„Sa te iubesti pe tine insuti e inceputul unei relatii lungi”, scria Oscar Wilde. Cunoscut pentru hazul si ironia lui, scriitorul a folosit termenul „relatie”, ceea ce sugereaza ca se referea la narcisism, nu la iubirea de sine. E o diferenta mare intre cele doua concepte, noteaza Darlene Lancer intr-un articol publicat in Psych Central.
Spre deosebire de iubirea veritabila, iubirea romantica este filtrata de iluzii si de idealizare. In faza romantica a unei relatii, sentimentele intense se bazeaza in mare parte pe proiectii si pe placerea fizica. Totul este roz pentru ca nu cunosti pe deplin persoana pe care o iubesti si nu-i vezi defectele.
In nuvela lui Wilde despre narcisism, „Dorian Gray”, personajul principal, Dorian, este un narcisist care se indragosteste de portretul lui, asemenea mitologicului Narcissus care isi iubea propria reflexie de pe oglinda apei. Ca si Narcissus, Dorian e incapabil sa se indragosteasca de altcineva. Amandoi erau orbiti de aroganta lor si de cruzimea cu care le tratau pe femeile care ii iubeau.
Diferenta dintre iubirea de sine si narcisism
Adevarata iubire de sine inseamna sa ne acceptam fragilitatea si defectele. E ceva mai mult decat stima de sine, care inseamna o autoevaluare. Inseamna sa ne acceptam in totalitate pe noi insine.
Spre deosebire de Dorian, care nu reusea sa vada realitatea imbatranirii sale, continuand sa se perceapa tanar, cand ne iubim pe noi insine, suntem conectati la sinele nostru fara varsta. Iubirea de sine ne face umili. Nu avem nevoie sa facem parada in fata nimanui si sa afisam o falsa mandrie. Nici sa idealizam si sa ne preamarim sau sa ne ascundem slabiciunile. Dimpotriva, ne imbratisam pe deplin umanitatea, scrie Lancer.
Narcisismul, o tulburare de personalitate
Aroganta narcisistului ascunde repulsia fata de sine. Narcisistii nu-si pot tolera greselile, nu le admit si nu accepta sa fie criticati. De aceea sunt defensivi si hipersensibili. Dar cand primesc atentie si admiratie, sunt fericiti, dand dovada de imaturitate.
Ca si agresorii, cercul rusinii lor ii face neinduratori si critici cu ceilalti. Laudarosenia si grandoarea pe care le afiseaza le tradeaza nesiguranta. Ca sa compenseze aceasta „fisura”, cauta sa-si infrumuseteze realitatea care ii inconjoara, se asociaza cu oameni si institutii de inalt statut si ii privesc de sus pe care pe care nu procedeaza la fel.
Narcisistii au acest avantaj fata de alti oameni
In lumea narcisistilor, lucrurile sunt albe si negre – uneori au succes, alteori esueaza, iar starea lor de spirit fluctueaza in functie de aceasta suita. Pentru ei nu exista spatiu pentru greseli sau pentru mediocritate, iar asta ii tine inchisi ca intr-o cusca.
La polul opus, intelegerea fata de sine iti permite sa te accepti asa cum esti si sa empatizezi cu ceilalti.
Narcisismul sanatos
Darlene Lancer cunoaste bine tema narcisismului pentru ca a suferit de tulburarea narcisismului. Inainte de a-si incepe recuperarea, si-ar fi dorit sa fi fost mai narcisista, dar si-a dat seama ca nu avea o parere prea buna despre ea.
Freud a descoperit o faza a narcisismului natural in dezvoltarea personalitatii copiilor, cand acestia simt ca stapanesc lumea si totul le este la indemana. Cand incep sa mearga, capata incredere si vor sa exploreze peste tot.
Sunt multe teorii despre cazurile de tulburare de personalitate narcisista. Freud nota ca un anumit nivel de concentrare pe sine si de autoanaliza sunt esentiale in dezvoltarea unei structuri a orgoliului sanatoasa. Narcisismul sanatos iti permite sa-ti castigi increderea ca sa ai succes.
Cercetatorii au observat ca persoanele care au o stima de sine ridicata se confrunta mai putin cu depresia, anxietatea si singuratatea. Cei care au prea putin egocentrism au un risc mai mare de a suferi de tulburari psihologice. Codependentii, cei care depind total de celalalt intr-o relatie, sunt atrasi de narcisisti pentru ca acestia au calitati precum indrazneala, increderea si puterea, care lor le lipsesc. In schimb, nu cred in ei insisi si nu investesc in ei, ajutandu-i pe ceilalti.
Cum te vindeci de narcisism
Daca suferi de narcisism, o cale de vindecare este sa te indrepti spre zona de mijloc, in care poti simti mandria fara aroganta, scrie Darlene Lancer. Stima noastra de sine ne imbunatateste viata, creativitatea, rezistenta si starea de spirit. Castigam siguranta de sine sanatoasa si ambitie care ne alimenteaza eficienta si capacitatea de ne indeplini obiectivele.
Esti intr-o relatie cu un narcisist? Vezi ce presupune asta
Cu o stima de sine ridicata avem sanse mai mari de reusita si putem sa toleram dezamagirile si esecurile. Nu suntem nici defensivi si putem primi feedback. Cerem si urmarim ceea ce ne dorim. Constiinta de sine ne ajuta sa respingem abuzul si lipsa de respect.
Cand simtim ca existenta noastra conteaza, nu ezitam sa spunem nu si sa stabilim niste limite. In plus, avem empatie si apreciere pentru ceilalti. Chiar daca ne urmam scopurile si nevoile, nu recurgem la manipulare, control, invidie, razbunare si nu-i exploatam pe altii.
Refacerea dupa narcisism
Refacerea este un drum al iubirii de sine. Multi dintre cei care se ocupa de ei insisi sunt considerati narcisisti pentru ca se concentreaza pe sine in procesul de recuperare. De regula, acestia trebuie sa invete mai mult despre ei insisi, sa se cunoasca si sa-si creasca stima de sine.
Altii se considera egoisti si prea concentrati pe ei insisi. Dar ei sunt mult diferiti de narcisisti.
Narcisistii fac invers: nu se uita deloc la ei, nu-si asuma raspunderea si nu simt nevoia de a se imbunatati. Daca ar face asta si ar cere ajutor, ar admite ca sunt imperfecti, ca au defecte. Insa ei dau vina pe altii.
Foto: Getty Images.