Daca da, este posibil sa fi trait alaturi de o mama stricta, iar acest lucru sa iti fi impactat serios felul in care vezi lumea. Chiar si daca nu iti amintesti foarte multe, o mama riguroasa, care critica non-stop si nu iarta nicio miscare gresita, lasa urme adanci.
Cum vindeci ranile din copilarie cauzate de relatia cu mama ta
Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa te revolti fata de femeia care ti-a oferit viata. Ea s-a comportat cum a stiut mai bine, la momentul respectiv. Totusi, este important sa constientizezi efectele psihice si emotionale ale relatiei cu aceasta, pentru a le putea diminua si depasi.
Top 3 traume subtile, dar serioase, cauzate de o mama stricta
1. Nu ai incredere in tine si in aspectul tau fizic
Daca mama ta era foarte stricta fata de tine cand tu erai doar un copil, este foarte posibil ca si tu sa fi preluat acest obicei. Astfel, daca ai auzit de multe ori critici la adresa felului in care aratai sau te purtai cand erai mica, probabil ca acum, in viata ta adulta, inca te judeci foarte aspru.
Poate ca mama ta nu te mai critica acum, la maturitate, insa tu o faci, cu siguranta. Prin urmare, replicile precum „te-ai ingrasat!” sau „uite ce neingrijita esti!” s-au transformat in „sunt grasa si nu imi place corpul meu, il urasc!”.
Acest principiu se poate rasfrange in multe alte aspecte ale vietii. De exemplu, daca mama ta iti spunea foarte des ca esti neindemanatica sau prea timida, este posibil ca tu sa fi internalizat aceste lucruri si sa nu ai deloc incredere in tine, la momentul actual.
2. Simti nevoia sa judeci si sa critici alte femei
Felul in care mama ta vorbeste despre si cu sine insasi poate deveni felul in care si tu comunici cu tine insati si cu alte femei. Totodata, daca tu ai fost criticata foarte des de cea mai importanta femeie din viata ta, este posibil ca si tu sa critici la fel de des alte fete, fie ca iti sunt prietene, fie ca nu le cunosti aproape deloc.
Relatia tata-fiica si traumele subtile: 3 semne ca esti mai afectata decat crezi
Astfel, daca te surprinzi criticand, judecand aspru sau razand de alte femei, analizeaza-ti putin comportamentul. Iti vei da seama ca nu o faci din rautate sau din cauza ca lucrurile criticate te afecteaza in vreun fel. O faci din reflex, pentru ca asa ai fost invatata si ghidata, in mod inconstient.
3. Te pedepsesti des pe tine insati
Cat de des iti impui restrictii dure? Dar cat de des te certi atunci cand nu reusesti sa respecti restrictiile autoimpuse? Daca nu iti vine niciun raspuns in minte, gandeste-te la relatia ta cu mancarea. Tii diete? Eviti cu vehementa anumite alimente, din teama de a te ingrasa? Daca raspunsul este afirmativ, inseamna ca retraiesti copilaria restrictiva, pentru ca asta a fost normalitatea pe care ai invatat-o cand erai mica.
Dupa cum vezi, traumele nu sunt neaparat evidente, insa odata ce te autoanalizezi, ele pot iesi la suprafata. Odata identificate, ele pot fi gestionate. Invata sa iti pui intrebari, sa reflectezi si sa te separi de tiparele invechite si toxice. Ele nu reprezinta versiunea ta din prezent!
Foto: Unsplash.com