Timpul petrecut cu copiii tai e cel mai mare dar.
Asta este lectia pentru parinti ce reiese din studiul realizat de Oxford University.
Copiii care au avut mai putine jucarii si electronice, dar ai caror parinti au petrecut mai mult timp cu ei, au avut rezultate mai bune la scoala si in mai toate domeniile de dezvoltare emotionala si sociala.
Orice parinte stie asta in teorie.
Insa e greu sa te tii de treaba cand vezi ca micutul tau ar da orice pentru o ora in plus in fata televizorului, eschivandu-se intr-o parte si in alta, ca un pilot de motor de curse la cate-o curba, de fiecare data cand incerci sa-i blochezi imaginea pentru a-i atrage atentia.
Cum sa-ti cresti copiii ca sa ajunga oameni de succes, conform specialistilor
Mai multe jucarii, mai putin chef de joaca
Clair Lerner, expert in dezvoltarea copiilor, spune ca atunci cand acestora le sunt oferite mormane de cadouri sau jocuri, ajung sa se joace mult mai putin. Sunt coplesiti de abundenta de lucruri noi si complet distrasi de ele, astfel ca isi pierd concentrarea si rabdarea de a invata sa se joace cu fiecare in parte.
Alti specialisti in domeniu vin sa sustina aceasta idee, completand ca mai putine jucarii, dar care aduc o valoare crescuta de interactiune, contribuie la cresterea cooperarii intre copii, acestia invatand sa se joace si sa imparta lucrurile lor cu ceilalti.
Prea multe jucarii pot duce la o izolare auto-impusa, in care cel mic prefera sa se joace de unul singur, fapt ce poate avea consecinte negative.
Cum sa-ti faci mai putine griji pentru copilul tau
Generozitatea si recunostinta sunt direct proportionale cu experientele traite, nu cu obiectele primite
Thomas Gilovich, profesor universitar la Cornell, a sustinut multiple studii pe acesta tema, care se intind pe cateva decade si care au demonstrat, dincolo de orice indoiala, ca fericirea vine din experiente, nu din posesiuni.
Si aceasta parte e mai greu de pus in aplicare atunci cand adolescentul tau vrea ultimul model de telefon sau editia limitata de adidasi purtati de baschetbalistul sau preferat.
Totusi, fericirea ce vine din experiente traite, din calatorii cu parintii, vacante, plimbari, jocuri, traditii de familie, ritualul vostru de duminica dimineata e infinit mai valoros decat un cadou frumos impachetat.
Orice parinte se streseaza cu lista de cadouri pentru aniversari sau sarbatori, de vreme ce pastreaza cu totii acelasi crez al oferirii mai multor bucurii decat au avut ei in copilarie. De asta tatii se grabesc sa cumpere orice are roti si tot ce-ar fi vrut ei sa aiba ei prin casa cand erau mici, iar mamele nu se pot opri din a mai cumpara inca o carte muzicala. Din acelasi motiv, parintii ajung sa ascunda cadourile primite sau sa reorganizeze intreaga casa doar pentru a depozita tonele de jucarii neatinse. Insa cel mai de pret dar va fi tot timpul alcatuit din amintirile minunate impreuna, jocurile care presupun interactiunea tuturor sau o activitate impreuna.
Ce are nevoie sa auda orice fetita de la tatal sau
De ce e asa? Pentru ca orice cadou ce consta intr-o experienta declanseaza un raspuns emotional extrem de puternic care se elibereaza in momentul consumarii actiunii – fie ca e vorba de frica si emotia de a calatori intr-un loc nou, distractia si atmosfera de la un concert sau linistea unui zile de joaca pe plaja. Nicio posesiune materiala nu poate inlocui aceasta detonare de emotii si trairi pozitive care raman gravate aproape intact in amintirea noastra.
Foto: Unsplash.com