„Nivelul de incredere pe care il avem in noi insine ne determina fiecare gand, sentiment si actiune”, explica specialista pentru Hello. Atunci cand nu ai incredere in tine, iti este dificil sa iei decizii cu care sa te simti confortabil.
„Cand nu avem incredere in noi, dezvoltam tipare de negare, auto-tradare, limite slabe si auto-sabotaj”, spune Eimear.
„Atunci cand nu avem incredere in noi, avem tendinta de a cere sfatul tuturor, in loc sa luam singuri propriile decizii, iar asta duce la un conflict interior si mai mare si la senzatia ca te simti blocat”, spune Eimear. „Si daca suntem indecisi si usor influentati de ceilalti, asta ne va afecta si mai mult increderea in propriile forte”, mai spune specialista.
Autoreglarea emotionala: 6 etape necesare pentru a-ti gestiona emotiile
Obiceiul de a cere parerea celorlalti inainte de a lua o decizie este ceva ce este adesea mentionat in sesiunile de terapie, explica Eimear. „Cu totii stim acel sentiment de a ne deschide in fata unui prieten sau a unui membru al familiei, iar atunci cand incep sa ne dea un sfat sau sa ne spuna propria lor opinie, avem acea senzatie de gol in stomac. In adancul nostru, stim ca nu vrem sa urmam acel sfat pe care l-am primit”, mai spune psihologul.
„Intreaba-te ‘Cum m-as simti daca as lua o decizie fara sa cer parerea familiei, prietenilor sau colegilor?’. Sa simti ca este OK daca alegi asta face parte din procesul prin care inveti sa ai incredere in tine”, mai spune specialista.
Psihologul dezvaluie sfaturile sale pentru a-ti consolida increderea in propriile forte
Cu cat te concentrezi mai mult asupra dobandirii increderii in sine, cu atat mai mult vei putea face fata provocarilor vietii, spune Eimear.
„Stabileste-ti telul de a te concentra asupra unui lucru marunt in fiecare zi pentru a-ti consolida increderea in sine”, recomanda specialista. „Poate fi ceva mic, dar in timp se va acumula, pe masura ce dovedesti ca te poti baza pe propriile decizii si pe propria judecata”, adauga psihologul.
Cum ai devenit perfectionista si de ce este foarte nociv pentru sanatatea ta fizica si mintala
Ea spune ca atunci cand iti stabilesti teluri mari si nu reusesti sa le indeplinesti, increderea ta are si mai mult de suferit.
Iata care sunt micile teluri pe care sa ti le stabilesti si sa le duci la indeplinire pentru a-ti spori increderea:
Voi merge la o plimbare de 15 minute in pauza mea de pranz
Voi fi in pat pana la ora 22, de luni pana vineri.
Nu voi bea alcool in timpul saptamanii.
Voi bea un pahar cu apa imediat dupa ce ma trezesc.
Voi merge la sala de fitness de trei ori pe saptamana.
Nu ma voi implica in barfe despre ceilalti oameni.
In fiecare seara inainte de culcare voi citi cinci pagini din cartea pe care am inceput-o.
Imi voi suna un prieten/un membru al familiei saptamana aceasta.
Dupa ce hainele mele sunt uscate si impaturite, le voi aseza in dulap.
Dupa ce fac curatenie pe blatul din bucatarie, il voi sterge si voi pune la locul lor spray-ul de curatat si laveta.
Cand ajung acasa din vacante, imi voi goli valiza in loc sa o las sa stea asa zile intregi.
Dupa ce imi fac dus, voi pune hainele in cosul pentru rufe murdare.
Cand incep sa golesc masina de spalat vase, voi pune toate lucrurile la locul lor.
De ce te vor ajuta astfel de lucruri?
Sa realizezi un task sau sa indeplinesti un tel iti reafirma increderea in tine pentru ca creierul iubeste finalizarea actiunilor, spune Eimear.
„Cand indeplinim task-uri individuale, creierul elibereaza dopamina si ne ofera sentimente de implinire, fericire si motivatie. Dopamina ne imbunatateste atentia si concentrarea si creaza un cerc al feedback-ului pozitiv, rezultand in si mai multa motivatie pentru a realiza un alt task. Daca realizam putin cate putin din aceste mici indatoriri, le impiedicam sa se acumuleze si sunt sanse mai mici sa ne simtim coplesiti”, declara psihologul.
Toate acestea ne invata ca ne putem baza pe noi insine, iar cele mai importante schimbari benefice in increderea in fortele proprii vin atunci cand ne bazam pe noi insine, mai spune specialista.
Foto: depositphotos.com