De ce ne este frica de iubire?

1
De Ioana Marosan
15 apr. 2019

Desi dragostea este un sentiment la care toate aspiram, multora ne este frica de ea. Spunem ca vrem sa fim iubite si sa ne gasim sufletul pereche, dar uneori facem lucruri care atrag exact opusul. De ce ne este teama de iubire?

Nu avem un raspuns standard la aceasta intrebare, insa exista o serie de motive frecvent invocate.

De ce tem oamenii sa se indragosteasca?

De ce sunt oamenii speriati de ideea de intimitate cu o alta persoana? Ce-i impiedica sa gaseasca si sa pastreze dragostea pe care spun ca si-o doresc?

7 declaratii mai profunde decat un „Te iubesc”

Dragostea adevarata ne face sa ne simtim vulnerabili

O relatie noua este un teren nesigur si cei mai multi oameni se tem de necunoscut. Cand ne indragostim, ne asumam riscuri: investim multa incredere in cealalta persoana, ii dam posibilitatea sa ne raneasca, ceea ce ne face sa ne simtim expuse si vulnerabile. 

O noua dragoste rascoleste ranile celei vechi

Cand intram intr-o relatie, rar ne dam seama de impactul pe care experientele precedente il au asupra ei. Felul in care am fost ranite in relatiile anterioare, incepand din copilarie, are o influenta puternica asupra modului in care percepem oamenii de care ne apropiem. Problemele din trecut ne pot face reticente in a ne deschide in fata unei persoane noi.

Cele 6 etape ale oricarei relatii

Dragostea pune la incercare convingerile vechi

Din lipsa de incredere, multe dintre noi ne luptam cu sentimentul ca nu exista motive sa fim iubite. Nu stim sa ne pretuim valoarea si nu credem ca cineva poate sa tina la noi cu adevarat. Ne confruntam cu “o voce interioara critica”, un fel de antrenor care ne cearta si ne spune ca nu suntem destul de bune si nu meritam sa fim fericite. 

Placerea adevarata aduce si suferinta

De fiecare data cand ne simtim cu adevarat fericite sau traim un moment emotional de mare intensitate, ne asteptam sa simtim si o mare tristete. Multe dintre noi fug de momentele care le-ar putea face foarte fericite, pentru ca acele momente le-ar putea provoaca, apoi, si o mare deceptie. Atunci cand suntem pe cale sa ne indragostim, ezitam sa ne implicam total de frica dezamagirii pe care indragostirea ar putea-o trezi.

Dragostea este adesea inegala

Multe persoane sunt mai retinute in a se implica total intr-o relatie pentru ca sentimentele partenerului sunt mai puternice decat ale lor. Se tem ca daca se implica intr-o relatie cu respectiva persoana, propriile sentimente nu ar evolua, iar cealalta persoana ar sfarsi prin a se simti ranita sau respinsa.

Adevarul este ca, adesea, dragostea este inegala, iar sentimentele variaza in intensitate de la un moment la altul. Sentimentele pe care le avem fata de un om se modifica tot timpul. In doar cateva secunde putem sa trecem de la iubire la ura si inapoi. Analizand prea mult acest aspect, impiedicam sentimentele sa evolueze in mod natural.

Arta subtila a despartirilor. Cum sa inchei elegant o relatie

Relatiile iti pot distruge puntea de legatura cu familia

Relatiile sentimentale sunt un semn ca te maturizezi si incepi sa devii mai responsabila. Aceasta dezvoltare poate sa insemne despartirea de familie, insa aceasta detasare nu inseamna ca renunti total la familie, ci ca evoluezi de la stadiul de copil la cel de adult.

Dragostea rascoleste fricile existentiale

Cu cat o persoana inseamna mai mult pentru noi, cu atat ne temem mai mult de gandul despartirii. Atunci cand ne indragostim, nu ne confruntam numai cu frica de a ne pierde partenerul, ci devenim si mai constiente de propria noastra mortalitate. Viata noastra capata o valoare mai mare si gandul ca este limitata devine inspaimantator. Pentru a acoperi aceasta frica, ne canalizam gandurile catre alte preocupari, ajungem sa ne certam cu partenerul sau chiar sa ne despartim.

Foto: Shutterstock.com