Despre bullying-ul intre adulti si ura pe internet – cum ne putem proteja

1
De Cristina Tudor
17 dec. 2020

Lumea pare ca s-a inflamat in ultimele luni, si in offline, dar si in online. Si multa lumea vorbeste despre bullying.

Fie ca a fost vorba despre educatia sexuala ca materie predata in scoala, fie ca a fost vorba despre eliminarea filmului „Pe aripile vantului” din grila de programe a unor mari furnizori de productii cinematografice, discutiile au degenerat de fiecare data in insulte chiar in comunitatile catorva persoane publice, prin comentarii jignitoare chiar din partea celor care le urmareau sau le apreciau activitatea.

Am incercat sa concentram in cateva minute de lectura opiniile catorva dintre cei care au fost, acum sau de-a lungul vremii, tinta unor atacuri la persoana, dar si cu un psiholog specializat in terapie cognitiv-comportamentala, asa incat sa putem afla: de ce se intampla, cine sunt „haterii”, cat dureaza de la un comentariu la o depresie (sau mai rau la a-ti face rau), cum ar fi viata fara retele sociale, fara Facebook.

Ce-l face pe un prieten virtual sa abandoneze uzantele civilizate si sa atace, sa insulte in numele libertatii de a exprima o parere? Ce resorturi psihologice ne fac sa nu ne gandim la raul pe care il producem in ceilalti?

Roxana Hurducas, auditor de comunicare: Sunt mai multe situatii de hate si bullying, dar in cazul despre care vorbesti tu, cred ca toate acele like-uri pe care ti le dadeau inainte sa ajunga sa te insulte nu erau 100% reale, pentru ca, daca apreciezi un om si esti cu el in multe situatii, atunci cand apare o discrepanta ai forta sa zici „let’s agree to disagree”, pentru ca esti constient ca prietenia virtuala nu se opreste intr-o problema pe care o vedeti diferit. Desigur, depinde totul si de niste nuante sensibile, de pilda aceea ca poate eu sunt de acord cu violul, iar tu nu.

In momentul in care cineva ajunge sa insulte, la fel ca in marea majoritatea cazurilor de hate si bullying, eu cred ca nu e despre tine, ci despre hater. El are niste frustrari, neimpliniri si isi gaseste alinarea in a-i rani pe ceilati, a-i face mici si insignifianti, asa cum se simte si el in interior.

In plus, cei care sunt foarte agresivi, nu au alte argumente, iar in locul unei discutii civilizate, prefera sa dea cu pumnul.

Simona Tache, psiholog si terapeut: Ne infuriem si atacam daca ni se pare ca ceea ce a scris X e despre noi. Daca ni se pare ca ne judeca. Daca ne face sa ne simtim rau, neacceptati, nevalidati, gresiti. Cat de repede ajungem sa ne simtim vizati tine de sanatatea noastra emotionala. Cu cat suntem mai raniti si mai vulnerabili, cu cat ne e mai putin bine in pielea noastra, cu cat suntem mai putin plimbati pe la terapeut, unde invatam ca putine lucruri dintre cele pe care le fac ceilalti sunt cu adevarat „despre noi”, cu atat o luam mai personal si putem deveni mai agresivi.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.