Studiile efectuate de-a lungul timpului au aratat ca relatiile, de orice natura ar fi ele, sunt intr-o stransa legatura cu nivelul de fericire al fiecaruia, fiind totodata extrem de importante si in dezvoltarea profesionala.
Dar cum putem cladi astfel de relatii bazate pe incredere si respect? Tot specialistii ne dau raspunsul: trebuie sa stii sa te faci placuta!
Strategiile urmatoare sunt adevarate lectii de dezvoltare personala si pot cladi prietenii solide si cimenta relatii. Iata care sunt principalele moduri prin care poti determina oamenii sa te placa!
Moduri prin care te poti face placuta fara sa apelezi la linguseala
Fii sociabila si deschisa atunci cand cunosti oameni noi
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand cunosti o persoana noua este sa empatizezi cu aceasta. Sa ii asculti opiniile, fara a o judeca. Sa pui intrebari, sa asculti, dar sa nu… judeci. Nimanui nu ii place asta. Cand nu esti de acord cu ceva ce spune sau face celalalt, repeta-ti in gand ca oamenii sunt diferiti: gandesc diferit, actioneaza diferit. Dar nu judeca!
Fii o buna ascultatoare
Sa asculti nu inseamna sa taci, ci sa nu ai nimic de spus. Exista o diferenta intre cele doua. Cercetarile au aratat ca atunci cand le ceri oamenilor sa iti spuna mai mult din povestile lor, ii faci sa te placa si sa isi doreasca sa te ajute.
Asculta ce ti se spune, nu intrerupe, nu contrazice si nu evalua. Pune intrebari care sa demonstreze ca ai fost atenta si du discutia cat mai departe. Apeleaza la limbajul nonverbal, dand din cap in sens aprobator, pentru ca interlocutorul sa stie ca ii esti alaturi.
Fii atenta la limbajul trupului
Este foarte important sa fii pozitiva, deschisa, sa nu emiti judecati si sa acorzi atentie limbajului trupului. Cum poti face asta? Zambind! Zambetul este cel mai sigur mod de a castiga incredere.
Cum sa fii o persoana placuta in fata celorlalti
Lasa orgoliul si mandria la o parte pentru a-i face pe oameni sa te iubeasca
Exista oameni care abia asteapta sa te vada ca gresesti. De fapt, sunt majoritari. Cei mai multi dintre noi facem asta. Atunci cand esti tentata sa corectezi pe cineva sau sa ii arati cat esti tu de inteligenta… opreste-te. Nu o face.
Relatiile dintre oameni nu se construiesc prin contradictii. Sa iti anulezi ego-ul inseamna sa pui deoparte opiniile, nevoile si dorintele tale. Iar aceasta atitudine nu va atrage dupa sine decat… simpatie!
Relatiile de prietenie din serialele preferate si ce putem invata din ele
Intrebari cheie si momentele potrivite pentru ele
Viata poate deveni dificila pentru toata lumea, indiferent de varsta, religie sau statut social. Cu totii intampinam provocari, cu totii avem probleme sau impasuri. In astfel de momente, este extrem de important sa stii sa-i fii alaturi interlocutorului tau. Sa stii ce sa intrebi si cand sa deschizi un subiect pentru a-i oferi sprijin si incredere.
Cum sa comunici eficient cu cei din jurul tau in functie de tipologiile psihologice
„S-a intamplat ceva? Nu te vad in apele tale!”, ”Cum ti-a fost saptamana?”, ”Ce mai faci? Esti bine?”… toate acestea pot fi intrebari cheie in relatiile cu oamenii. Arata deschidere, arata ca iti pasa si ii vei face pe cei din jurul tau sa te placa. Ai grija, insa: fii sincera atunci cand faci asta.
Foto: Shutterstock.com