De ce mor iubirile

de ce moare iubirea
1
De Cristina Tudor
26 nov. 2018

Este o diferenta extraordinar de mare intre modul cum iubim astazi si felul cum iubea generatia de dinaintea noastra.

Iubirile de-o viata par astazi un concept teribil de distant si destinat sa ramana exact asta: un concept frumos, care suna bine pe hartie, dar care are sanse minuscule de a se transforma in realitate.

Astazi oamenii „testeaza” parteneri cu viteza luminii, trecand dintr-o iubire in alta cu o usurinta de speriat. De ce nu mai suntem capabili sa hranim o iubire cu rabdare si devotament, ajutand-o sa creasca si sa se intinda pe o perioada cat mai lunga de timp?

De ce ne despartim cu atat de mare usurinta si tinem cu dintii de voluptatea noului, de a testa si schimba partenerii intr-o fuga continua dupa cineva mai bun, mai frumos, mai pasional, mai… potrivit.

Iti voi enumera mai jos cele 7 motive pentru care ne este astazi atat de greu sa construim o relatie si sa o pastram pe termen lung.

1. Ne dorim gratificare instanta.

Lumea moderna este despre rapiditate si eficienta. De la internetul de mare viteza, la fast food si telefoane cu 4G… vrem ca totul sa se deruleze cu viteza luminii iar acesta nu este un lucru bun cand vine vorba de iubire.

Iubirea este o ardere calma, un progres gradual de sentimente, construit pe o fundatie solida, care trebuie hranita in timp. Nu trebuie sa te astepti sa iubesti pe cineva deplin dupa doar cateva intalniri.

2. Sexul fara obligatii a devenit norma.

Cateva aventuri din cand in cand nu sunt neaparat un lucru rau, dar pana la urma totul se rezuma la moderatie si la prioritati. Sexul poate deveni o forta destul de distructiva daca ii permiti.

Trebuie sa ai grija sa nu te pierzi in mirajul sau – nu face sex doar pentru un boost rapid de endorfine sau pentru a umple un gol. Ar trebui sa dedici aceasta energie gasirii unui partener care te poate completa emotional, mental si fizic.

3. Suntem din ce in ce mai obsedati de noi insine.

Ne pasa atat de mult de propriile noastre vieti si de dramele noastre personale ca nu ne mai trezim pentru a ne uita in jurul nostru. Daca iti pui toata energia si concentrarea pe tine si pe nimeni altcineva, nu mai lasi loc iubirii sa-si faca drum catre inima ta.

4. Cautam parteneri pentru ca ne simtim presati sa facem asta.

Iesim la intalniri mediocre, cu oameni fata de care nu simtim nicio conexiune, pentru ca credem ca asta ar trebui sa facem. Dar doar pentru ca in momentul de fata nu esti intr-o relatie sau nu esti indragostita de nimeni nu inseamna ca trebuie sa iesi la intalnire dupa intalnire pana reusesti sa gasesti pe cineva.

Fa o pauza, cunoaste-te pe tine un pic mai bine si implica-te in activitati care au legatura cu propriile tale pasiuni si interese. Asa iti cresti sansele de a cunoaste oameni cu care te potrivesti si cu care te-ai putea intelege in moduri mult mai profunde.

5. Refuzam sa facem compromisuri.

Fiecare dintre noi are un soi de plan – o imagine mentala despre cum ar trebui sa arate viata sa. Stim ce vrem sa facem si ce vrem sa obtinem. Nu vrem ca nimic sa se schimbe la planul nostru, pentru ca necunoscutul sperie si produce anxietate.

Din nefericire, iubirea nu functioneaza dupa reteta si nu se va mula pe niste reguli batute in cuie. Trebuie sa fii dispusa sa-ti schimbi constant viziunea, sa-ti modifici asteptarile de la iubire in functie de experientele pe care le faci. Doar asa vei obtine ceea ce-ti doresti.

6. Avem idealuri nerealiste despre cum ar trebui sa arate iubirea.

Ne gandim adesea ca iubirea adevarata este acea fantezie incredibila pe care doar cativa norocosi o obtin in viata. Ne crem in minte acest ideal, aceste cerinte si asteptari care ne impiedica sa ne indragostim cu adevarat si sa sustinem o relatie pe termen lung, pentru ca nicio persoana nu va trece cu succes testele noastre.

Adevarul este ca iubirea e complicata si dificila de foarte multe ori. Nu e ca-n filme si nu e ca-n povesti. Vei gresi in iubire si iubirea iti va gresi, pentru ca viata ta e supusa greselii, nu e o poveste cu zane si feti-frumosi.

7. Nu stim cum sa iubim pe cineva bine.

E nevoie de timp si efort si multa experienta ca sa inveti sa iubesti pe cineva. Fiecare partener e diferit si are nevoi si dorinte care necesita un mod diferit de a iubi. E in regula sa recunosti ca poate nu esti inca atat de buna la asta.

E in regula pentru ca poti invata si poti creste alaturi de acel om, pana ce deveniti amandoi cele mai bune versiuni ale voastre. Tot ce poti face este sa risti si sa-ti dai toata silinta.

Foto: Shutterstock.com