Desi traim intr-o societate dezvoltata, oamenii tind sa fuga de terapie si de ajutorul specializat. Cei mai multi sustin ca au deja prietenii si familia aproape, astfel ca nu au nevoie de altcineva. Altii se refugiaza in carti de self-help, dezvoltare personala sau podcast-uri. Cu toate acestea, exista situatii in care ai nevoie de ajutor specializat. Iata care este diferenta dintre un prieten si un terapeut si de ce este bine sa nu mai amani momentul in care sa recurgi la terapie!
Prietenii iti pot oferi sprijin la nevoie. Pana la un punct
Da, prietenii pot fi langa tine atunci cand treci prin momente dificile. Insa acest lucru nu exclude ajutorul specializat pe care doar un terapeut ti-l poate oferi. Asa cum lasi un medic sa se ocupe de problemele tale de sanatate, asa ar trebui sa apelezi la un terapeut atunci cand treci printr-o trauma sau cand te preocupa sanatatea ta mentala. De ce? Pentru ca prietenii trec totul printr-un filtru personal si se bazeaza exclusiv pe experienta lor de viata. Desi prietenul poate fi bine intentionat, exista sanse mari ca experientele sale sa nu fie benefice pentru tine.
La polul opus, terapeutul se bazeaza pe studii si pe experienta sa profesionala. Mai mult decat atat, in relatia pe care o ai cu terapeutul tau nu exista, in niciun caz, nevoia de reciprocitate in conversatie.
Obiectivitatea si neutralitatea terapeutului
Un terapeut ofera o perspectiva obiectiva asupra situatiei tale, fiind o sursa neutra si lipsita de prejudecati. In contrast cu prietenii sau familia, terapeutul poate oferi o analiza echidistanta si impartiala a situatiei, ajutandu-te sa vezi lucrurile din mai multe unghiuri.
Confidentialitatea si siguranta oferita de un terapeut
Terapia ofera un spatiu sigur si confidential in care poti explora gandurile, emotiile si preocuparile tale, fara teama de a fi judecata. Acest cadru de incredere iti permite sa abordezi subiecte sensibile pe care poate nu le-ai discuta cu cei din jurul tau.
Dezvoltarea abilitatilor de gestionare a emotiilor
Terapeutul te poate ajuta sa dezvolti abilitati practice de gestionare a emotiilor si de luare a deciziilor in situatii dificile. In timp ce prietenii pot oferi sustinere emotionala, un terapeut furnizeaza instrumente si tehnici bazate pe evidente pentru a face fata mai eficient provocarilor. Astfel, terapia este un remediu atat pentru prezent, cat si pentru viitor.
Intelegerea profunda a sinelui
Terapia ofera o oportunitate de a explora aspecte mai profunde ale personalitatii si experientelor tale. Un terapeut calificat te poate ghida intr-un adevarat proces de auto-descoperire. Oricat de mult isi doreste un prieten sa te ajute, acesta nu dispune de instrumentele necesare.
Identifici cauza problemelor
Diferentele dintre abordarea unui terapeut si cea a prietenilor pot consta si in “adancimea” problemelor explorate. Terapeutul te poate ajuta sa identifici cauzelor problemelor tale si sa lucrezi spre solutionarea lor, depasind doar rezolvarea imediata a simptomelor.
Construirea unui plan de actiune personalizat
Pe baza discutiilor si analizei tale, un terapeut poate ajuta la construirea unui plan de actiune personalizat. Acest plan poate include obiective clare si pasi practici pentru a imbunatati starea ta mentala si emotionala.
Dezvoltarea relatiilor personale
Terapia nu este doar despre rezolvarea problemelor, ci si despre dezvoltarea abilitatilor interpersonale. In timpul sedintelor, poti invata cum sa comunici mai eficient si sa imbunatatesti relatiile cu cei din jurul tau.
Ce se intampla in creierul tau atunci cand spui in mod constant ca “nu ai bani”
Si totusi, cum ramane cu prietenii tai?
Discutiile cu prietenii sunt in continuare benefice, mai ales ca acestea pot sa iti ofere relaxarea necesara in anumite momente. Odata ce exista o persoana care iti ofera ghidarea de care ai nevoie (terapeutul), te poti bucura de timp de calitate alaturi de prietenii tai. In final, nu uita ca tu esti singura persoana responsabila de viata ta si de starea ta de bine, astfel ca nu iti poti lasa toate problemele pentru prietenii tai.
Foto: freepik.com