Cum te vindeci de lene cu ajutorul unui truc japonez

1
De Maria Dima
15 iun. 2020

Daca ar citi mama acest articol, pe cuvant ca ar fi mandra de mine si ar zice ca nu exista om mai bun pentru a scrie despre lene, la cati ani de experienta am la asa ceva. Avand in vedere ca am gasit si leacul acestei afectiuni cronice, ar fi data pe spate de-a dreptul!

Ce faci atunci cand nu poti gasi rezolvarea unei probleme? Te uiti sa vezi cum fac altii. Lenea a devenit endemica pentru romani.

Sau, ca sa nu generalizam la nivel de popor, haideti sa ne referim la generatie daca vreti, si atunci propozitia de inceput ar suna cam asa: “lenea a devenit endemica pentru millennials si cei din generatia Z”.

Ideea este ca “e groasa treaba”.

Nu vi se intampla si voua sa fiti mega entuziasmati de ce va planuiti sa faceti odata ce ajungeti acasa, pentru ca apoi sa incunanati ziua cu un pui de somn si… atat? Nu amanati cu placere orice activitate care presupune chiar si un minim de efort? Nu cumva va doriti sa existe niste pastilute anti-procrastinare care sa va faca viata mai usoara?

Trucul japonez care te scapa de lene cu doar 1 minut pe zi

Cand vine vorba de productivitate, japonezii se ghideaza dupa principiul kaizen, unde kai inseamna schimbare si zen intelepciune, care spune ca trebuie sa te dedici complet oricarei activitati cate 1 minut pe zi.

Timpul e ridicol de scurt, astfel ca nu ai nicio scuza sa nu te apuci de treaba. Dupa ce trece minutul in sine, iti vezi de viata in continuare, ca si pana acum.

Suna ireal de bine, dar chiar functioneaza? Cum sa-l faci astfel incat sa mearga de minune pentru tine?

Am inceput sa introduc practica kaizen in programul meu zilnic si mi-am facut, evident, un set de reguli personalizate care ma ajuta sa ma tin de ea.

Pun pariu ca nu stiai asta despre creierul tau

  • Nu-ti programa minutul

Pe bune, acum? Cat de absurd ar fi sa-ti treci in calendar minutul respectiv? Mi-ar cauza mai multa frustrare decat satisfactie.

Ce am facut in schimb a fost sa nu-mi pun minutul respectiv peste o alta activitate deja programata. Nu am suprapus nimic, lasand aceasta practica pentru sfarsitul zilei, uneori chiar inainte de somn, ca sa fiu sigura ca ma dedic doar acelei activitati.

  • Incurajeaza-te

Daca pana si minunutul acela iti sta pe cap, opreste-te si gandeste-te ca e doar un minut. Sfatul meu e sa-ti mai iei cateva momente bune pentru a rade putin de tine, tu, omul stresat de fiecare secunda.

Trasaturile unice ale unui creier fericit

  • Alege-ti cu cap activitatile

Cand te hotarasti sa aplici kaizen, alege cu grija genul de activitate sau scop pentru asta. Trebuie sa fie ceva care poate sa fie impartit in pasi maruntei, ce nu presupun un efort ce trebuie facut deodata.

De exemplu, te poti gandi la curatenia din dressing. Logic ca nu se face totul luna intr-un minutel, dar daca-ti iei timpul acela pentru a pune lucrurile la loc, sau intr-o cutie de depozitare, ori pentru a sorta umerasele, o sa vezi progresul. Evident, reorganizarea unei camere, mutatul de mobila sau alte asemenea activitati o sa aiba nevoie de mai mult de un minut, dar odata ce te-ai pornit o sa-ti vina mai usor sa le duci la bun sfarsit.

  • Da-ti permisiunea de a continua

Principiul acesta e tare siret. Te pacaleste cu un inceput lejer care-ti promite multe, si apoi te trezesti ca faci toata treaba din prima si esti mandra nevoie mare de tine.

E normal sa stai acasa si sa n-ai timp de nimic – Iata de ce

Nu trebuie sa fii cu ochii pe ceas si sa lasi totul jos cand a trecut minutul tau. Da-ti voie sa continui munca daca simti ca e ceva ce vrei sa faci, insa nu te intinde mai mult de 20 de minute. Kaizen functioneaza in doze mici, pentru a te asigura ca niciodata nu iti e groaza sa te apuci de ceva. Dimpotriva, smecheria consta in faptul ca o sa ajungi sa astepti cu nerabdare minutul in care esti cea mai productiva si o sa te motiveze progresul.

Foto: Instagram/Helen Owen