De ce este important sa nu ramai intr-o casnicie nefericita, doar de dragul copilului tau

1
De Alice Papuc
31 mai 2024

Orice s-ar intampla in casnicia ta, este important sa nu-ti faci copilul sa se simta vinovat.

Divortul este un eveniment extrem de complex si de sensibil, pe care cele mai multe familii aleg sa il evite, de cele mai multe ori, doar de dragul copiilor. Cu toate acestea, relatiile dintre parinti devin inexistente si se ajunge uneori la un sentiment de deznadejde, disconfort, plafonare si chiar ura. Toate aceste lucruri afecteaza dinamica familiei si modul in care copilul este crescut. Chiar daca, aparent, totul este “bine” deoarece copilul are ambii parinti langa el, specialistii te incurajeaza sa nu ramai intr-o casnicie nefericita doar din dorinta de a nu destrama familia.

Chiar si fara sa vrei, se ajunge la o schimbare de roluri in dinamica familiei tale

Atunci cand esti intr-o casnicie nefericita si nu mai exista nimic bun intre tine si partenerul tau, ajungi, fara sa vrei, sa iti faci copilul sa se ocupe de nevoile tale emotionale. El ajunge sa fie sprijinul tau si sa iti ofere confort si alinare atunci cand ai nevoie. Practic, are loc o “parentificare” a copilului, acesta oferindu-ti tie atentia pe care o cauti. Pe termen lung, copilul “parentificat” are de suferit, nevoile sale ajungand, fara sa realizezi, in plan secund.

Cum te vei purta in relatia de cuplu daca suferi de rana de abandon

Copiii ajung sa primeasca prea multe informatii despre casnicia nefericita

Dr. Michele Borba ofera informatii pretioase despre cum trebuie sa abordezi problema atunci cand lucrurile se destrama in familia ta. In primul rand, Dr. Borba te incurajeaza sa nu-i oferi copilului tau informatii nepotrivite despre conflict si despre modul in care casnicia ta are de suferit. Este esential sa nu pui aceasta presiune pe copil si sa nu-l incarci cu lucruri total nepotrivite pentru varsta lui. In schimb, trebuie sa alegi cum iti rezolvi problemele cu partenerul tau, chiar daca acest lucru presupune, in final, un divort.

“Cand ii ghidez pe clientii mei prin procesul de separare sau divort, le reamintesc: „Copiii vostri iau exemplu de la voi!” Daca iti poti gestiona propriile emotii, copiii tai vor fi bine. In schimb, daca esti deconectat emotional si nu exista predictibilitate si structura in casa ta, atunci copiii tai nu pot dezvolta rezilienta de care au nevoie pentru a se adapta la un sistem familial in schimbare”, continua Dr. Borba.

Copiii pot ajunge sa se simta vinovati pentru ceea ce se intampla

Cei mai multi copii ajung sa creasca si sa se dezvolte cu un sentiment de vina pentru dinamica din familie. Ei nu inteleg de ce parintii au probleme si nu sunt fericiti, internalizand acest conflict. In final, totul se transforma in traume nerezolvate, care isi spun cuvantul inclusiv in viata de adult.

De asemenea, cei mai multi parinti ajung sa-si neglijeze copiii din cauza stresului acumulat (probleme financiare, lipsa de timp liber si de intimitate) si chiar sa-i invinuiasca pentru situatia data (chiar daca acest lucru se intampla fara voia lor).

Acestea fiind spuse, asa cum copiii pot fi nefericiti intr-o familie destramata, la fel de nefericiti se pot simti si intr-o familie “intacta”, cu doi parinti care au ales sa ramana impreuna, dar care si-au abandonat complet relatia si viata de familie. Pentru ca oricat de mult incerci sa ascunzi aceste lucruri, copilul tau simte atunci cand nu esti cu adevarat fericita.

Foto: Freepik.com