De ce ar trebui sa scrii zilnic intr-un jurnal al recunostintei

1
De Georgiana Dorobantu
17 sept. 2022

Se intampla uneori sa simti ca totul merge prost si ca nimic nu te poate ajuta sa-ti recapeti optimismul si speranta. Un gest simplu, care iti ia numai cateva minute pe zi, te poate ajuta sa vezi si partea plina a paharului.

Din pacate, ne concentram adesea asupra situatiilor negative si lucrurilor de care nu suntem multumite in viata. Uitam complet de tot ce este bun si frumos in jurul nostru. Tocmai de aceea, un jurnal al recunostintei este cea mai simpla metoda de a-ti reaminti de toate acele lucruri pentru care trebuie sa fii recunoscatoare.

„Creierele noastre sunt setate sa evalueze riscul. De cele mai multe ori, cautam in mod natural modalitati de a rezolva ce este in neregula in vietile noastre”, declara psihoterapeuta Kelley Kitley pentru hellogiggles.com. Problema este ca aceasta inclinatie naturala pentru rezolvarea problemelor nu are un buton „off”. Grijile si nemultumirile dau navala in mintea ta oricand, in special noaptea, cand te pui in pat si incerci sa adormi.

3 comportamente prin care atragi energia negativa in viata ta

Jurnalul recunostintei, spune Kitley, te poate ajuta sa iti schimbi perspectiva si sa te concentrezi in schimb asupra gandurilor si comportamentelor.

Cum sa incepi un jurnal al recunostintei

A pastra un jurnal al recunostintei presupune sa te gandesti si sa scrii despre toate acele lucruri din viata ta care iti aduc bucurie si o stare de bine. Poate fi vorba de lucruri marunte, precum micul dejun delicios de azi dimineata, si pana la faptul ca ai un acoperis deasupra capului sau aprecierea pe care o simti pentru partenerul tau. Poate fi absolut orice lucru pentru care esti recunoscatoare.

Urmeaza acest obicei simplu oricand vrei, pentru orice perioada de timp, spune psihoterapeutul Tina Tessina. Faptul ca scrii totul pe hartie este un aspect important. Acest gest te forteaza sa fii cu adevarat atenta si prezenta in ceea ce faci.

Pachet Jurnalul Recunostintei, lumanare parfumata si Cartolinele Recunostintei

Dupa ce dobandesti obiceiul de a scrie in jurnalul recunostintei, vei incepe sa-ti privesti viata din prisma recunostintei, aprecierii si a spiritualitatii, potrivit lui Kitley.

Beneficiile jurnalului recunostintei

Efectele benefice ale obiceiului de a scrie intr-un jurnal al recunostintei sunt dovedite stiintific. Un studiu realizat in anul 2019, ale carui rezultate au fost publicate in The Journal of Positive Psychology, a aratat ca adolescentii care tineau un jurnal de recunostinta donau cu 60% pentru actiuni caritabile comparativ cu cei care nu aveau un astfel de jurnal.

Esti stresata sau suferi de anxietate? Iata cum sa faci diferenta!

In cadrul unui alt studiu asupra persoanelor care faceau terapie, unui grup i s-a cerut sa scrie scrisori de recunostinta, pe langa sesiunile de terapie. Unui alt grup i s-a cerut sa scrie scrisori negative, iar al treilea grup a urmat numai terapia, fara sa tina un jurnal. Studiul a descoperit ca cei care au scris scrisori de recunostinta aveau o stare de sanatate mult mai buna decat cei din restul grupurilor.

„Poate dura mai mult in cazul cinicilor si scepticilor sa vada rezultatele jurnalului de recunostinta, dar trebuie sa fii perseverent”, spune psihologul clinician Nancy Irwin.

„Nu am vazut niciodata sa dea gres. Daca scrii in jurnal ca esti recunoscatoare pentru ce ai acum, precum si pentru ceea ce creezi pe termen scurt si lung, este o chestiune de timp pana cand se materializeaza”, spune specialista.

Cum faci ca metoda manifestarii sa functioneze si in cazul tau

„Te vei simti mai usoara, pozitiva si ca detii controlul asupra gandurilor tale, ceea ce schimba comportamente si intareste convingeri pozitive. Iar toate acestea iti permit sa simti ca detii controlul asupra vietii tale”, mai spune Dr. Irwin.

Foto: depositphotos.com