Cum vindeci ranile din copilarie cauzate de relatia cu mama ta

ranile din copilarie cauzate de relatia cu mama
1
De Roxana Dobrita
8 nov. 2018

Vreau sa te gandesti un pic la genul de relatie pe care ai avut-o cu mama ta. Cum arata? Cum ai simtit-o? Gandurile tale zboara spre momentele frumoase sau se concentreaza pe cele mai putin placute?

Mama ta a fost jucatorul principal in dezvoltarea ta si a format fundatia cresterii tale emotionale si psihologice. Chiar si astazi mamele noastre continua sa ne influenteze atat prin perceptii despre viata adanc inradacinate, cat si prin felul cum ne raportam la noi insine si la cei din jur.

Desi mama ta a facut poate tot posibilul sa te ajute sa te dezvolti armonios, probabil relatia ta cu ea e impletita cu sentimente de rusine, vina si obligatie. Majoritatea oamenilor continua sa poarte in spate tristete, teama, dezamagire si resentimente fata de figura materna chiar si in perioada adulta.

Aceasta durere este de regula rezultatul unor rani adanci, nevindecate, transmise din generatie in generatie.

Tocmai de aceea este important sa inveti sa tratezi, repari si lipesti acele parti din tine care inca tanjesc dupa iubirea mamei. Vindecarea acestor rani iti poate transforma viata si-ti poate imbunatati considerabil relatiile cu cei din jur.

Eu am avut intotdeauna o relatie complicata cu mama mea. Imi amintesc frica si reverenta cu care o priveam in copilarie; frica pentru ca ea era cea care ne disciplina, si reverenta pentru ca a sacrificat atat de mult pentru noi.

Obisnuia sa scrie poezii in adolescenta, dar nu si-a putut indeplini visul de a deveni scriitoare, in ciuda talentului sau. Acest vis s-a indepartat si mai mult cand ne-a facut pe noi si eventual s-a stins cu totul. Am simtit intotdeauna aceste urme subtile de dezamagire si resentimente fumegand in sufletul ei.

Cred ca o parte din ea credea ca si-a ratat viata, prin urmare singurul domeniu unde mai putea excela era cresterea copiilor.

Aceasta convingere a fost amplificata si de educatia ei traditionalista, care-i spunea ca rolul unei femei este in casa, in bucatarie.

Pe masura ce am crescut, admiratia si afectiunea pe care le simteam pentru ea au inceput sa fie patate de manie si tristete. Desi era extrem de generoasa cu timpul si eforturile sale, raceala ei emotionala ma distrugea.

A avut intotdeauna grija sa-mi spuna ca eu sunt copilul si ea e parintele. Ca nu exista egalitate intre noi, nu exista un drum comun unde sa ne putem intalni. Singurele momente cand ma simteam cea mai buna prietena a ei erau acelea cand faceam tot ce isi dorea de la mine, ca o fiica perfecta.

Acest gen de rana este o trauma transmisa din generatie in generatie si are un impact nimicitor asupra vietii noastre.

Atunci cand ramane nevindecata, o dam mai departe copiilor nostri iar ei mai departe copiilor lor. Ea consta in credinte, idealuri, perceptii si alegeri toxice, opresive.

Iata care sunt problemele de care te lovesti si care-ti pot sugera ca inca suferi de o rana transmisa de mama ta si ce ar trebui sa faci pentru a te vindeca:

  • Te compari constant si esti intr-o eterna competitie cu alte femei
  • Te autosabotezi atunci cand te bucuri de succes sau esti fericita
  • Nu poti sa-ti setezi limite si ti-e aproape imposibil sa spui nu
  • Esti co-dependenta in relatii
  • Te faci mica pentru a fi placuta si acceptata
  • Nu poti sa vorbesti sincer si autentic si sa-ti exprimi emotiile complet
  • Iti sacrifici visele si dorintele pentru altii, desi nu e neaparat necesar
  • La un nivel subconstient, inca mai astepti permisiunea mamei pentru a putea sa-ti traiesti cu adevarat viata

Rana transmisa de mama se dezvolta la o varsta frageda si de cele mai multe ori se rezuma la urmatorul discurs interior: „Eu sunt responsabila de durerea mamei mele”, „Pot sa-mi fac mama fericita daca sunt cuminte”. Adevarul este nu ai fost si nu esti responsabila de suferinta mamei tale – doar ea este. De asemenea, nu-ti poti face mama fericita daca ea nu decide cu adevarat ca merita sa fie fericita.

