasa intre a dori sa devii din ce in ce mai buna si a crede tot timpul ca este ceva in neregula cu tine. Daca te regasesti in scenariul de mai sus, probabil te afli in a doua situatie.
In acest caz, trebuie sa stii ca lucrul constant cu cate un „defect” nu te va ajuta sa iti rezolvi toate „problemele”, ci sa creezi in permanenta unele noi. Nu trebuie sa fii perfecta pentru a fi acceptata, atat de catre ceilalti, cat si de catre tine!
2. Te simti foarte vinovata cand nu lucrezi cu tine insati
Ai iesit in oras cu prietenele tale, ti-ai comandat un gin tonic si o pizza, apoi ati inceput sa barfiti despre ultimele noutati. Cand ajungi acasa, te vei judeca foarte aspru, caci doar ti-ai promis ca nu vei mai bea alcool, nu vei mai manca junk food si nu vei mai barfi niciodata!
Cunosti scenariul? Daca da, este momentul sa iei lucrurile mai usor si sa te relaxezi. Viata nu este numai despre a lucra cu tine, ci si despre a te bucura de micile placeri. Ba chiar acestea pot face parte din ritualul tau de self care! Uneori, nici zece practici de vindecare nu pot egala cateva ore de zambete si voie buna!
3. Toate activitatile tale au legatura cu dezvoltarea personala
Chiar daca ai vrea sa participi la acel eveniment, el are loc cand mergi la yoga, deci renunti. Chiar daca ti-ar face placere sa o vizitezi pe prietena ta care s-a mutat intr-o casa noua, amani momentul, pentru ca agenda ta este plina deja cu seminarii, cursuri si practici de vindecare.
Cum sa faci din 2021 un an mai bun decat 2020: 5 practici zilnice care fac diferenta
In cazul in care nu lasi loc pentru nimic altceva in viata ta, chiar daca ti-ai dori, stii ca ti-ar prinde bine o pauza. Dezvoltarea personala este si despre echilibru, iar odihna si relaxarea sunt in sine practici de vindecare si self care.
4. Ignori sau fugi de emotiile „negative” pentru ca au o „energie joasa”
Motto-ul tau este good vibes only si ai un pozitivism ce nu poate fi contrazis sau distrus de nimeni si de nimic? Hmm… Nu cumva iti eviti propriile sentimente, crezand ca acestea nu ar trebui sa se afle in viata ta?
Asa-zisele emotii negative, precum furia, tristetea si frica sunt complet firesti. Fuga de acestea nu face decat sa te tina departe de vindecare, asa ca accepta-le si incearca sa te imprietenesti cu ele. Scrie-ti grijile in jurnal, respira adanc si lasa-le sa vina si sa plece. Sunt normale!
5. Ii judeci pe ceilalti pentru ca ei nu investesc la fel de mult in dezvoltare personala
Fara sa iti dai seama, ii judeci sau ii critici pe cei care nu sunt la fel de atenti la starea lor psihica si emotionala. Iti dai ochii peste cap, zambesti ironic si cu subinteles cand observi ca alte persoane se confrunta cu probleme pe care tu le-ai depasit de ceva vreme.
Chiar daca aceste lucruri iti aduc aminte cat de mult ai evoluat si cat efort ai depus pentru a te vindeca, tine minte ca fiecare are propriul sau ritm. De fapt, poate chiar profiti de ocazie pentru a te relaxa putin si pentru a te bucura de eforturile pe care le-ai facut pana acum. Nu uita ca si clipele de rasfat sunt tot self care!
Foto: Instagram/@xoxotsumi