Deprivarea emotionala este unul dintre factorii care ne afecteaza cel mai profund. Cum o recunoastem si cum reusim sa vindecam ranile pe care le provoaca?
Doctorul Avigail Lev descrie deprivarea emotionala ca resimtirea lipsei dragostei, atentiei si sprijinului intr-o relatie.
Ca orice alta tulburare de comportament, aceasta are radacini adanc infipte in copilarie. Conform doctorului Lev, deprivarea emotionala poate proveni din indisponibilitatea sau inconsistenta unuia dintre parinti in a oferi atentie, validare si sustinere. Lipsa implinirii acestor nevoi fundamentale ale copiilor poate duce la convingerea ca atentia si afectiunea nu sunt intoteauna posibile intr-o relatie.
Deprivarea emotionala se manifesta in diferite moduri. Identificarea celor mai importante trei semne ale acesteia sunt vitale in vindecarea ranilor pe care le provoaca. Pentru ca toata lumea merita sa reuseasca sa ofere si sa primeasca tentie si afectiune intr-un mod sanatos!
Sari la concluzii in legatura cu intentiile partenerului
„Nu ma intelegi niciodata!”
„Faci asta intentionat ca sa ma ranesti!”
Iti suna cunoscut? Aceste ganduri automate sunt unul dintre elementele cheie ale deprivarii emotionale.
Mintea umana este atat de puternica, incat poate oricand lucra impotriva noastra, ducand la auto-sabotaj. Ipotezele si convingerile pe care le avem despre anumite aspecte ale relatiilor noastre devin mai puternice atunci cand ne comportam ca si cum ar fi adevarate.
Te izolezi din punct de vedere emotional…
Un alt semn comun al deprivarii emotionale este tendinta de a tine ascunse anumite emotii si sentimente. Doctorul Lev explica cum cei care sufera de deprivare emotionala tind sa evite sa isi exprime sentimentele si nevoile fata de partener. Indiferent cat de intensa este nevoia lor de atentie si dragoste, aceastia au tendinta de a nu vorbi despre asta. In schimb, tin totul in ei pana cand explodeaza.
6 sentimente care se pot ascunde in spatele unui „Nu imi pasa!”
… pentru ca apoi sa tanjesti brusc dupa afectiune
Cei ce reusesc sa imbutelieze in ei toate emotiile pe care nu le exprima atunci cand se izoleaza, ajung sa simta o nevoie brusca si intensa de atentie si afectiune. Doctorul Lev explica faptul ca acest comportament este exprimat deseori prin frustrarea legata aparent de lucruri neinsemnate (spre exemplu, ii reprosezi partenerului ca a uitat ceva de pe lista de cumparaturi).
Pentru ca aceasta nevoie acuta de afectiune este exprimata sub forma unor probleme triviale sau cereri banale („Spala vasele!” sau „Du gunoiul!”), cel mai probabil nu va fi identificata de catre partener. In schimb, acesta va fi confuz si nu va intelege de unde provine inversunarea legata de lucruri atat de insignifiante. Ceea ce duce la formarea unui cerc vicios, intrucat persoana care sufera de deprivare emotionala se va simti din nou neinteleasa si ranita.
Iubirea adevara nu vine doar cu fericire. Vine si cu lupte dificile si compromisuri
Comunicarea si munca in echipa sunt primii pasi catre vindecare
Doctorul Lev continua sa explice ca persoanele care sufera de deprivare emotionala au tendinta de a-si impune dorintele si nevoile intr-un mod foarte rigid fata de partenerii lor. Acestia tind sa spuna mai degraba „Ia-ma de mana!” decat „Ai vrea sa ma tii de mana?”.
Deoarece aceasta problema este adesea inradacinata in traume psihologice profunde, este recomandat ca persoanele care sufera de deprivare emotionala sa apeleze la ajutorul unui specialist. Cu toate acestea, acceptarea propriei deprivari emotionale este un pas esential in vindecare.
Doctorul Lev subliniaza ca este important pentru cei ce sufera de deprivare emotionala sa accepte ca nevoile si dorintele lor nu vor fi niciodata implinite in proportie de 100%. Este important ca acestia sa isi analizeze propriul progres si sa reuseasca sa isi exprime in mod non-violent si eficient nevoile, dorintele si sentimentele fata de parteneri.
Comunicarea este vitala pentru a putea ajuta partenerii de viata sa inteleaga nevoile afective ale celor ce sufera de deprivare emotionala. Partenerul potrivit va gasi o cale de a depasi aceste incercari si de a satisface nevoia de atentie si iubire provocata de deprivarea emotionala.
Cele 4 lucruri pe care un barbat le va face daca te vrea in viata lui
Foto: Shutterstock.com