Cand esti copil nu esti constient de aceste nuante si la un nivel subconstient multi dintre noi cred in continuare ca sunt de vina pentru angoasele mamei.

De unde vine aceasta rana?

Femeile traiesc in societati patriarhale de secole. Religia si societatea au perpetuat dintotdeauna miturile care spun ca femeile trebuie:

  • Sa stea acasa si sa renunte la ambitiile personale pentru a face copii
  • Sa aiba constant grija de cei din jur si sa fie atente la nevoile lor, in detrimentul nevoilor personale
  • Sa fie mereu stabile si puternice, pentru ca asa se comporta mamele bune
  • Sa se goleasca de energie si de vitalitate de dragul familiei si copiilor

Din cauza acestor standarde intense si supra-omenesti, femeile isi abandoneaza visele, iti pun sub lacat dorintele si isi sufoca nevoile pentru a atinge statutul de mame perfecte. Aceasta presiune le sufoca, le cauzeaza furie, depresie si anxietate, emotii transmise copiilor prin forme subtile sau agresive de abandon emotional si manipulare.

E important sa intelegi prin cate a trecut mama ta din cauza acestor idealuri si asteptari opresive. E important sa intelegi ca nicio mama nu e perfecta, oricat de mult s-ar stradui, si sa te folosesti de aceasta constientizare pentru a o ierta.

E important sa-ti privesti mama ca pe o fiinta umana, mai ales intr-o societate care vrea sa transforme mamele in roboti care trebuie sa faca totul perfect tot timpul. Cu cat intelegi mai repede asta, cu atat mai bine.

Vindeca-ti rana materna in 3 pasi
Invata sa separi umanul de arhetip

Ti-am descris mai sus imaginea arhetipala a mamei – acea femeie care hraneste si daruieste totul, care-si pune nevoile pe ultimul loc, in favoarea celor ale copiilor sai. In realitate, mamele sunt fiinte umane, cu defecte si probleme. Cu cat te astepti mai mult ca mama ta sa se comporte perfect, cu atat mai mult o dezumanizezi.

Intreaba-te, „Ce credinte si asteptari am de la mama si care-mi provoaca durere?” Vrei sa fie mereu disponibila emotional, sa fie mereu prietena ta cea mai buna, sa nu fie niciodata furioasa pe tine? Acest lucru nu este posibil.

Renunta sa speri ca mama ta va fi intr-o zi asa cum vrei tu sa fie

Nu mai astepta iubire, sprijin si validare de la mama ta. Nu vei putea sa o schimbi si nici nu e dreptul tau sa o faci – e responsabilitatea ei. Accepta ca nu o vei putea schimba si permite-ti sa suferi pentru ca nu ai avut figura materna pe care ti-o doreai. E un pas vital in procesul de vindecare si-ti va face foarte mult bine.

Gaseste in tine sursa iubirii neconditionate

Chiar daca nu ai primit iubire neconditionata de la mama ta, o poti descoperi in tine. Invata sa fii propriul parinte pentru copilul din tine, invata sa te iubesti asa cum ai fi vrut sa te iubeasca ea, sa te sprijini si sa te pretuiesti si sa te pui pe primul loc. Transformand dorinta de sprijin din exterior in auto-acceptare vei fi mult mai fericita si mai stabila emotional.

Vindecand aceasta rana iti vei schimba complet viata. Vei putea sa sustii relatii sanatoasa, sa ai grija de tine, sa simti empatie pentru cei din jur si sa ai mai multa incredere in tine.

Foto: Shutterstock.com