Se spune ca vorbele zboara si faptele sunt cele care raman. Dar cuvintele pe care le folosim au un impact major asupra actiunilor noastre. De fapt, unele cuvinte si expresii pe care le folosim adesea pot avea un impact mai mare decat ne-am imaginat asupra starii noastre psihice. Iata care sunt aceste cuvinte pe care sa le elimini din vocabularul tau daca vrei sa-ti imbunatatesti starea psihica:
1. „Dar…”
Cine s-ar fi gandit ca acest cuvant din trei litere poate avea atat de multe consecinte? De obicei, „dar” este folosit pentru a exclude o posibilitate. „As merge la sala, DAR sunt foarte obosita. As economisi bani, dar vreau geanta aceea”. In momentul in care folosim aceasta conjunctie, nu facem altceva decat sa ne limitam la una dintre dorintele exprimate. „Dar” ne obliga sa vedem totul in alb si negru. Bineinteles ca poti merge la sala chiar daca te simti obosita. De asemenea, poti economisi bani chiar daca vrei acea geanta. Psihoterapeutul Kristina Virro, citat de Popsugar.com, recomanda inlocuirea cuvantului „dar” cu „si”. In acest fel iti largesti posibilitatile si nu excluzi drastic variantele pe care le ai la dispozitie.
2. „Trebuie”
„Trebuie” este un cuvant care creeaza obligatie. Este in acelasi timp incarcat de norme impuse de cultura, societatea sau familia din care provenim si pe care nu le constientizam adesea. Atunci cand spui ca trebuie sa mergi la petrecere desi te simti epuizata, ideea ca ar trebui sa pui obligatiile sociale deasupra nevoii de odihna ti-a fost indusa de mediul in care ai trait. De-a lungul timpului, ai absorbit acest mesaj de undeva sau de la cineva. Iar intrebarea este: de unde vine acel „trebuie”? Cine ti l-a spus cel mai des? De fiecare data cand te auzi spunand „trebuie”, incearca sa te gandesti ce te face sa-l spui. De multe ori punem nevoile noastre pe ultimul plan, tocmai pentru a respecta acel „trebuie” care ne-a fost impus de ceilalti. Inlocuieste-l cu „vreau”, pentru a realiza daca vrei cu adevarat ceea ce „trebuie” sa faci.
3. „Merit”
Acest cuvant implica faptul ca esti demna, importanta, muncesti din greu si prin urmare trebuie sa fii rasplatita. Dar psihoterapeutul avertizeaza ca aceasta abordare este una gresita, pentru ca iti stabileste asteptari nerealiste. Iti creeaza senzatia ca vei fi rasplatita pentru ceea ce faci, dar in acelasi timp vei fi dezamagita daca rasplata nu apare. Cuvantul „merit” stabileste o mentalitate de tipul „rasplata versus pedeapsa”. In loc sa spui „merit”, poti spune „mi-ar placea”. In acest fel asteptarile tale sunt realiste si nu vei simti ca esti pedepsita atunci cand nu primesti ceea ce crezi ca meriti. De exemplu, „mi-ar placea sa fiu promovata” este cu totul diferit de „merit sa fiu promovata”.
4. „Sper”
Sa elimini cuvantul „sper” din vocabularul tau nu inseamna sa renunti la speranta. Specialistul sustine ca atunci cand speri la ceva, implica ideea ca nu poti obtine sau ca nu depinde de tine. „Sper sa-mi deschid propria afacere intr-o zi” suna foarte diferit de „Imi voi deschide propria afacere intr-o zi”. Este o urma de delasare in cuvantul „sper”. Sa speri nu te ajuta sa realizezi ceea ce ti-ai propus – trebuie sa actionezi.
5. „Niciodata” si „intotdeauna”
Acesti termeni sunt absoluti si pot fi destul de neiertatori. Atunci cand spui ca partenerul tau nu spala niciodata vasele sau ca intarzie intotdeuna, ceea ce faci este sa perpetuezi negativitatea si tiparele din relatia ta. De asemenea, te impiedica sa vezi momentele pozitive din relatia ta si din viata, in general, pentru ca te fixezi asupra unor astfel de momente negative trecatoare. Prin simpla inlocuire a lui „intotdeauna” cu „des” si a lui „niciodata” cu „rar” lasi loc pentru o schimbare in bine.
Foto: Shutterstock.com