De ce vizita la psiholog dureaza doar 50 de minute: Motivele pentru care excesul devine daunator

1
De Irina Constantin
9 mart. 2020

Sesiunea de terapie se apropie de sfarsit, dar simti ca mai ai atat de multe lucruri de explicat si discutat?

Te intelegem perfect. Orele de psihoterapie parca niciodata nu sunt suficiente pentru a trece prin toate subiectele despre care vrei sa vorbesti. Totusi, vizita la psiholog dureaza doar 45-50 de minute din mai multe motive intemeiate.

Psihologii dezvaluie ce isi noteaza in timpul sedintelor de terapie. Esti curioasa?

In primul rand, psihologul are nevoie de cateva minute libere intre sedinte, pentru a nota detalii importante sau pentru a se ocupa de treburile administrative. Apoi, este vorba si despre eficienta terapiei.

De ce vizita la psiholog dureaza maximum o ora?

Pentru a evita supraexpunerea la suferinta

De cele mai multe ori, sesiunile de terapie sunt destul de intense. Ele te pot afecta mult din punct de vedere emotional si psihic. Acest lucru este valabil mai ales in cazul primelor sedinte. Nu este usor sa vorbesti deschis despre problemele tale, sa iti expui cele mai sensibile amintiri si sa lucrezi cu tine insati.

„Viitorul nu exista, nu apucam niciodata sa-l traim cu adevarat.” Explicatiile unui cunoscut psiholog

De aceea, discutiile sensibile care depasesc o ora pot deveni o problema in sine. Vulnerabilitatea pe perioade extinse si fortarea emotiilor pot duce la formarea unor traume noi. Acesta este ultimul lucru pe care ti-l doresti!

Pentru a folosi timpul eficient

Daca ai avea la dispozitie trei sau patru ore alaturi de psiholog, nu te-ai simti motivata sa structurezi informatia si sa folosesti tot timpul in favoarea ta. Probabil ca te-ai pierde in detalii, ai povesti mai mult decat iti este necesar si nu te-ai focusa pe gasirea solutiilor.

In plus, daca timpul nu ar fi o resursa limitata, nu l-ai pretui la adevarata sa valoare si ai tinde sa stai de vorba cu psihoterapeutul, mai degraba decat sa expui situatiile in asa fel incat sa lucrezi cu sentimentele tale si sa te vindeci cat mai repede.

Pentru a avea timp sa procesezi eficient informatia

Imagineaza-ti urmatorul scenariu. Stai la o cafea cu aceeasi prietena, in zile diferite. Luni petreceti o ora impreuna, timp in care discutati despre doua subiecte principale. Apoi, marti, beti ceva mai mult cappuccino si stati impreuna patru ore. Vorbiti despre aceleasi subiecte, insa apar si divagatii, paranteze si pauze.

Miercuri trebuie sa notezi pe o foaie de hartie, cu cat mai multe detalii, tot ce ai discutat cu amica ta. Din care zi iti vei aduce aminte mai mult? Cu siguranta, din prima.

Elibereaza-te de durerea din trecut cu acest truc folosit de psihologi

Dupa o ora de terapie, este indicat sa iti notezi ideile principale, pentru ca apoi sa le poti procesa in propriul tau ritm. Daca sesiunea ar dura mai mult, nu ai retine tot amalgamul de informatie si te-ai simti coplesita.

Iti ramane timp pentru a implementa teoria

A vorbi despre problemele tale cu un specialist poate fi terapeutic, insa a actiona conform concluziilor la care ai ajuns este cu adevarat excelent. De aceea, o ora de terapie este mai mult decat suficienta pentru a trage cateva concluzii, pentru a actiona conform lor, ca apoi sa continui procesul.

Doar aplicand invataturile de la psihoterapie poti face o schimbare clara in viata ta, asa ca focuseaza-te si pe munca de dupa sesiune.