„In ultimii zece ani am avut discutii despre sanatate mintala si leadership cu directori din cadrul unor companii precum Google, Meta si LinkedIn. Am vazut ca si oamenii care au foarte mult succes se pot indoi de ei insisi si de abilitatile lor. Acest lucru este numit sindromul impostorului si poate cauza anxietate, ura fata de propria persoana si lipsa de incredere”, scrie specialista intr-un articol pentru Make It.
Dar daca inveti sa recunosti tiparele de gandire toxice, iti poti schimba perceptia, spune experta. Iata care sunt frazele comune pe care oamenii care sufera de sindromul impostorului si le spun adesea:
„Sunt un impostor”
Nu poti fi un impostor daca investeti multa munca in ceea ce faci. De exemplu, daca ai terminat rapid un proiect – unul pe care alte persoane s-ar fi chinuit sa-l faca – ar putea fi punctul tau forte. Invata sa recunosti atunci cand faci ceva bine. Aminteste-ti de reusitele tale si apreciaza-te pentru ceea ce ai realizat.
„Nu voi fi niciodata suficient de buna sa merit asta”
Este normal sa ne comparam cu ceilalti. Problema apare atunci cand le permitem acestor comparatii sa devina identitatea noastra. Daca simti uneori ca nu meriti ceva, roaga un coleg de incredere sau un prieten sa-ti spune care considera ca sunt calitatile si punctele tale forte. Sau cere feedback despre motivele pentru care ai fost aleasa pentru un proiect anume. Si crede ce ti se spune.
Pierderea locului de munca – de ce te simti blocata si ce poti face pentru a trece peste
„Nu sunt asa de talentata cum cred ei”
Uneori oamenii vad in noi potentialul pe care noi insine nu suntem capabili sa-l recunoastem. Cand ti se ofera o oportunitate despre care tu crezi ca nu se aliniaza cu capacitatile tale, ai incredere ca cel care iti ofera aceasta oportunitate a vazut talentul si abilitatile pe care le ai. Si chiar si atunci cand te indoiesti foarte tare de tine, accepta astfel de momente ca pe sanse de a te dezvolta.
„Nu vreau sa pun intrebari pentru vor arata cat de putin stiu”
Am putea presupune ca a pune intrebari denota lipsa de cunostinte, dar sa fii meticulos le arata colegilor tai ca iti pasa suficient de mult incat vrei ca lucrurile sa iasa bine. Propune-ti sa inveti pe tot parcursul vietii, in loc sa fii o persoana care sta tacuta in spate si pretinde ca stie totul.
„Nu sunt capabila sa fac asta”
Descoperim de ce suntem cu adevarat capabili numai daca incercam lucruri noi, adesea atunci cand nu ne simtim pregatiti pentru ele. In plus, mai putina experienta poate fi benefica pentru unele roluri pentru lasa mai mult loc creativitatii si noilor puncte de vedere.
10 semne ca te afli intr-o criza de identitate si cum poti iesi din ea
„Toti cei de aici sunt mai inteligenti decat mine”
Altcineva ar putea avea mai multe cunostinte asupra unui subiect, dar asta nu il face neaparat mai inteligent decat tine. Daca simti ca ai mai mult de invatat, solicita sfaturi si training suplimentar. Asta arata ca esti o persoana curioasa, care vrea permanent sa se perfectioneze.
„Nu merit succesul pe care il am”
Intreba-te: „De ce cred ca nu merit asta?” Daca raspunsul este ca telurile tale nu se aliniaza cu ideea altcuiva de succes, recunoaste acest sentiment si apoi renunta la el. Dupa ce ai identificat de unde provine, o astfel de atitudine va avea mai putina putere asupra ta. Succesul arata diferit pentru fiecare. In cele din urma, tu esti cea care decide daca meriti binele din viata ta si toate lucrurile pentru care ai muncit din greu.
Foto: freepik.com