Un studiu realizat de site-ul de asigurari Policygenius pe un grup de 2.000 de persoane din SUA implicate intr-o relatie a urmarit modul in care acestea isi gestionau bugetul cu partenerii lor. A rezultat ca unul din cinci subiecti (20%) crede ca partenerul lor actioneaza iresponsabil pe plan financiar.
Exista mai multe moduri in care cuplurile pot evita conflictele din cauza banilor. Kristin O’Keeffe Merrick, consilier financiar la compania O’Keeffe Financial Partners, a explicat pentru postul de televiziune american CNBC cum poti sa construiesti o relatie financiara solida cu partenerul tau.
1. Cheia este comunicarea
„Cand se formeaza o legatura financiara puternica intre parteneri, este important sa comunice unul cu celalalt despre bani si despre finantele celuilalt”, spune O’Keeffe Merrick.
Desi suna simplu, expertul citat spune ca banii sunt adesea un subiect delicat pe care multe cupluri nu-l dezbat. „E important sa fii deschis cu partenerul – mai ales daca planuiti sa va casatoriti. Casatoria este o uniune legala intre doi oameni si amandoi trebuie sa stie totul despre banii celuilalt – fie ca e de bine sau de rau”, explica Merrick.
De aceea, e mai bine sa abordati de la inceputul relatiei problema banilor, spune expertul. Este de preferat sa faceti asta inainte de casatorie, dar daca cei care sunt casatoriti nu au abordat inca serios aceasta tema, nu trebuie sa se streseze, dar sa vorbeasca „acum” cu partenerul, mentioneaza Merrick.
Sunt mai multe intrebari pe care i le poti pune partenerului pentru a vedea daca sunteti un cuplu stabil din punct de vedere financiar. Daca nu-i usor sa vorbesti despre bani, Kristin O’Keeffe Merrick iti sugereaza sa folosesti aceasta lista:
– Ce datorii ai?
– Ce economii ai?
– Ai pus ceva deoparte pentru pensie?
– Ce crezi, ce simti si cum actionezi cand e vorba de bani?
– Ce obiceiuri ai in privinta cheltuielilor? De exemplu, ai tendinda de a cheltui mai mult sau esti o fire mai ponderată?
– Te stresezi prea mult din cauza banilor?
„Sa intelegi ce crede celalalt despre bani este de mare ajutor. Aminteste-ti ca banii sunt ceva cu care va trebuie sa te descurci in relatia ta. Este esential sa pleci cu dreptul. Comunicati, faceti un plan si tineti-va de el”, este sfatul expertului.
2. Pune-te in locul celuilalt
Nu totul e alb si negru cand vrei sa stii daca cineva e iresponsabil financiar. Ceea ce pentru o persoana poate fi o nebunie pentru altcineva e ceva normal. Si invers.
Sa apreciezi obiceiurile financiare ale cuiva este un proces subiectiv pana la urma, asa ca e important sa incerci te pui si in locul celuilalt. „Daca iti acuzi partenerul ca este iresponsabil financiar, mai intai incearca sa intelegi punctul lui de vedere. Incearca sa intelegi mai bine cum si unde a fost crescut, ce valori ataseaza banilor si cum l-au modelat ca om experientele cu banii”, arata O’Keeffe Merrick.
In schimb, daca partenerul te acuza ca ai obiceiul sa faci cheltuieli inutile, experta contactata de CNBC spune ca se aplica aceeasi logica. „Este important sa faci acelasi exercitiu si sa-ti analizezi comportamentul financiar. Cheltuiesti prea mult? Pui destul deoparte? Mereu sunt cateva lucruri pe care le putem imbunatati pe plan financiar”, a mai spus ea.
3. Pastreaza un grad de libertate financiara
Potrivit sondajului realizat de Policygenius, 12% din persoanele care au o relatie detin un card de credit secret. Pentru a evita sa recurgi la un asemenea „artificiu” financiar, O’Keeffe Merrick recomanda sa adopti transparenta si sa-i spui partenerului ca ai nevoie de mai multa libertate financiara: „Sunt o adepta ferma a independentei financiare. De aceea, imi incurajez clientii sa fie deschisi despre conturile lor separate, astfel ca ambele parti sa stie tot. Mereu am avut propriul cont si cardul meu. E o alegere personala. Asta nu inseamna ca eu si sotul meu avem secrete in privinta banilor”, marturiseste ea.
Cand cuplurile nu pastreaza niste linii clare ale comunicarii, situatia poate sa degenereze. Cuplurile casatorite, in special cei care se casatoresc mai tarziu, au un potential de a intra in contact cu un istoric financiar, asta insemnand bunuri sau datorii. „Fiecare parte trebuie sa stie toata povestea celuilalt (economii, datorii, bunuri) inainte de ceremonia de nunta. Daca cineva este stanjenit de ceva, ar trebui sa ceara ajutor de la un expert sau chiar sa studieze optiunea unui contract prenuptial”, explica Merrick.
4. Cere ajutorul unui specialist
Uneori, in materie de bani, e posibil sa ai nevoie de un specialist. „Comunicarea pe tema banilor este incredibil de importanta intr-o relatie pe termen lung. Am vazut multe cazuri de iresponsabilitate financiara care au ruinat relatii. Daca crezi ca partenerul este iresponsabil financiar si ti-e greu sa vorbesti cu el despre asta, sugerez sa implici o a treia parte”, arata O’Keeffe Merrick.
Mai presus de orice, daca ai dubii serioase despre situatia financiara a partenerului, e mai bine sa privesti cu precautie ideea casatoriei. La urma urmei, oricat l-ai iubi, casatoria este un act legal. „Nu uita ca datoriile partenerului care iti va fi sot vor deveni si datoriile tale la un moment dat”, avertizeaza Merrick.
Foto: Shutterstock.com