Recunostinta este un subiect tot mai des discutat. Toti speakerii motivationali, psihologii si instructorii de yoga te indeamna sa fii recunoscatoare pentru ceea ce ai, zi de zi. Apoi, alte persoane iti vorbesc despre cum pozitivitatea este cheia unei vieti implinite. Pana la urma, care e diferenta dintre recunostinta autentica si pozitivitate toxica?
Ei, bine, psihoterapeutii spun ca aceste doua concepte pornesc de la aceeasi idee. Atat recunostinta, cat si pozitivitatea, spun sa ne centram pe ceea ce merge bine in vietile noastre si sa apreciem lucrurile frumoase care ne inconjoara. Cu toate acestea, atitudinea pozitiva are un potential mult mai mare de a devenit toxica.
Unde se intersecteaza recunostinta si pozitivitatea toxica?
Pentru a intelege exact cum se pot „atinge” cele doua, propunem sa luam un exemplu concret. Asculti un podcast sau te afli la un eveniment de dezvoltare personala. Speakerul sau trainerul te ghideaza sa simti recunostinta pentru ceea ce ai si ceea ce esti. Incerci sa intri in acea stare insa, pur si simplu, nu reusesti.
Este un lucru care ni se poate intampla tuturor, in anumite perioade ale vietii. Chiar daca nu avem nicio problema concreta, nu simtim acea recunstinta sincera si pura. In acest moment, exista doua variante. Fie accepti lucrurile asa cum sunt si ai rabdare cu tine, fie incepi sa iti ignori asa-zisele emotii „negative” si performezi o atitudine pozitiva.
Bineinteles, aceasta atitudine este toxica, pentru ca nu te lasa sa fii autentica, ci mai degraba iti diminueaza sentimentele reale si te face sa te ignori pe tine insati, de dragul pozitivitatii.
Diferenta majora dintre recunostinta si pozitivitate toxica
In vreme ce recunostinta este o stare adusa pe fondul unor emotii reale, pozitivitatea toxica este exact opusul. Aceasta din urma presupune sa faci din atitudinea pozitiva si vesela un scop, fara sa tii cont de sentimentele tale adevarate.
Prin urmare, ajungi sa iti neglijezi, sa iti ignori si sa iti reprimi emotiile, mintindu-te cu mantre precum good vibes only si no negative vibrations allowed. Pe termen lung, acest lucru poate deveni extrem de periculos!
Cum faci sa ramai in recunostinta si sa stai departe de pozitivitatea toxica?
Cuvantul magic este „curiozitate” – curiozitatea de a fi atenta la ceea ce simti si de a te autoanaliza. Pune-ti intrebari cum „ce simt cu adevarat?” sau „cum se simte aceasta emotie in corpul meu si in ce zona?”. Daca raspunsul nu e inconjurat tocmai de sclipici si unicorni, ramai in corp si stai cu sentimentele tale. Nu te grabi sa le amortesti si sa iti pui zambetul fals pe chip!
In plus, de cele mai multe ori, recunostinta nu apare dupa o intamplare extrem de placuta, ci mai ales dupa ce ai depasit o greutate sau dupa ce ai facut un efort. Simti recunostinta cand te intinzi in pat dupa o zi lunga, cand bei apa dupa ce ti-a fost sete timp de cateva ore si cand te-ai impacat cu o prietena, dupa o cearta monstruoasa.
Asadar, retine ca poti fi recunoscatoare cu adevarat doar dupa ce ti-ai identificat si ti-ai acceptat toate emotiile, chiar si pe acelea care sunt percepute ca fiind negative. In caz contrar, ignorarea lor se va transforma in pozitivitate toxica. Toxica si pentru tine insati, dar si pentru cei din jur!
Foto: Unsplash.com