De ce incep sa nu-ti mai placa oamenii pe masura ce inaintezi in varsta?

1

Ai observat ca in ultima perioada nu-ti mai face asa mare placere sa petreci timp in compania oamenilor? Exista o explicatie pentru aceasta schimbare de atitudine.

Inaintarea in varsta aduce anumite schimbari in preferintele si comportamentele noastre. Chiar daca te consideri o persoana sociabila, e posibil ca acum sa vrei sa petreci mai mult timp in confortul casei tale. Ai fost ca o raza de soare in primii 20-25 de ani de viata, insa dupa varsta de 30 de ani iti dai seama ca ai devenit mai morocanoasa? Exista o explicatie logica.

Este normal?

In general, oamenii devin mai stabili din punct de vedere emotional, mai agreabili si mai constiinciosi pe masura ce isi lasa tineretea in urma”, spune Jenn Granneman, autoarea cartii The Secret Lives of Introverts. „Devin, de asemenea, mai linistiti si mai stapani pe sine, avand nevoie de mai putina socializare si emotie pentru a fi fericiti.”

Ce se intampla cu zodia ta dupa varsta de 30 de ani. Anumite caracteristici se schimba radical

Inaintarea in varsta ne face sa uram oamenii?

Cartea lui Susan Cains „Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking” explica: „Daca sarcina primei jumatati a vietii este sa te pui in evidenta, sarcina celei de-a doua jumatati este sa dai un sens existentei tale.”

Permanenta cautarea de experiente interesante si noi se domoleste pe masura ce devenim mai maturi, un fenomen pe care psihologii il numesc „maturizare intrinseca”, spune Christine Vargo, consilier personal.

Daca te intrebi de ce urasti pe toata lumea, mai ales pe masura ce imbatranesti, de cele mai multe ori nu esti singura – si exista motive reale pentru care se intampla acest lucru.

Cu cat imbatranesti, cu atat mai des te dezamagesc oamenii

Pana la varsta de 30 de ani, probabil ca ai primit lovituri majore de la oameni despre care nu credeai ca te vor rani vreodata, iar asta te face sa devii mai sceptica in ceea ce priveste relatiile tale.

Inaintarea in varsta vine cu epuizare

Traim vremuri in care burnout-ul a devenit normalitate. Lucram pana suntem prea obosite pentru a mai socializa sau a avea rabdare pentru parerile celor din jur. Unele dintre simptomele epuizarii includ lipsa de interes pentru activitatile pe care obisnuiai sa le iubesti, inclusiv timpul petrecut cu unele persoane. Odata ce ai trecut printr-un episod major de epuizare, poate dura trei, pana la cinci ani pentru a-ti reveni.

Potrivit lui Christine Vargo, pentru a evita epuizarea, ar trebui sa petreci timp cu cei care iti aduc cea mai mare bucurie si placere, pentru ca facand acest lucru poti „sa previi relatiile toxice care iti sug energia si contribuie la resentimente. Limitele sunt parte integranta in orice relatie! Pe masura ce inveti despre tine si despre ceea ce iti doresti, renunti la a te simti responsabil pentru sentimentele celorlalti si in „da-ul tau deplin”; vei fi mai putin suparata”.

5 motive pentru care oamenii raman in relatii toxice

Ti se pare ca majoritatea oamenilor pe care ii intalnesti sunt plictisitori

Intreaga lor viata se invarte in jurul unor lucruri care nu sunt importante. Este firesc sa simti asa. Ai nevoie de persoane care sa aiba aceleasi interese ca tine si nu ai timp sau energie sa petreci timp cu cei care incep conversatii neinteresante pentru tine.

Descoperi ca 99% dintre oamenii pe care ii intalnesti sunt falsi

Majoritatea oamenilor nu pot vorbi despre ce simt cu adevarat, prin ce trec cu adevarat sau ce cred sincer despre tine. Nu este vorba neaparat despre ipocrizie sau falsitate, ci despre faptul ca ani de zile de rigori sociale ne dezumanizeaza mai mult decat ne-am dori. Si, daca esti genul de persoana emotionala, s-ar putea sa ajungi sa detesti oamenii, caci interactiunile cu ei sunt mai lipsite de substanta decat ti-ai dori tu.

Devii mai introvertita pe masura ce trec anii

Nu mai vrei sa iesi atat de mult in oras sau sa cunosti o multime de oameni noi. Ba chiar s-ar putea sa iti fie foarte greu sa deschizi o conversatie cu cineva necunoscut, fata de cum o faceai in tinerete.

Potrivit unui studiu din 2000, aceasta este o parte fireasca a imbatranirii, deoarece trasaturile de personalitate extrovertita se diminueaza.

Toleranta ta fata de oamenii care te judeca si iti spun ce sa faci se micsoreaza

Oamenilor le place sa dea indicatii atunci cand nu traiesti dupa regulile lor.

Nu mai ai varsta la care sa le permiti oamenilor sa te judece, sa incerce sa te controleze sau sa-ti spuna cum sa-ti traiesti viata. Nu ar trebui ca ceilalti sa fie mai preocupati de vietile lor, in schimb?

Comportamente toxice pe care am ales sa le elimin din viata mea

Inaintarea in varsta nu trebuie sa fie neplacuta

Chiar daca este perfect normal sa-ti schimbi atitudinea fata de relatiile cu cei din jur, izolarea s-ar putea sa-ti faca mai mult rau. Specialistii spun ca trebuie sa savuram etapele fiecarei varste.

Dr. Sy Powell, life coach, spune ca a imbatrani inseamna a trai. Ea recomanda sa schimbi perspectiva negativa asupra imbatranirii si, in loc sa spui ca imbatranesti, ar trebui sa spui ca traiesti mai mult.

„In acest fel, ajungem sa influentam rezultatul modului in care imbatranim, fiind constienti de modul in care ne traim viata”, spune Dr. Powell.

Foto: depositphotos.com